Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF

    Practice Sets on Reasoning Puzzles – (Circular-Row-Straight Line-Floor) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF
    Practice Sets on Reasoning Ability (Equality-Inequality) | IBPS PO Mains Spl – Download in PDF:
    Dear Readers, Here we have given the important practice set questions on Reasoning Ability (Equality-Inequality), aspirants those who are preparing for the examination can also download in pdf and make use of it.

    Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions below:
    P& Q – P is neither smaller than nor equal to Q
    P@Q – P is neither greater than nor equal to Q
    P*Q – P is not smaller than Q
    P$Q – P is not greater than Q
    P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q
    1).Statement: A*B, B&E, F&E, F*D
    Conclusion: 1) A&E  2) A&D
    a)  Only conclusion 1 follow
    b)  Only conclusion 2 follow
    c)  Either 1 or 2 follow
    d)  Both follow
    e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
    2).Statements: A%B, B&C, C*D, D$E
    Conclusion: 1) A& C 2) B * D
    a)  Only conclusion 1 follow
    b)  Only conclusion 2 follow
    c)  Either 1 or 2 follow
    d)  Both follow
    e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
    3).A % B, C& B, C * D, E@D
    Conclusions :  1) C % D 2) C& D
    a)  Only conclusion 1 follow
    b)  Only conclusion 2 follow
    c)  Either 1 or 2 follow
    d)  Both follow
    e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
    4).A&B, B @ C, C $ D, E&D
    Conclusion : 1) E&A 2) B*E
    a)  Only conclusion 1 follow
    b)  Only conclusion 2 follow
    c)  Either 1 or 2 follow
    d)  Both follow
    e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
    5).A*B, B$C, C&D, D*E
    Conclusion:1) A&D 2) E@C
    a)  Only conclusion 1 follow
    b)  Only conclusion 2 follow
    c)  Either 1 or 2 follow
    d)  Both follow
    e)  Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Directions (6 – 10): Answer the following questions with these options:
    (A) only 1st follows
    (B) only 2nd follows
    (C) either 1st or 2nd
    (D) neither 1st nor 2nd
    (E) both 1st and 2nd

    6).Statements: K> B ≤ G = A, G ≤ P ≤ Q, A ≤ M
    Conclusions:
    I. Q> M
    II. Q ≤ M
    7).Statements: Q ≥ P> K, P> F< C, A> W
    Conclusions:
    I. Q> F
    II. A> C
    8).Statements: Q> V< B ≤ P, A ≤ M ≤ V, G< M
    Conclusions:
    I. P> G
    II. A< Q
    9).Statements: L> P, P< N, N ≥ A
    Conclusions:
    I. A< P II. L> N
    10).Statements: K ≥ T ≥ J, R< L, L> O
    Conclusions:
    I. O> T
    II. K> L
    11).What should come in place of question mark in the expression
     P>Q ? R< T< S so as to make the expressions P>R and S>Q always true?
    a)  =
    b)  > 
    c)  < 
    d)  >=
    e)  None of these
    12).What should come in place of question mark in the expression A = B>C ? D< E = F so as to make the expression F>C always true?
    a)  > 
    b)  =
    c)  >=
    d)  <=
    e)  both b and d
    13).What should come in place of question mark to make B> D always true?
    A = B> C ? D
    a)  > 
    b)  < 
    c)  >=
    d)  < =
    e)  both a and c
    14).In which of these expressions ‘S> V’ be definitely false?
    a)  S>P≥Q=G≥R>V
    b)  PT
    c)  V≤A≤L=R
    d)  S>C>=F≤H; V
    e)  S>T=O≥P; V
    15).Which of the following symbols should be placed in the blank spaces respectively(in the same order from left to right) in order to complete the given expression in such a manner that both ‘D>S’ as well as ‘E≤B’ definitely holds true? B _ A _ S _ E _ D
    a)  >, ≥,<, =
    b)  >,>, ≥,<
    c)  ≥, ≥, ≥,≤
    d)  ≥, =, ≥,<
    e)  Other than those given as options
    Answers:
    1)a   2)a   3)c   4)e   5)b   6)c   7)a   8)e   9)d   10)d   11)a   12)e   13)e   14)b   15)d  

     
    Solutions:
    1. A)A>=B>E=D (A>E directly follow while A>D, not follow for all values of A,D)
    2. A)A = B> C>=D<=E (A>C directly follows while B>=D doesn’t follow as B is always greater than D)
    3. C)A = B=D>E (C>D and C=D)
    4. E)A>B
    (E>A doesn’t follow for all values of E,A and B>=E, both doesn’t follow for all values of E, B )
    5. B)A>=B<=C>D>=E (A>D doesn’t follow for all value of A and D and E
    6. C)Q ≥ G = A ≤ M, this gives both Q and M less than equal to F
    So either Q will be> M or Q will be ≤ M
    7. A)Q ≥ P> F, so Q> F
    A> Q ≥ P> F< C, so relation cant be determined between A and C
    8. E)P> V ≥ M> G, so P> G
    A ≤ V< Q, so P< Q
    9. D)A ≤ N> P, so no relationship between A and P
    L> P< N, both L and N less than P so no relationship between L and N
    10. D)O< L> R ≤ T, so relation cant be determined between O and T
    K ≥ R< L, so relation can’t be determined between K and L
    11. A)P>Q = R< T< S (Both expression true)
    12. E)A = B>C = D< E =F and A = B>C<= D< E =F (F>C true in both cases)
    13. E)A = B>C>DC>=D
    14. B)PT

    15. D)≥, =, ≥,<