Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Miscellaneous)

    Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

    [Dated: 22nd May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Miscellaneous):

    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


    https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
    1). Nivetha and Rohini are ranked ninth and thirteenth from  the top in a class of 57 students. What will be their respective ranks from the bottom of the class?
    a)  48, 44
    b)  49, 45
    c)  48, 46
    d)  47, 43
    e)  None of these


    2). A man pointing to a photograph says, “The lady in the photograph is my nephew’s maternal grandmother.” How is the lady in the photograph related to the man’s sister who has no other sister ?

    a)  Cousin
    b)  Sister-in-law
    c)  Mother
    d)  Mother-in-law
    e)  None of these

    3). Rasik walked 20 m towards north. Then he turned right and walks 30 m. Then he turns right and walks 35 m. Then he turns left and walks 15 m. Finally he turns left and walks 15 m. In which direction and how many metres is he from the starting position?
    a)  15 m West       
    b)  30 m East
    c)  30 m West       
    d)  45 m East
    e)  None of these

    4). In a certain code language, 134 means good and tasty, 478 means see good pictures, and 729 means pictures are faint. Which of the following digits stands for see?
    a)  4
    b)  7
    c)  9
    d)  8
    e)  None of these


    5). Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a circle facing the centre. B is sitting between G and D. H is third to the left of B and second to the right of A. C is sitting between A and G. B and E are not sitting opposite to each other.Which of the following statements is not correct ?

    a)  C is third to the right of D.

    b)  E is sitting between F and D.
    c)  A is sitting between C and F.
    d)  E and C are sitting opposite of each other.
    e)  None of these

    6).In a cricket match, five batsmen P, Q, R, S and T scored an average of 36 runs. S Scored 5 more than T; T scored 8 fewer than P; Q scored as many as S and T combined; and Q and R scored 107 between them. How many runs did T score ?
    a)  20
    b)  29
    c)  28
    d)  24
    e)  None of these

    7). From the word ‘ASTOUNDER’, how many independent words can be made with-out changing the order of the letters and using each letter only once ?
    a)  1  
    b)  3
    c)  4  
    d)  2
    e)  None of these

    8). Which of the following symbol should be placed in the blank spaces respectively to make the expressions  P> Q , Q ≥ S  definitely true?
    P ≥ R _ Q = T _ S
    a)  <,>
    b)  <, ≤
    c)  <, ≥
    d)  >, ≥
    e)  None of these

    9). LAP  BUT  CAR  SON  HID
     If the positions of the first and the third alphabets of each of the words are interchanged, which of the following would form a meaningful word in the new arrangement?
    a)  HID        
    b)  SON
    c)  Both LAP and BUT     
    d)  Both CAR and LAP
    e)  None of these

    10). How many letters are there in the word ‘CREATIVE’ which have as many letters between them in the word as in the alphabet ?
    a)  3  
    b)  1
    c)  2  
    d)  4
    e)  None of these


    Answers:
    1)b   2)c   3)d   4)d   5)b   6)a   7)d   8)d   9)c   10)a

    Explanation With Answer Key:
    1). B)
    Nivetha Rank = 57-9 = 48, nivetha 49th from the bottom
    Rohini rank = 57-13 = 44, Rohini 45th from the bottom

    2). C)
    Man’s Nephew maternal grandmother will be man’s mother.

    3). D)

    Required distance = AF = 30+15 = 45m.
    From the above diagram, F is in East direction from A.
    Hence the required answer is ’45 m East’.

    4). D)
     In the first and the second statements, the common code digit is 4 and the common word is good. So 4 stands for good. In the second and the third statements, the common code digit is 7 and the common word is pictures. So 7 stands for pictures. Thus in the second statement 8 stands for see.

    5). B)


    6). A)
    Let the runs scored by P, Q, R, S and T be  a, b, c, d and e
    From given data,
    a + b + c + d + e = 36 x 5 = 180
    b + c = 107
    Let a = x
    e = x-8
    d = x-3
    now 3x – 11 + 107 = 180
    3x = 84
    x = 28
    e’s score = 28-8 = 20

    7). D)
    The words formed are
    AT and UNDER, AS and UNDER (or) AT and SOUND

    8). D)

    9). C)
    When positions of first and the third alphabets of each of the words are interchanged, we have PAL  TUB  RAC  NOS  DIH
    Clearly, PAL and TUB are the only meaningful words. These words are obtained from LAP and BUT respectively.

    10). A)
    Letters in the word                   Letters in the alphabet
    CRE                                                  CDE
    ATIVE                                               ABCDE

    TIV                                                   TUV


    More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here