Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

[Dated: 25th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Puzzle):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
There are six trees P, Q, R, S, T and U of different heights. There are three trees on each side of the road. These six trees are Mango, Guava, Neem, Emblic, Plum and Peepal.
The shortest tree is exactly opposite the Neem tree. U is an Emblic tree and is exactly between P and S. T is the tallest tree and is exactly opposite the Mango tree. Peepal tree is exactly opposite P, which is Plum tree. Neem tree Q is opposite U. R is not a Guava tree but is shorter than P, which is shorter than S and Q. Mango tree is not shorter than Neem tree.

1). Which of the following trees is the second tallest tree?
a)  Plum
b)  Neem
c)  Peepal
d)  Can’t be determined
e)  None of these

2). Which of the following trees is diagonally opposite the Peepal tree?
a)  Plum
b)  Mango
c)  Neem
d)  Guava
e)  None of these

3). Which of the following is the second shortest tree?
a)  R
b)  S
c)  Q
d)  Can’t be determined
e)  None of these

4). Which of the following is the tallest tree?
a)  Peepal
b)  Neem
c)  Guava
d)  Can’t be determined
e)  None of these

5). Which of the following statements is true?
a)  T is a Mango tree.
b)  Q is the second tallest tree.
c)  P is taller than Peepal and Emblic tree.
d)  Neem tree is shorter than Plum tree.
e)  None is true

Directions (Q. 6-11): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Seven employees H, I, J, K, L, M and N working in different companies reach their offices every day by a train which stops at five stations A, B, C, D and E respectively after leaving station Z.
·       Three of them board the train at station Z.
·       K deboards at the station next to the station at which M deboards.
·       I does not deboard either with H or with L.
·       N alone boards at station C and deboards with J after passing one station.
·       None of them boards at station B and none of them deboards the train at station A.
·       J boards with M but does not board with either I or with K.
·       L boards with two others and deboards alone after K.
·       I and K deboard together at station C.
·       H travels between two consecutive stations and deboard at the station E.
·       M does not board after L.

6). At which of the following stations does L deboard?
a)  B
b)  D
c)  C
d)  Can’t be determined
e)  None of these

7). At which of the following stations do J and M board the train?
a)  A
b)  C
c)  D
d)  E
e)  None of these

8). After how many stations does L deboard?.
a)  One
b)  Two
c)  Three
d)  Four
e)  None of these

9). How many persons deboard at station E?
a)  None
b)  One
c)  Two
d)  Three
e)  None of these

10). H deboards the train how many stations after I deboards?
a)  One
b)  Two
c)  Three
d)  None
e)  None of these

11). Who among the following board at station A?
a)  I,K
b)  M, L
c)  K,J
d)  L, M, J
e)  None of these

Answers:
1)e   2)b   3)a   4)c   5)c   6)b   7)e   8)d   9)d   10)b  11)a

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
P(Plum)  –     E(Emblic)  – S(Mango)
R(Peepal) –    Q(Neem)   – T(Guava) 
According to their heights
T> S> Q> P> R> U


Directions (Q. 6-10):


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here