Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle& Alphanumeric Symbols)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

[Dated: 24th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle& Alphanumeric Symbols):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-6): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are five classes which have been scheduled for students in the days of the week starting from Monday and ending on Friday. The subjects are Maths, Reasoning, English, Computer and GA. There are five teachers who belong to a different cities, viz Mumbai, Bengaluru, Chennai, Hyderabad and Pune. Among the five teachers only two are males.
The teacher who teaches Computer belongs to Mumbai. The one who teaches GA belongs neither to Bengaluru nor to Hyderabad. A female belongs to Hyderabad.
The one who belongs to Pune is a female and she teaches on Tuesday. The Reasoning classes are scheduled on Wednesday. The males can take classes alternately but not on Monday. Neither Maths nor Computer can be scheduled on Monday. English classes are scheduled immediately after Reasoning. The one who teaches Reasoning does not belong to Hyderabad.

1). The teacher of which subject belongs to Bengaluru?
a)  Reasoning
b)  Maths
c)  Computer
d)  Can’t be determined
e)  None of these

2). Male members take the classes on which’ of the following days?
a)  Wednesday& Monday
b)  Thursday& Friday
c)  Thursday
d)  Wednesday& Friday
e)  None of these

3). Who among the following takes the class on Monday?
a)  The one who belongs to Pune
b)  The one who belongs to Chennai
c)  The one who teaches Reasoning
d)  The one who teaches English
e)  None of these

4). Who among the following takes class of Computer?
a)  The one who takes class on Friday
b)  The one who belongs to Hyderabad
c)  The one who takes class on Wednesday
d)  The one who belongs to Pune
e)  None of these

5). Which of the following combinations is true?
a)  Female — Wednesday — Maths — Bengaluru
b)  Female — Thursday — English — Mumbai
c)  Male — Friday— Computer — Mumbai
d)  Male — Thursday — English — Hyderabad
e)  None of these

6). Which of the following statements is/are true?
a)  The one who belongs to Bengaluru takes the class on Thursday.
b)  The one who takes the class on Monday is a female
c)  The one who belongs to Pune teaches English.
d)  None is true
e)  None of these
Directions (Q. 7-11) : Study the following arrangement carefully and answer the questions.
D  L  J  #  3  P  +  A  W  Z  R  E  8  G  2  N  S  =  T  6 &  Y  9  @  X  4  H  U  5  ^  7  B

7). In a certain code, based on the given arrangement, ‘HER’ is coded as ‘^RG’ and ‘SUN’ is coded as ‘6HT’. How will ‘PAT’ be coded following the same coding pattern ?
a)  J+Y
b)  WR=
c)  +3Y
d)  JWN
e)  W+Y

8). How many such letters are there in the given arrangement, each of which is immediately preceded by a symbol and also immediately followed by an even number ?
a)  More than three
b)  None
c)  One
d)  Two
e)  Three

9). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and hence form a group. Which one does not belong to that group?
a)  R8Z
b)  Y@&
c)  57U
d)  3+#
e)  GS2

10). If all the symbols are deleted from the given arrangement then which of the following will be ninth element from the right end ?
a)  Y
b)  R
c)  E
d)  6
e)  9

11). Which one of the following will come next in the given sequence ?
D#L  PW+   E28    TY6   ?
a)  H^U
b)  H^4
c)  45U
d)  H@4
e)  X57

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)b   5)e   6)b   7)e   8)d   9)e   10)a   11)a

Explanation With Answer Key:

Directions (Q. 1-6):

Directions (Q. 7-11):

 7).E)

8).D)

9).E)

10).A)

11).A)


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here