Practice Reasoning Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Directions& Coding – Decoding)

Practice Reasoning Questions For NICL AO Prelims 2017 (Seating Arrangement)

Practice Reasoning Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Directions& Coding – Decoding):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

1).A person walks 22m towards east from point ‘A’ and turns his left and walks 6m. Again he turns his right and walked 7m and he reached the point ‘P’ after walking 6m towards his right. Finally he turns right and stop at point ‘B’ after walking 19m towards west from point P. What is the distance to reach the starting point from Point B?
a)  3m                  
b)  10m                
c)  4m                  
d)  5m                  
e)  None of these
2).A man started walking from point A and walk towards north and stops at point B. Now he takes a right turn followed by left turn and stops at point C. He finally takes a left turn and stops at point D.  Towards which direction the man has to walk from D to B, if he walks 10m before turning each turn?
a)  South    
b)  North     
c)  East                
d)  West      
e)  Southeast
3).A man walks 40m towards north and he turns his left and walked 40m. He then turns his left and walked 15m. He finally turns his right and walked 20m. What is the distance he is from starting point and in which direction?
a)  55m , Northwest
b)  36m, Northeast
c)  65m, Southeast
d)  65m, Northwest
e)  Can’t be determined
4).Pinky walks 12m towards southeast and stops at point P and then she walks 24m towards west and again she walks 7m towards northwest direction and stops at point Q. Finally she walks 5m towards east and stops at point S. She is facing which direction from starting point?
a)  Northeast
b)  Northwest
c)  East
d)  Southeast
e)  Southwest
5).A car moves 20km westward, then turns left and moves 10 km. It then again turns left and moves 20km. It takes a 45 degree turn rightwards and moves straight and stops at point S. In which direction is the car is from starting point?
a)  Northeast
b)  Northwest
c)  East
d)  Southeast
e)  Southwest
Directions (Q. 6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:
‘Directive to stop racing’ is coded as ‘C#19  E$31  D&20  [email protected]
‘Results will be release’ is coded as ‘[email protected]  A#04  C*16  E$27’
‘Continue testing water regularly’ is coded as ‘ E*21 F$21   D&29  C#10’
‘On the right destiny’ is coded as ‘ B&11  A*17 E$21  D#13’
6).What is the code for ‘Racing’ in the given code language?
a)  C#19 
b)  D&20
c)  E$31 
e)  None
7).What is the code for ‘Continue Right’ in the given code language?
a)  F$21,  A*17 
b)  D&29, E$21 
c)  C#10,  D#13
d)  D&29, D#13
e)  None of these
8).What may be the possible word for ‘E*21, E$27, B&11’?
a)  On testing regularly
b)  Testing the results
c)  Release the destiny
d)  Testing the will
e)  Water testing result
9).What is the code for ‘Release’ in the code language?
b)  E$27
c)  A#04 
d)  C*16
e)  None of these

10).What is the word for ‘A*17’?
a)  The
b)  On
c)  Either a) or b)
d)  Destiny
e)  Right

Answers:
1)b   2)a   3)d   4)e   5)e   6)b   7)d   8)b   9)a   10)b

Explanation:
Directions (Q. 1-5):

1). B)

2). A)

3). D)

40 + 20 = 60
40 – 15 = 25
? = √602 + 252
= √4225 = 65m, North West
4). E)

South West

5). E)

South West


Directions (Q. 6-10):
Numbersà Total number of letters in the word plus corresponding number for second letter from last
Letter àNumber of consonant in the word and Corresponding letter for the that number
The Symbol s are in the random order
Ex:Racing
Numbers -> 6+ 14 (code for n)= 20
Letterà 4 (no.of consonants) and corresponding letter is D

D&20


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here 
SHARE
Previous articlePractice Aptitude Questions For RBI Grade B& Upcoming Exams 2017
Next articleImportant Practice English Questions on Error Spotting with Detailed Explanation for SBI PO/RBI Grade B/NICL AO& Upcoming Exams 2017