Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement& Syllogism) Answers Updated

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

[Dated: 13th May] Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement& Syllogism):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
A, B, C, D, E, F, G and H are friends having different occupations, viz – Clerk, Manager, PO, Professor, Teacher, Director, Supervisor and Editor. All are sitting around a circular table facing the centre, but not necessarily in the same order.
C sits third to the right of the Teacher. Only two persons sit between the Teacher and H. The Manager and the Clerk are immediate neighbours. Neither C nor H is a manager or Clerk. The Manager is not an immediate neighbor of the Teacher. The PO sits third to the right of D, who is not a Manager. F sits on the immediate right of the Editor. The Director sits second to the left of A, who is not an immediate neighbor of H. The Director is an immediate neighbor of both the professor and the PO. C is not an Editor. B is not an immediate neighbour of C. E is not an immediate neighbour of the Director. H is not a Professor and sits second to the left of the Editor. E. is an immediate neighbour of D and C.

1). Who among the following is the Editor?
a)  A
b)  B
c)  E
d)  G
e)  None of these

2). Which of the following statements is/are true?
a)  A is an Editor and sits on the immediate right of F.
b)  The Supervisor and the Professor are immediate neighbours of G.
c)  F is a Teacher and sits second to the left of E.
d)  C is a PO and sits second to the left of
e)  None is true

3). How many persons sit between the Editor and the Supervisor?
a)  None
b)  One
c)  Two
d)  Three
e)  None of these

4). What is the occupation of D?
a)  Editor
b)  Professor
c)  Clerk
d)  Director
e)  None of these

5). Who among the following sits second to the left of the Supervisor?
a)  Clerk
b)  PO
c)  Teacher
d)  Director
e)  None of these

Directions (Q. 6-10): In each question three statements followed by three conclusions numbered I, II and III have been given. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements.

6). Statements:   No picture is an image.
Some posters are pictures.
All picks are image
Conclusions:
I.Some images are not posters.
II. Some images are not pictures.
III. All picks are definitely not images.
a)  Only I and III follow
b)  All I, II, III and follow
c)  Only III follow
d)  Only II and III follow
e)  Only II follows

7). Statements:   No bowl is a cover.
                             All bottles are caps.
Some caps are covers.
Conclusions:
I.At least some bottles arc covers.
II.All caps are bowls.
III.No cover is a bowl.
a)  Either I or II follows
b)  Only I and III follow
c)  Only III follows
d)  All I, II and III follow
e)  None of these

8). Statements:   Some cables are wires.
Some bulbs are poles.
No pole is a wire.
Conclusions:
I.At least some wires are cables.
II.All cables being bulbs is a possibility.
III. Some bulbs are not wires.
a)  Only II follows
b)  Only I and II follow
c)  All I, II and III follow
d)  Only I and III follow
e)  None of these

9). Statements:   No card is a teddy.
No teddy is a dog.
All dogs are toys.
Conclusions:
I.At least some toys are dogs.
II.Some cards are not dogs.
III.No teddy is a card.
a)  Only I and III follow
b)  Only II follows
c)  Only III follows
d)  Only II and III follow
e)  None of these

10). Statements: Some books are caps.
No book is a copy.
                             No cap is a cover.
Conclusions:
I.At least some books are covers.
II.All copies are not books.
III.Some caps are not copies.
a)  Only I follows
b)  Only II follows
c)  Only III follows
d)  None follows
e)  None of these


Answers:
1)a   2)c   3)d   4)c   5)a   6)e   7)c   8)c   9)a   10)e

Explanation:
Directions (Q. 1-5):


Directions (Q. 6-10):
6). E)
Some posters are pictures (I) + No picture is an image (E) = I + E = O = Some posters are not images. O-type conclusion can’t be converted. Hence conclusion I does not follow.
Again, No picture is an image (E)àconversionàNo image is a picture (E). Hence conclusion II follows.
Now, All picks are images (A). Hence, conclusion III does not follow.

7). C)
 All bottle are caps (A) + Some caps are covers (I) = A + I = No conclusions. Hence conclusion I does not follow.
Again, Some caps are covers (I) + (No bowl is a cover (E)à conversionà) No cover is a bowl (E) = I + E = O = Some caps are not bowls. Hence conclusion II does not follow. But conclusion III follows.

8). C)
Some cables are wires (I)àconversionàSome wires are cables (I). Hence conclusion I follows.
Again, Some bulbs are poles (I) + No pole is a wire (E) = I + E = O = Some bulbs are not wires (O) + (Some cables are wires (I)àconversionà) Some Wires are cables = O + I = No conclusion. But the possibility in II exists. Hence conclusion II follows and also conclusion III follows.

9). A)
All dogs are toys (A)àconversionàSome toys are dogs. Hence, conclusion I follows.
No card is a teddy (E) + No teddy is a dog (E) = E + E = No conclusion. Hence conclusion II does not follow.
Again, No card is a teddy (E)àconversionàNo teddy is a card (E). Hence conclusion III follows.

10). E)
Some books are caps (I) + No cap is a cover (E) = I + E = O = Some books are not covers (O). Hence conclusion I follows.
No book is a copyàconversionàNo copy is a book. Thus, All copies are not books. Hence conclusion II follows.

Again, No copy is a book (E) + Some books are caps (I) = E + I = O* = Some caps are not copies. Hence conclusion III follows.

More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here