Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Data Sufficiency / Inequality)

Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Data Sufficiency / Inequality)

Practice Reasoning Questions For NICL AO 2017 (Data Sufficiency / Inequality) :

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for NICL AO 2017  was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams& all other Competitive examination can use this material.



00:00:00


Directions (Q. 1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer.
a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
d) If the data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1.Is it 5 o’clock?
I. I’m looking at my watch. From this moment on, the hour hand will take exactly twice as long as the minute hand to reach the number six.
II. I’m looking at my watch. From this moment on, the hour hand will take exactly three times longer than the minute hand to reach the number six.

(a)
(b)
(c)
(d)
None of these

1). From I: Our answer is ‘Yes’ because from here, the minute hand will take 30 minutes to reach 6, and the hour hand will take an entire hour.
From II: Our answer is ‘No’. There are two possible times in this situation: approx 5 : 15 (the minute hand takes 15 minutes to reach 6 and the hour hand takes 45) and approx 3 : 45 (the minute hand takes 45 minutes to reach 6 and the hour hand takes 2 hours and 15 minutes, which is 135 minutes.)
Answer: C

2.In which month is my birthday?
I. I will celebrate my birthday in a month which begins on a Friday and ends on a Friday too.
II. I will celebrate my birthday in the current month. The result of adding the date of the last Monday of last month and the date of the first Thursday of next month is 38.

(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
2). From I: If a month starts and ends with the same day of the week, it must have a complete number of weeks plus one more day. The only possible month is a 29-day February.
From II: In order to add up to 38, it can only be the highest possible number for the last Monday of a month (31) and the highest for the first Thursday of a month (7). Therefore, both last month and the current must have 31 days. The only two 31-day months in a row in the same calendar year are July and August. If both the months are from the same calendar year, August is our answer. But the statement does not say that the both the months are from the same calendar year. Note that December and January are also the months in a row which have 31 days each.
Answer: A


3. Two cars start travelling from different points and in opposite directions in a circular race at a constant speed. How much faster is one car going than the other?
I. The distances from A to B, B to C, and C to A are the same.
II. The cars cross for the first time at point A, the second time at point B, the third time at point C, and the fourth time again at point A.

(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
3).From II: The first crossing took place at point A. Consider A as a new starting point. Do the same for every crossing point. Since they drove at consistent speeds, the distances from A to B, B to C, and C to A are the same. After point A, one car must have driven twice the distance as the other to reach B at the same time. Therefore, one goes twice as fast as the other.
Answer: B


4.Deepa and Subha put 40 matches on the table and make themselves aware of the game for which the matches are to be used. As per the rules, the winner is the one who takes the last match. Who will win the game?
I. Each player in turn takes 1, 3 or 5 matches.
II. Subha chooses to go first and takes 3 matches.

(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
4). . From I and II together: Every player takes an odd number of matches per play. After the first player goes, there will always be an odd number of matches left. After the second player goes, there will always be an even number of matches left. Therefore, the second player, ieDeepa, is the winner.
Answer: E

5. What was the score in each match of a three-team tournament in which the three teams (who participated) A, B and C got 3 points, 2 points and 1 point respectively? 2 points are awarded for a win and 1 for a draw.
I. Each team played once against each of the two other teams.
II. Each team scored one goal.

(a)
(b)
(c)
(d)
(e)
5). From I and II together: The team A could win 3 points only by winning one match and tying another. Since they only scored one goal, the results must be 1-0 and 0-0. The team C tied one and lost the other match. The scores must have been 1-1 and 0-1. Their tied game must have been against the team B. So team A beat team C (1-0) and team A tied with team B (0-0).
Answer: E


Directions (Q. 6-10): Read the information/ statement given in each question carefully and answer the questions.
6.Which of the following expressions will be true if the expression ‘C ≥ F> V ≥ W’ is definitely true?

W ≤ C
C = V
C< W
F ≥ W
None is true
6). None of the given expression is definitely true from the expression, C≥ F>V≥ W.
Answer: E


7.. In which of the following expressions does the expression ‘P> S’ hold true?

P = Q< R ≤ S
S ≥ Q> R> P
Q = S> R ≥ P
P ≥ R>Q = S
S ≤ Q> P> R
7). In the expression P ≥ R>Q= S, expression P> S hold true.
Answer: D

8. Which of the following expressions may not be true if the expression ‘H ≥ R = U ≤ G’ is definitely true?

U ≤ H
G ≥ H
R ≤ G
Only (b) and (c)
All are true
8). Expression G ≥ H is definitely false within the expression H≥ R = U≤ G.
Answer: B

9.Which of the following expressions will be true if the expression ‘E ≥ C< O = S’ is definitely true?

S< C
E ≥ O
E< S
O = E
None is true
9). None of the given expression is definitely true from the expression E≥ CAnswer: E

10.In which of the following expressions will the expression ‘A< B’ be definitely true?

T< A ≥ Y = B
A> T ≥ Y = B
B = Y ≥ T> A
A ≥ T> Y< B
None of these
10). In the expression B = Y ≥ T> A, expression A< B is definitely true.
Answer: C

Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here