SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality) Based on Exam Pattern

    SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement& Argument)
    SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality) Set-47:
    Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

    Directions (Q. 1-4) In each of these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.
    Give answer
    a)   If only Conclusion I is true
    b)   If only Conclusion II is true
    c)   If either Conclusion I or II is true
    d)   If neither Conclusion I nor II is true
    e)   If both the Conclusions I and II are true

    1). Statements    P>R, R< S ≤ X, Y =X
    Conclusions        I. PR
    2). Statements    Z = C, B
    Conclusions        I. ZZ
    3). Statements    TX≥Y, W>X
    Conclusions        I. V>Y                   II. V
    4). Statements   J≥K>P=R < N = S
    Conclusions        I. S≥ P       II. J
    Directions (Q. 5 -11) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
    Give answer
    a)   If only Conclusion I is true
    b)   If only Conclusion II is true
    c)   If either Conclusion I or II is true
    d)   If neither Conclusion I nor II is true
    e)   If both the Conclusions I and II are true
    5). Statements    P≥Q
    Conclusions        I. R≥P                 II. S>V
    6). Statements    P≥Q
    Conclusions    I. S≤P                 II. V>R
    7). Statements    HA
    Conclusions        I. HH
    8). Statements    R≥I≤ J, A
    Conclusions    I. J>R          II. J>A
    9). Statements    J = K≥L≤M, KT
    Conclusions         I. LT
    10). Statements PE≥R
    Conclusions       I. E>C                   II. C = E
    11). Statements B≤C =D>E, F>C
    Conclusions       I. F≥B                  II. C≥E

    Answers
    :                    
    1). b) 2). e) 3). a) 4). b) 5). b) 6). e) 7). a) 8). b) 9). a) 10). c) 11). c)
    Explanation:
    1). According to the question,
    P> R
    R< S<= X
    Y = X
    On the combing statements (i), (ii) and (iii), we get
    P> R
    Conclusions      I. P
    II. Y>R         (true)
    So, it is clear that only Conclusion II is true
    Answer: b)
    2). According to the question,
    Z=C
    C
    On the combing the statements (i), (ii) and (iii), we get
    Z = C
    Conclusions          I. Z
    II. N>Z         (true)
    So, it is clear that both Conclusion I and II are true
    Answer: e)
    3). According to the question,
    T< V = W
    X> =Y
    W>X
    On the combing statements (i), (ii) and (iii), we get
    T< V = W> X>= Y
    Conclusions      I. V>Y     (true)
    II. V
    So, it is clear that only Conclusion I is true
    Answer: a)
    4). According to the question,
    J> = K>P = R
    Conclusions          I. S>= P       (true)
    II. J>R         (false)
    So, it is clear that only Conclusion I is true
    Answer: b)
    5). I from given statement,
    R> Q< = P à R< = P
    So, Conclusion I is not true
    II. from given statement
    S<= Q à S
    So, Conclusion II is true
    Answer: b)
    6). I. from given statement,
    P> =Q>=S à S<=P
    So, Conclusion I is true
    II. from given statement
    V>=T>Q>R à V>R
    So, Conclusion II is true
    Answer: e)
    7). The given statements are
    H=I>A
    I. from given statement,
    H à H
    So, Conclusion I is true
    II. from given statement
    HA
    So, no relation can be found between H and A.
    Answer: a)
    8). I. from given statement,
    R>=I<=J
    So, no relation can be established between J and R
    II. from given statement
    A à J>A
    So, Conclusion II is true
    Answer: b)
    9). I. given statements are,
    J=K>=L<=M ; KT
    From given statements,
    L<=K à L
    So, Conclusion I is true
    II. from given statement
    T=L<=M
    So, no relation can be established between M and T
    Answer: a)
    10). given statements are,
    P=I=C; L>E>=R
    From given statements,
    E>=R>=I=C àE>=C
    E>C or E=C
    So, either Conclusion I or II is true.
    Answer: c)
    11). given statements are,
    B<=C=D>E; F>C
    From given statements,
    B<=C
    And B<=C=D>E;
    C>=E                                                 (false)
    So, neither Conclusion I nor II is true.
    Answer: c)