Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Seating arrangement and Puzzle)

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Seating arrangement and Puzzle):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


 

00:00:00


Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight persons Nainika, Virat, Vani, Vaibhav, Nakul, Viji, Namith and Nareshare sitting around a square table, four of them facing towards centre while four of them facing outside but not necessarily in the same order. Vaibhav sits fourth to right of Naresh. Vani is sitting immediate right of Vaibhav. Only one person sits between Namith and Vaibhav and both are facing same directions. Namith sits fourth to the right of Viji, whodoesn’t sits in middle of the table. Viji is not a neighbour of Naresh and faces towards the centre. Vani sits adjacent to Namith, who faces opposite direction of Vani. Nakul is to the immediate left of Vaibhav. Virat faces opposite direction of Vani and sits second to the left of Vani. Nakul is sitting second to left of Nainika, who faces same direction as Viji.

1). Who among the following persons faces the centre of the table?

Naresh
Virat
Nakul
Vaibhav
None of these

Directions (Q. 1-5):


1). Naresh is facing the centre of the table among the given people.
Answer: A

2). Who is sitting immediate right of Naresh?

Nainika
Virat
Vani
Nakul
None of these
2). Virat sits immediate right of Naresh.
Answer: B


3). Four of the following five are form a group in some way, find out the odd one?

Nainika
Vani
Viji
Nakul
Virat
3). Except Viji, all given persons are sitting in the middle of the table.
Answer: C


4). Vani is related to Nakul and in the same way Naresh is related to Namith then which of the following is related to Viji?

Vaibhav
Naresh
Both Vaibhav and Naresh
Either Vaibhav or Naresh
None of these
4). Vani is sitting second to the right of Nakul and vice-versa. In the same way Naresh is sitting second to the right of Namith and vice-versa. Following the same way no one is related to Viji.
Answer: E

5). Which of the following statement is/ are true?

Vani is facing outside the centre
Virat is facing towards the centre
Nareh is facing same direction as Vaibhav
Viji is sitting immediate right of Nainika
None is true
5). None of the given statements is true.
Answer: E


Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the given questions.
There are eight family members P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a rectangular table, facing the centre of the table. They are in different profession Engineer, Banker, Farmer, Mechanic, Driver, Pilot, Teacher and Doctor, but not necessarily in the same order. T is Sitting opposite to R. S sits one of the long side of the rectangular table. Farmer and Mechanic are sitting opposite to each other. The Pilot is not sitting in the same row of P sits. S sits between P and T. The Teacher is sitting immediate right of the Driver. The pilot is sitting in the middle of, one of the long side of the table. Q is between U and V. Q is neither a Doctor nor Driver. R is a Banker and sitting immediate left of Mechanic. U is facing the person, who sits immediate left of P, who is not a teacher. Wis sitting with no one.

6). Who is sitting opposite to U?

W
S
P
T
None of these
Directions (Q. 6-10):


6). S is sitting opposite to U.
Answer: B


7). What is the profession of V?

Mechanic
Doctor
Farmer
Driver
Banker
7). V is a farmer.
Answer: C

8). Which of the following combination of person and profession is true?

U- Driver
Q- Teacher
S- Driver
P-Doctor
W- Banker
8). A is a Doctor. Hence, option d) only true.
Answer: D

9). Four of the following five are form a group in some way, find out the odd one?

PQ
UW
TP
WT
SV
9). Second person is sitting second to the right of first person. But in option d) second person is sitting immediate right of the first person. Hence, WT is an odd one.
Answer: D

10). Who among the following is an Engineer?

P
U
S
Q
None of these
10). Q is an Engineer.
Answer: D
Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
For More Practice Reasoning Questions - Click Here