Practice Reasoning Question For RBI Grade B& Upcoming Exams 2017 (Inequality)

Practice Reasoning Question For RBI Grade B& Upcoming Exams 2017 (Puzzle):

Practice Reasoning Question For RBI Grade B& Upcoming Exams 2017 (Inequality):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for RBI Grade B 2017 Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for RBI Grade B& and all other Competitive examination can use this.

Directions (1-5): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
·       P @ Q means P is not smaller than Q.
·       P # Q means P is not greater than Q.
·       P $ Q means P is neither greater than nor smaller than Q.
·       P + Q means P is neither smaller than nor equal to Q.
·       P % Q means P is neither greater than nor equal to Q.
1). Statements: Y $ W, W @ O, O # H
Conclusions:
I.Y + O                         
II.H % W                      
III.H + Y
a)  None follows
b)  Only I follow
c)  Only II follow
d)  Only III follow
e)  Only II& III follows
2). Statements: B + M, M @ Z, Z $ C
Conclusions:
I.C + M
II.B + Z
III.C + B
a)  All follows
b)  Only I and III follows
c)  Only I follow
d)  Only III follow
e)  Only II follow
3). Statements: N @ S, S % M, M + H
Conclusions:
I. M # N
II. N + H
III.M + N
a)  Only II follows
b)  Only I and II follows
c)  Only III follows
d)  Only II and III follows
e)  None of these
4). Statements: L @ U, U + A, A $ G
Conclusions:
I.G $ L
II.L # G
III.L + A
a)  None follows
b)  Only I follow
c)  Only II follow
d)  Only III follow
e)  Only II& III follows
5). Statements: J # W, W + A, A @ F
Conclusions:
I.F $ W
II.F % W
III.J  + F
a)  None follows
b)  Only II follow
c)  Only I follow
d)  Only III follow
e)  Only II& III follows
Directions (6-10): In these questions, certain symbols have been used to indicate relationships between elements as follows:
·       A % B means A is either smaller than or equal to B.
·       A – B means A is greater than B.
·       A # B means A is neither greater than nor smaller than B.
·       A $ B means A not smaller than B.
·       A @ B means A is either greater than or equal to B.
6). Statements:  U # F, F $ W, W – K
Conclusions:
I.K $ U
II.K # U
III.W @ U
a)  Only I and II follows
b)  Only II and III follows
c)  Only I and III follows
d)  None follows
e)  All follows
7). Statements: H @ D, D – B, B $ W
Conclusions:
I.B $ H
II.W $ H
III. D $ W
a)  Only II follows
b)  Only I and III follows
c)  Only I follow
d)  Only III follow
e)  None of these
8). Statements: V $ F, F % P, P – J
Conclusions:
I.J $ F
II.P – V
III. V – J
a)  None follows
b)  Only I follow
c)  Only II follow
d)  Only III follow
e)  Only II& III follows
9). Statements: Q $ T, T % G, Q – N
Conclusions:
I. Q $ G
II. N $ T
III.N – G
a)  Either I or II only follows
b)  I and II only follows
c)  Only II follow
d)  II and III only follows
e)  Only I follow
10). Statements: A $ T, T % C, C @ F
Conclusions:
I.A # T
II. A @ F
III. C – A.
a)  Only II follows
b)  Only III follows
c)  Only I and II follows
d)  Only II and III follows
e)  None of these
Answers:
1)a   2)e  3)e   4)d   5)b  6)d   7)c    8)c   9)e  10)b
Explanation With Answer Key:
1).Y< W, W ≥ O, O ≤ H
Y> O
H = W
H> Y
Answer: a)
2).B> M, M ≥ Z, Z< C
C> M not follows
B> Z follows
C> B not follows
Answer: e)
3).N ≥ S, S< M, M> H
M ≤ N not follows
N> H not follows
M> N not follows
Answer: e)
4).L ≥ U, U> A, A< G
G< L not follows
L ≤ G not follows
L> A follows
Answer: d)
5).J ≤ W, W> A, A ≥ F
F = W not follows
F< W follows
J> F not follows
Answer: b)
6).U = F, F< W, W> K
K< U
K = U
W ≥ U
Answer: d)
7).H ≥ D, D> B, B< W
B< H follows
W< H not follows
D< W not follows
Answer: c)
8).V< F, F ≤ P, P> J
J< F not follows
P> V  follows
V> J not follows
Answer: c)
9).Q< T, T< G, Q ≤ N
Q< G follows
N< T not follows
N> G not follows
Answer: e)
10).A< T, T ≤ C, C ≥ F
A = T not follows
A ≥ F not follows
C> A follows

Answer: b)

For More SBI PO 2017 Practice Questions – Click Here