Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Number Sequence& Input-Output)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

[Dated: 26th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Number Sequence& Input-Output):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (1-5) : The following questions are based on the given 3-digit numbers. 821    547    452    935    368
1). The product of the second and the third digit in which of the following numbers is the second highest ?
a)  547
b)  935
c)  368
d)  452
e)  821

2). The difference of the first and the second digits in how many of the given numbers is greater than the third digit of the same number ?
a)  Two
b)  Three
c)  More than three
d)  One
e)  None

3). If all the digits of the given numbers are arranged in ascending order within the numbers, what will be the sum of the second and third digits of the second highest number thus formed ?
a)  12
b)  10
c)  15
d)  9
e)  14

4). If the first digit and the third digit of all the given numbers are interchanged, which of the following will become the second lowest number after performing the said operation?
a)  452
b)  547
c)  935
d)  368
e)  821

5). If ‘2’ is added to the second digit of all even numbers and ‘3’ is subtracted from the first digit of all odd numbers, in how many numbers thus formed will a digit appear twice ?
a)  None
b)  Three
c)  More than three
d)  Two
e)  One.

Directions (Q. 6-10): Study the following information, carefully and answer the given questions.
          A word and number arrangement machine When given an input line of words and numbers rearranges them following, a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 19 our 8 dear 14 13 like even 5 prove 9 appear
Step I:appear 5 19 our 8 dear 14 13 like even prove 9
Step II:appear 5 even 13 19 our 8 dear 14 like prove  9
Step III:appear 5 even 13 our 19 8 dear 14 like prove 9
Step IV:appear 5 even 13 our 19 prove 8 dear 14 like  9
Step V:appear 5 even 13 our 19 prove 8 like 9 dear 14
Step V is the last step of the rearrangement. As per rules followed in above steps, find out, in each of the following questions, the appropriate steps for the input given below.

Input: ear 17 above 31 uncalm 39 fear 23 14 in memory 33 cause 11 quit
6). How many steps will be needed to complete the rearrangement?
a)  Four
b)  Five
c)  Six
d)  Seven
e)  None of these

7). Which of the following step would be step IV?
a)  above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 quit 14 39 fear memory 33 cause
b)  above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 39 fear 14 memory 33 cause quit
c)  above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 quit 14 memory 33 39 fear cause
d)  above 11 ear 17 in 23 cause 33 uncalm 31 quit 14 39 fear memory
e)  None of these

8). Which of the following would be at 7th position from the right in step V?
a)  14
b)  31
c)  memory
d)  quit
e)  uncalm

9). In step V of the rearrangement if ’11’ is related to ‘ear’ and `in’ is related to ’23’ in a certain way, Which of the following would ‘quit’ be related to following the same pattern?
a)  uncalm
b)  14
c)  memory
d)  31
e)  None of these

10). Which step would be the following output?
 “above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 39 fear 14 memory 33 cause quit”
a)  1)VI
b)  2)II
c)  3)V
d)  4) III
e)  There will be no such step.

Answers:
1)a   2)a   3)e   4)a   5)e   6)c   7)a   8)d   9)b   10)d

Explanation With Answer Key:
1). A)
According to question,
821à 2×1 = 2
547à 4×7 = 28
452à 5 x2 =10
935à 3×5 =15
368à 6 x8 = 48

2). A)
According to question,
821à 8-2=6 ; 547à 5-4=1
452à 5 – 4 = 1 ; 935à 9 -3 =6
368à 6 -3 = 3

3). E)
Arranging in ascending order we have,
128  457  245 359  368
Second highest number = 368
Required sum =6+8=14

4). A)
Interchanging according to question,
128  745   254   539  863
Required number = 452

5). E)
821à(-3) = 521; 547à(-3) = 247;  452à(+2) = 472;   935à(-3) = 635;   368à (+2) = 388

Directions (Q. 6-10):The machine rearranges one word and one number in each step. First, it rearranges words starting with a vowel in alphabetical order, then it rearranges words starting with a consonant in reverse alphabetical order.
For numbers, it first rearranges prime numbers in ascending order, then composite numbers in ascending order.
Input: ear 17 above 31 uncalm 39 fear 23 14 in memory 33 cause 11 quit
Step I: above 11 ear 17 31 uncalm 39 fear 23 14 in memory 33 cause quit
Step II: above 11 ear 17 in 23 31 uncalm 39 fear 14 memory 33 cause quit
Step III: above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 39 fear 14 memory 33 cause quit
Step IV: above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 quit 14 39 fear memory 33 cause
Step V: above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 quit 14 memory 33 39 fear cause

Step VI: above 11 ear 17 in 23 uncalm 31 quit 14 memory  33 fear 39 cause 


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here