Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017& IBPS 2017 Exams (Coding – Decoding New Pattern& Inequality)

Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017& IBPS 2017 Exams (Coding - Decoding New Pattern& Inequality)

Practice Reasoning Questions For SBI Clerk 2017& IBPS 2017 Exams (Coding – Decoding New Pattern& Inequality):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for SBI Clerk& IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.



00:00:00

Direction (Q. 1-5): Study the following information to answer the given questions.In a certain code, ‘Dance program start tomorrow’ is written as ‘7@T, 4#O, 14#R, 22@A’ ,
‘Follow the instruction carefully’ is written as ‘22$H, 2#A, 4@O, 13*N’,
‘Tomorrow at the station’ is written as ‘ 13#T, 22$H, 4#O, 7$T’,
‘Watch and encourage participant’ is written as ‘19@A, 22#N, 7*A, 23$N’.

1. What is the code for ‘instruction’ in the given code language?

4@O
13*N
2#A
22$H
None of these

1). Letters = second letter of the word
Number = Reverse alphabetical order value of the last letter
Symbol = If the number of letters are, 2-3 = $; 5-6 = @; 7-9 = #; greater than 9 = *
Instruction = 13*N
Answer: B

2. What may be the possible word for ‘19@A’ in the given code language?

Watch
And
Encourage
The
Participants
2). Letters = second letter of the word
Number = Reverse alphabetical order value of the last letter
Symbol = If the number of letters are, 2-3 = $; 5-6 = @; 7-9 = #; greater than 9 = *
19@A = watch
Answer: A


3. What may be code for ‘space launch’ based on given code language?

19#A, 22@P
22@A, 19$A
19$A, 21@P
19@A, 22@P
None of these
3). Letters = second letter of the word
Number = Reverse alphabetical order value of the last letter
Symbol = If the number of letters are, 2-3 = $; 5-6 = @; 7-9 = #; greater than 9 = *
Space = second letter is ‘P’ and reverse alphabetical order value of ‘e’ is 22
and it is a five letter word so put the symbol @.
i.e. 22@P
Launch = second letter is ‘A’ and reverse alphabetical order value of ‘h’ is 19
and it is a six letter word so put the symbol @.
i.e. 19@A
Answer: D


4. What is the code for ‘dance participant’ in the given code language?

14#R , 19@A
22#N, 4#O
7*A, 22@A
23$N, 14#R
22@A, 22#N
4). Letters = second letter of the word
Number = Reverse alphabetical order value of the last letter
Symbol = If the number of letters are, 2-3 = $; 5-6 = @; 7-9 = #; greater than 9 = *
Dance = 22@A
Participant = 7*A
Answer: C


5. What is the code for ‘carefully’ in the given code language, If it arranged in reverse alphabetical order?

1#C
2#C
26#C
26#U
2#U
5). Letters = second letter of the word
Number = Reverse alphabetical order value of the last letter
Symbol = If the number of letters are, 2-3 = $; 5-6 = @; 7-9 = #; greater than 9 = *
Carefully = reverse order = yurllfeca
Code for ‘yurllfeca’ is 26#U
Answer: D


Directions (6-10): In the following questions, the symbols @, #, $, * and ^ are used with the following meanings as illustrated below. ‘A@B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’
‘A#B’ means ‘A is not greater than B’
‘A$B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’
‘A*B’ means ‘A is neither greater than nor smaller than B’
‘A^B’ means ‘A is not smaller than B’

6. What will come in place of blank in following statement such that ‘B$E’ is definitely true?
L # V $ E __ U @ B

#
^
@
Either # or @
Either ^ or @
6). L # V $ E __ U @ B = L ≤ V< E __ U> B
Put either> or ≥ is in the blank, so that B< E is definitely true.
Hence, the answer is either @ or ^
Answer: E


7. What will come in place of blank in following statement such that ‘T$Q’ is definitely true?
T # W --- Q ^ D @ J

$
#
Either # or $
^
None of these
7). T # W __ Q ^ D @ J = T ≤ W __ Q ≥ D> J
In the blank, put ‘<’ i.e ‘$’
Hence, the answer is $
Answer: A


8. Which of the following is definitely true if ‘M $ T * R @ H # G’ is true?
I. M $H
II. R @ G
III. M # R

Only I is true
Only II is true
Only III is true
Only II and III is true
None is true
8). M $ T * R @ H # G = M< T = R> H ≤ G
I. M< H = Not true
II. R> G = Not true
III. M ≤ R = Not true
Hence, the answer is none is true
Answer: E


9. What will come in place of blank in following statement such that both ‘M#R’ and ‘J#L’ are definitely true?
F @ J # R --- L ^ M

@
^
$
*
=
9). F @ J # R __ L ^ M = F> J ≤ R __ L ≥ M
In the blank, put ‘=’ i.e ‘*’
Answer: D

10. Which of the following does make H@F and J$R definitely not true?
H ^ R @ W --- F @ J

#
$
Either $ or #
Either * or $
Either * or #
10). H ^ R @ W __ F @ J = H ≥ R> W __ F> J In the blank, put ‘< or ≤’ i.e. $ or # Answer: C

Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS PO 2017


More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams - Click Here