Practice Reasoning Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Syllogism New Pattern& Blood Relation)

Practice Reasoning Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Input-Output& Miscellaneous)

Practice Reasoning Questions For NICL AO& Upcoming Exams 2017 (Syllogism New Pattern& Blood Relation):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): In each of the questions below there are given four conclusions followed by five statements numbered I, II, III, IV& IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given statement logically follows from the given conclusion disregarding commonly known facts.

1). Conclusions:
Some cups are balls
Some pins are car is a possibility
Some rings are balls
Some balls are pins is a possibility
a) Statements:
Some balls are cars
Some cars are rings
All rings are cups
Some cups are pins
b) Statements:
Some cars are balls
All cars are rings
All rings are cups
Some cups are pins
c) Statements:
All balls are cars
Some cars are rings
All rings are cups
Some cups are pins
d) Statements:
Some balls are cars
All cars are rings
All rings are cups
No cup is a pin
e) Statements:
All balls are cars
All cars are rings
All rings are cups
No cup is a pin
a)  Only I follows   
b)  Only II follows
c)  Only II& III follows
d)  Only IV follows
e)  Only V follows

2). Conclusions:
Some pencils are tables
All chairs are boxes
Some boxes are desk
All desks are pencils
a) Statements:
Some desks are chairs
All chairs are tables
All tables are boxes
Some boxes are pencils
b)  Statements:
Some desks are chairs
No chair is table
All tables are boxes
All boxes are pencils
c) Statements:
All desks are chairs
All chairs are tables
All tables are boxes
All boxes are pencils
d) Statements:
All desks are chairs
All chairs are tables
No table is box
Some boxes are pencils
e) Statements:
All desks are chairs
All chairs are tables
All tables are boxes
No box is pencil
a)  Only I follows   
b)  Only I& II follows
c)  Only III follows
d)  Only IV follows
e)  Only V follows
3).Conclusions:
Some rivers are not roads
Some jungles may be roads
Some cars are roads
Some rivers are trees
a) Statements:
All roads are cars
No car is tree
All trees are jungles
All jungles are rivers
b) Statements:
All roads are cars
Some cars are trees
All trees are jungles
Some jungles are not rivers
c) Statements:
All roads are cars
No car is tree
Some trees are not jungles
All jungles are rivers
d) Statements:
Some roads are cars
No car is tree
Some trees are not jungles
Some jungles are rivers
e) Statements:
All roads are cars
No car is tree
Some trees are jungles
All jungles are rivers
a)  Only I follows   
b)  Only II follows
c)  Only II& III follows
d)  Only IV follows
e)  Only V follows
4). Conclusions:
Some pens are pins is a possibility
Some pencils are pads
Some papers are pads is a possibility
Some papers are pens
a) Statements:
Some pens are papers
Some pencils are papers
Some pads are pencils
Some pins are pads
b) Statements:
Some pens are papers
Some pencils are papers
No pad is a pencil
Some pins are pads
c) Statements:
All pens are papers
Some pencils are papers
All pads are pencils
Some pins are pads
d) Statements:
Some pens are papers
All papers are pencils
Some pads are not pencils
Some pins are pads
e) Statements:
No pen is a paper
All papers are pencils
Some pads are pencil
Some pins are pads
a)  Only I follows   
b)  Only II follows
c)  Only II& III follows
d)  Only I& III follows
e)  Only IV& V follows
5).Conclusions:
All papers are cups
Some plates are cup is a possibility
Some cups are jugs
Some bottles are papers
a) Statements:
All papers are bottles
Some bottles are cups
Some cups are jugs
Some jugs are plates
b) Statements:
All papers are bottles
All bottles are cups
Some cups are jugs
Some jugs are plates
c) Statements:
Some papers are bottles
Some bottles are cups
Some cups are jugs
Some jugs are plates
d) Statements:
All papers are bottles
All bottles are cups
Some cups are not jugs
Some jugs are plates
e) Statements:
Some papers are bottles
All bottles are cups
Some cups are jugs
Some jugs are plates
a)  Only I follows   
b)  Only II follows
c)  Only II& IV follows
d)  Only I& III follows
e)  Only V follows

Directions (Q.6-7): T has only one brother, who is the only grandson of the father Q of P’s sister S. There are only two females in the family and V is not a females. S does not have any child?
6). How P is related to V?
a)  Uncle
b)  Aunt
c)  Son
d)  Daughter
e)  Father

7). How is T related to Q?
a)  Daughter
b)  Son
c)  Granddaughter
d)  Niece
e)  None of these

Directions (Q. 8-9) G is a maternal grandfather of P. C married to G. R and K are children of C. S is the mother of P. K is the brother-in-law of M. U is the mother of D. K has only one son. R is the sister-in-law of M.
8). How R is related to P?
a)  Aunt
b)  Uncle
c)  Sister
d)  Mother
e)  None of these

9). How is P related to M?
a)  Daughter
b)  Son
c)  Niece
d)  Data Inadequate
e)  None of these

10). Pointing a woman, Prabu said ‘She is the only daughter of my wife’s grandfather’s only child’. How is the woman related to Prabu?
a)  Sister-in-law
b)  Wife
c)  Sister
d)  Data Inadequate
e)  None of these  


Answers:
1)b  2)c  3)a   4)d   5)d   6)e   7)c   8)a  9)d  10)b

Explanation:
Directions (Q. 1-5):
1). B)

2). C)

3). A)

4). D)

5). D)

Directions (Q. 6-7):

6). E)
7). C)
Directions (Q. 8-9):

8). A)
9). D)

10). B)



More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams – Click Here