Practice Reasoning Questions For SBI& IBPS 2017 Exams (Miscellaneous)

    Practice Reasoning Questions For SBI& IBPS 2017 Exams (Miscellaneous):
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for SBI& IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.



    00:00:00


    1.Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table facing the centre. U is sitting third to the right of R and second to the left of W. R is an immediate neighbour of neither S nor V. Q sits third to the right of P, who is sitting second to right of V.U is not immediate neighbour of P.¬¬¬ Which of the following pairs of person has first person sitting to the right of the second person?

    RQ
    PT
    UV
    WP
    SQ

    1).

    QS = S is sitting immediate right of Q
    Answer: E

    Direction (Q. 2-3):Seven members M, N, P, Q, R, S and T are representatives of different countries in business treaty viz. USA, China, Russia, Japan, Australia, Malaysia and Korea.Each one has different laptops i.e. Lenovo, Hp, Acer, Samsung, Dell, Sony and Asus.
    Q represents USA and has neither Acer nor Asus laptop. P represents China and has Lenovo laptop. One who is a representative of Japan has a Dell laptop. M represents Australia has Sony laptop. One who is a representative of Russia hasHp laptop. R has an Acer laptop but not from Korea. S is neither representative of Korea nor Japan. T has an Asus laptop.

    2.Who is the representative of Japan?

    R
    T
    S
    N
    None of these
    Directions (Q. 2-3):


    2).N is the representative of Japan.
    Answer: D


    3.One who has an Asus laptop represents which of the following country?

    Malaysia
    Japan
    Korea
    Russia
    None of these
    3).The person from Korea has an Asus laptop.
    Answer: C


    Direction (Q. 4-6): Read the following information carefully and answer the questions given below.
    There are five types of boxes, viz. A, B, C, D and E. There are three boxes of each type. These are to be inserted in bags of three colors i.e. Red, Blue and Green. There are five bags of each color.
    B, D and E type boxes are to be inserted in Red bags. A, B and C type boxes are to be inserted in Blue bags and C, D and E type boxes are to be inserted in Green Bags. Two Boxes each of B and D type are inserted in Red bags.
    4.How many boxes of E type are inserted in Green bags?

    None
    One
    Two
    Three
    Data inadequate
    Directions (Q. 4-6)


    Boxes = 5*3 = 15
    Bags = 3*5 = 15
    4).Two boxes of E type are inserted in Green bags.
    Answer: C

    5.Which of the following combinations of the type of boxes and the number of boxes is definitely correct in respect of Blue colored bags?

    A-III, B-I, C-I
    A-II, B-I, C-II
    B-I, C-II, D-II
    A-II, E-I, D-II
    None of these
    5).In Blue color bag, A-3, B-1 and C-1
    Answer: A


    6.Which of the following combinations of the type of boxes and the number of boxes and color of bags is definitely correct?

    C-I, D-II, E-II, Green
    C-II, D-I, E-II, Green
    B-II, D-II, A-I, Red
    A-II, B-II, C-I, Blue
    None of these
    6). There are C-2, D-1, E-2 boxes in Green bags are correct.
    Answer: B


    Direction (Q. 7-9): There are seven members of family. They belong to three generations. There are two married couples belonging to two different generations.
    N is the son of the S and is married to V. P is the granddaughter of M. R’s father is a grandfather of L. M’s husband is the father-in-law of V. S has only one son.
    7.How many female members are there among them?

    One
    Two
    Three
    Data inadequate
    None of these
    Directions (Q. 7-9):
    MALE = (-); FEMALE = (+)


    7).The gender of L is cannot be determined. So we can’t say the number of females in the group.
    Answer: D


    8.How is R related to L?

    Uncle
    Mother
    Aunty
    Data inadequate
    None of these
    8).R is the sister of L’s father. So, R is the Aunty of L.
    Answer: C

    9.How is P related to R?

    Daughter
    Cousin
    Niece
    Nephew
    None of these
    9).P is the daughter of N, who is the brother of R. So, P is the Niece of R.
    Answer: C

    10.Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1) ENGLISH : GGNNSIJ
    2) PHYSICS : RYHUCIU
    3) AVERAGE: CEVTGAG
    4) TEACHER : VAEEHET
    5) PERCENT : RREENEV

    5&4
    4
    3
    2&1
    1
    10).E N G L I S H : G G N N S I J


    3) TEACHER : VAEEHET
    Instead of EH is HE in the right side of 3)
    Hence, following the same rule 3) is doesn’t belongs to the group.
    Answer: C


    Click here for Topic wise Discussion on Quantitative Aptitude Day-1 

    English Learning Session :– (Day-1)
    English Learning Session :– (Day-2)
    English Learning Session :– (Day-3)
    English Learning Session :– (Day-4)
    English Learning Session :– (Day-5)
    English Learning Session :– (Day-6)
    English Learning Session :– (Day-7)


    For More Practice Reasoning Questions - Click Here