Practice Reasoning Questions For NICL AO& RBI Grade B 2017 (Input-Output)

Practice Reasoning Questions For NICL AO& RBI Grade B 2017

Practice Reasoning Questions For NICL AO& RBI Grade B 2017 (Input-Output) :

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions for NICL AO& RBI Grade B 2017  was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for Bank exams& all other Competitive examination can use this material.




00:00:00



Directions (Q.1-5): Study the following information to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input: yellow jovial 48 cross truth 20 connect staff that 78
Step I: 20 truth yellow jovial 48 cross connect staff that 78
Step II: 20 truth 48 jovial yellow cross connect staff that 78
Step III: 20 truth 48 jovial 78 that yellow cross connect staff
Step IV: 20 truth 48 jovial 78 that yellow staff cross connect
Step V: 20 truth 48 jovial 78 that yellow staff connect cross
Step V is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the following input.
Input: union magnet 89 chalk 21 absorb liverpool black honest 11 everyday

1.What is the position of ‘black’ in Step IV?

9th from the left
11th from the left
2nd from the right
4th from the right
None of these

1).Directions (Q. 1-5):
It first arranges one number and one word in each step till all the numbers are arranged in ascending order. The words that are arranged together with numbers are those words which are preceding the numbers in inputs. Rest of the words are arranged in reverse alphabetical order.
Input: union magnet 89 chalk 21 absorb liverpool black honest 11 everyday
Step I. 11 honest union magnet 89 chalk 21 absorb liverpool black everyday
Step II. 11 honest 21 chalk union magnet 89 absorb liverpool black everyday
Step III. 11 honest 21 chalk 89 magnet union absorb liverpool black everyday
Step IV. 11 honest 21 chalk 89 magnet union liverpool absorb black everyday
Step V. 11 honest 21 chalk 89 magnet union liverpool everyday absorb black
Step VI. 11 honest 21 chalk 89 magnet union liverpool everyday black absorb
Answer: C

2.Which step number will be the following output?
11 honest 21 chalk 89 magnet union absorb liverpool black everyday

Step II
Step III
Step IV
There will be no such step.
None of these
2).
Answer: B


3.If in a certain way ‘honest’ is related to ‘absorb’ and ‘chalk’ is related to ‘black’ then ‘magnet’ would be related to which of the following in the last step?

21
union
liverpool
everyday
None of these
3).
Answer: D


4.How many steps will be required to get the final output?

Six
Five
Seven
Four
None of these
4).
Answer: A

5.Which word/number would be the fifth from the right in Step V?

magnet
chalk
89
liverpool
union
5).
Answer: E


Directions (Q.6-10): Study the following information to answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: new 11 bold 22 carve hundred 32 29 45 houses it 38
Step I: 11 22 new bold carve hundred 32 29 45 houses it 38
Step II: it new 11 22 bold carve hundred 32 29 45 houses 38
Step III: 29 32 it new 11 22 bold carve hundred 45 houses 38
Step IV: bold carve 29 32 it new 11 22 hundred 45 houses 38
Step V: 38 45 bold carve 29 32 it new 11 22 hundred houses
Step VI: houses hundred 38 45 bold carve 29 32 it new 11 22
Step VI is the last step of the above input, as the desired arrangement is obtained.
As per the rules followed above find the appropriate step for the given input
Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candidates 10
6.Which word/number would be at the 5th position from the right in Step V?

ice
qualify
10
money
12
Directions (Q. 6-10):
The machine arranges words and numbers in the following manner:
Step I. The first two numbers are arranged in ascending order from the left.
Step II. The first two words are arranged according to the number of letters present in the word.
This process follows in each alternate step until all the numbers and words are arranged.
Input: ice money 21 13 good 18 12 qualify 35 eligible 41 browse candidates 10
Step I: 10 12 ice money 21 13 good 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step II: ice good 10 12 money 21 13 18 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step III: 13 18 ice good 10 12 money 21 qualify 35 eligible 41 browse candidates
Step IV: money browse 13 18 ice good 10 12 21 qualify 35 eligible 41 candidates
Step V: 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 qualify eligible 41 candidates
Step VI: qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 41 candidates
Step VII: 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12 candidates
Step VIII: candidates 41 qualify eligible 21 35 money browse 13 18 ice good 10 12
6).
Answer: E


7.Which step will be the last but one?

IX
VI
V
VII
None of these
7).
Answer: D

8.Which of the following represents the position of ‘ice’ in Step VI?

Third from the left
Fifth from the right
Sixth from the right
Fourth from the left
None of these
8).
Answer: C

9. How many steps will be required to complete the arrangement?

VI
VIII
VII
X
IX
9).
Answer: B

10.How many elements (words or numbers) are there between ‘21’ and ‘12’ in Step VII?

Eight
Five
Three
Six
None of these
10).
Answer: A

Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017

English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)

For More Practice Reasoning Questions - Click Here