# Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017& IBPS 2017 Exams (Data Interpretation)

Practice Quantitative Aptitude Questions For SBI Clerk 2017& IBPS 2017 Exams (Data Interpretation):

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for SBI Clerk& IBPS Exams 2017 was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the Bank Examination and other Competitive Examination can use this material.

00:00:00

Directions (Q. 1-5): Study the following graph and answer the questions given below:
Number of students (in thousands) who opted for three different specializations during the given five years in a college.

1. What is the respective ratio between the number of students who opted for BBA in the years 2013 and 2015 together and the number of students who opted for B.COM in the year 2012 and 2016 together?.

11 : 5
13 : 7
5 : 11
7 : 13
None of these

1). Required Ratio
= (25 + 30) : (5 + 20)
= 55 : 25
= 11 : 5.

2.If the total number of students in the college in the year 2014 was 455030, the total number of students who opted for the given three courses were approximately what percent of the total students?

11
9
7
15
14
2). Required Percentage
= {(15 + 10 + 15) × 1000} / 455030 × 100
= {(40 × 1000)/455030} × 100
= 8.79
= 9% Approximately.

3.What is the total number of students who opted for B.COM and who opted for BCA in the years 2013, 2014 and 2016 together?

99000
90000
95000
96000
91000
3).Required total number of students
= (5 + 35 + 15 + 15 + 20 + 5) × 1000
= 95 × 1000 = 95000.

4.The total number of students who opted for BCA in the years 2012 and 2015 together are approximately what percent of the total number of students who opted for all three courses in the same years?

40
25
37
32
39
4). Required percentage
= {(15000 + 30000) / (5000 + 35000 + 15000 + 25000 + 30000 + 30000)} × 100
= 45000/140000 × 100
= 32.14
= 32% Approximately.

5. Out of the total number of students who opted for the given three courses, in the year 2016, 38% were girls. How many boys opted for BCA in the same year?

2950
3150
2750
3000
3100
5).In 2016
Total number of girls = (20 + 20 + 5) × 38/100 × 1000
= (45 × 38 × 1000) / 100
= 17100
Total number of boys = 45000 – 17100 = 27900
Total number of boys who opted for BCA
= 27900 × 5/45
= 3100.

Directions (Q. 6-10): The bar graphs give the percentage increase in income and expenditure of various of telecom companies during a period of 2 years. Refer to the graphs to answer the questions that follow:
% increase in income over the last year

% increase in expenditure over the last year

6.In 2015-16, if the income of Airtel is twice the expenditure of Docomo then what will be the ratio of the income of Airtel to the expenditure of Docomo in 2016-17?

21 : 10
10 : 21
19 : 17
21 : 6
23 : 17
6).Let the expenditure of Docomo in 2015-16 = Rs x
Then income of Airtel in 2015-16 = Rs 2x
Then income of Airtel in 2016-17 = 2x × 1.17 = Rs 2.34x
And expenditure of Docomo in 2016-17 = x × 1.11 = Rs 1.11x
Required ratio = 2.34x / 1.11x = 2. 1 / 1
= 21:10.

7.Let the income of Idea in 2015-16 be Rs 4000 crores. If the expenditure of Idea in 2015-16 is the same as their income then the difference in incomes of Idea in 2015-16 and 2016-17 will be what per cent of the difference of expenditures of Idea in 2015-16 and 2016-17?

96%
80%
84%
90%
100%
7). Income of Idea in 2015-16 = Rs 4000 crores
Income of Idea in 2016-17 = 4000 × 1.37 = Rs 5480 crores
Difference = 5480 - 4000 = Rs 1480 crores
Again, expenditure of Idea in 2015-16 = Rs 4000 crores
Expenditure of Idea in 2016-17 = 4000 × 1.44 = Rs 5760 crores
Difference = 5760 - 4000 = Rs 1760 crores
Required percentage =1480 / 1760 × 100
= 84%.

8. If the expenditure of Docomo in 2014-15 is equal to their income in that year and is equal to Rs 30000 crores then, in 2016-17, what is the approximate difference in income and expenditure for the Docomo?

Rs 1500 crores
Rs 2000 crores
Rs 3600 crores
Rs 1000 crores
Rs 4500 crores
8). Here, expenditure of Docomo in 2014-15 = Rs 30000 crores.
Expenditure of Docomo in 2015-16 = 30000 × 1.04 = Rs 31200 crores.
Expenditure of Docomo in 2016-17 = 31200 × 1.11 = Rs 34632 crores.
And income of Docomo in 2014-15 = Rs 30000 crores.
Income of Docomo in 2015-16 = 30000 × 1.09 = Rs 32700 crores.
Incomes of Docomo in 2016-17 = 32700 × 1.12 = Rs 36624 crores.
Required difference = 36624 - 34632
= Rs 1992 crores. ≈ Rs.2000 crores.

9.Let the income of the Airtel in 2014-15 be equal to Rs 500000 crores. If the expenditure of Airtel in 2016-17 is equal to the income of Airtel in 2014-15, then the income of Airtel in 2016-17 will be what approximate per cent more than the expenditure of these Banks in 2015-16?

59%
74%
66%
51%
60%
9). Income of Airtel in 2014-15 = Rs 500000 crores
Income of Airtel in 2015-16 = 500000 × 1.15 = Rs 575000 crores.
And income of Airtel in 2016-17 = 575000 × 1.17 = Rs 672750 crores.
Now, expenditure of Airtel in 2016-17 = Rs 500000 crores.
Expenditure of Airtel in 2015-16 = 500000 / 1.12
= Rs 446428.5 crores. ≈ 446429 crores
Income is more than expenditure by 672750 - 446429 = Rs 226321 crores.
Required % = 226321 / 446429 × 100
= 50.69% ≈ 51%.

10.In 2015-16, if the income of Docomo is four times their expenditure, then what will be the ratio of the income to the expenditure of the Docomo in 2016-17?

1 : 4
5 : 3
3 : 1
1 : 3
4 : 1
10). Let expenditure of Docomo in 2015-16 = P
Then income of Docomo in 2015-16 = 4 P
And income of Docomo in 2016-17 = 4P × 1.12 = 4.48 P
Expenditure of Docomo in 2016-17 = P × 1.11 = 1.11 P
Required ratio = 4.48P / 1.11P = 4/1.
= 4 : 1.