SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding – Decoding)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement& Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding – Decoding) Set-52:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-3): Study the following information carefully and answer the questions given below.
In a certain code, ‘il be pee’ means ‘rose are blue’, ‘sik hee’ means ‘red flowers’ and ‘pee mit hee’ means ‘flowers are vegetables’.
1). How is ‘red’ written in that code?
a)  hee
b)  sik
c)  be
d)  cannot be determined
e)  None of these

2). How is ‘roses’ written in that code?
a)  il
b)  pee
c)  be
d)  Cannot be determined
e)  None of these

3). How is ‘vegetables are red flowers’ written in this code?
a)  pee sik mi thee
b)  sik pee hee be
c)  il sik mit hee
d)  Cannot be determined
e)  None of these
Directions (4-6): Study the following information carefully and answer the questions given below.
‘min fin bin gin’ means ‘trains are always late’ ; ‘gin din cin hin’ means ‘drivers were always punished’; ‘bin cin vin rin’ means ‘drivers stopped all trains’ and ‘din kin fin vin’ means ‘all passengers were late’.

4). ‘drivers were late’ would be written as
a)  min cin din
b)  fin cin din
c)  fin din gin
d)  gin hin min
e)  None of these

5). Which word is represented by ‘vin’?
a)  all
b)  late
c)  trains
d)  drivers
e)  were

6). ‘hin min kin’ would mean
a)  Always late trains
b)  Passengers are punished
c)  All passenger trains
d)  Passengers are late
e)  None of these
Directions (7-9): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Ina certain code language ‘ek la ki’ means ‘don’t touch flowers’, ‘ra ku’ means ‘respect teachers’ and ‘ek ra le’ means ‘don’t hurt teachers’
7).How is ‘respect’ written in that code?
a)  ra
b)  ku
c)  either ra or ku
d)  cannot be determined
e)  none of these

8). How is ‘flowers’ written in that code?
a)  ek
b)  la
c)  ki
d)  cannot be determined
e)  none of these

9). How is ‘teachers touch flowers’ written in that code?
a)  ki le ra
b)  ra ek ki
c)  ki la ra
d)  cannot be determined
e)  none of these
Answers:
1). b)  2). d)  3). a)  4). b)  5). a)  6). b)  7). b)  8). d)  9). c) 
Explanations:

Directions(1-3):
According to the information
il be peeàroses are blue                 ————- (i)
sik heeàred flowers                        ————- (ii)
pee mi theeàflowers are vegetables ————- (iii)

1). Clearly, ’red’ is written as ‘sik’ in that code language.
Answer: b)

2). Clearly, ‘rose’ is written as il/be, hence cannot be determined.
Answer: d)

3). Clearly, vegetables are red flowersà mit pee sik hee/ pee sik mi thee
Answer: a)
Directions(4-6):
According to the information
min fin bin ginà trains are always late                  ————- (i)
gin din cin hinà drivers were always punished     ————- (ii)
bin cin vin rinà drivers stopped all trains             ————- (iii)
din kin fin vinà all passengers were late              ————- (iv)
From equations (i) and (ii), ginà always
From equations (i) and (iv), finà late
From equations (i) and (iii), binà trains
From equations (ii) and (iv), dinà were
From equations (ii) and (iii), cinà drivers
From equations (iii) and (iv), vinà all
Hence,        minà are
hinàpunished
                   rinà stopped
                   kinàpassengers
4). Clearly,
Drivers were lateè cin din fin / fin cin din
Answer: b)

5). Clearly, ‘all’ is represented by ‘vin’.
Answer: a)

6). Clearly,
hin min kinàpunished are passengers/passengers are punished
Answer: b)
Directions(7-9):
ek la kiàdon’t touch flowers    ————– (i)
ra kuàrespect teachers                   ————– (ii)
ek ra leàdon’t hurt teachers   ————– (iii)
from (i) and (iii), ekà don’t      ————– (iv)
From (ii) and (iii), raà teachers ————– (v)

7).From (ii) and (v), kuà respect
Answer: b)

8).
Answer: d)

9). From (i) and (iv), touch/flowersß la/ki combining this with (v), we get the required. Ki la ra
Answer: c)

For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here