__SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (__**:**

__Problems On Ratio) Set-78__Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

**1).**Rohit has some 50 paise coins, some Rs. 2 coins, some Rs. 1 coins and some Rs. 5 coins. The value of all the coins is Rs. 50. Number of Rs. 2 coins is 5 more than the Rs. 5 coins. 50 paise coins are double in number than Rs. 1 coin. Value of 50 paise coins and Rs. 1 coins is Rs. 26. How many R. 2 coins does he have?

a) 4

b) 2

c) 7

d) 5

e) None of these

**2).**The ages of Mira, Tina and Sania are in the ratio of 6 : 4 : 7, respectively. If the sum of their ages is 34 yr, what is Sania’s age?

a) 12 yr

b) 10 yr

c) 18 yr

d) 8 yr

e) None of these

**3).**Find a fraction which shall bear the same ratio to 1 / 27 that 3 / 5 does to 3 / 40.

a) 5 / 27

b) 13 / 27

c) 15 / 27

d) 12 / 27

e) None of these

**4).**Three times the cube of a number is seven times the other number. What is the ratio of the first number to the second number?

a) 6

b) 49

c) 144

d) 128

e) None of these

**5).**40% of a number is equal to three – fourth’s of another number. What is the ratio between the first number and the second number?

a) 15 : 8

b) 12 : 19

c) 14 : 17

d) Cannot be determined

e) None of these

**6).**The respective ratio between the present ages of Ram, Rohan and Raj is 3 : 4 : 5. If the average of their present ages is 28 yr, then what would be the sum of the ages of Ram and Rohan together after 5 yr?

a) 45 yr

b) 55 yr

c) 52 yr

d) 59 yr

e) None of these

**7).**The ratio of earnings of A and B is 3 : 5. If the earnings of A increase by 20% and the earnings of B decrease by 20%, the new ratio of their earnings becomes 9 : 10. What are A’s earnings?

a) Rs. 1200

b) RS. 1800

c) Rs. 2100

d) Cannot be determined

e) None of these

**8).**A sum of money is divided among A, B, C and D in the ratio of 2 : 7 : 11 : 12. If the share of B and D together Rs. 6650, then what is the difference between the amounts of A and D?

a) Rs. 3600

b) Rs. 3500

c) Rs. 3800

d) Cannot be determined

e) None of these

**9).**A purse contains equal number of 50 paise and 25 paise coins. If they are all worth Rs. 45, find the number of each coin.

a) 60

b) 45

c) 30

d) Cannot be determined

e) None of these

**10).**140 coins consist of 25 paise, 50 paise and Rs. 1, their values being in the ratio of 5 : 8 : 20. Find the number of 25 paise coins.

a) 40

b) 50

c) 45

d) 60

e) None of these

__Answers__**:**

**1). c) 2). e) 3). e) 4). e) 5). a) 6). d) 7). d) 8). b) 9). a) 10). b)**

__Solution:__

**1).**Suppose, 50 paise coins = 2 x and Rs. 1 coins = x both are Rs. 26, then number of Rs. 1 coins will be 13 and number of 50 paise coins will be 26. Remaining amount = 50 – 26 = Rs . 24

Now, if Rs. 5 coins are x in number, then Rs. 2 coins will be x + 5. Then, with the help of hit and trial method, Rs. 5 coins will be Rs. 2 in number and 2 coins will be x + 5 = 2 + 5 = 7 in number

**Answer: c)**

**2).**Let the ages of Mira, Tina and Sania be 6x, 4x and 7x respectively

Then, 6x + 4x + 7x = 34

17x = 34

X = 2 yr

Hence Sania’s age = 7x = 7 × 2 = 14 yr

**Answer: e)**

**3).**Let x : 1/27 : : 3/5 : 3/40

Then x × 3 / 40 = (1 / 27) × (3 / 5)

x = (1 / 27) × (3 / 5) × (40 × 3) = 8 / 27

**Answer: e)**

**4).**Let the two numbers be x and y

Then, 3x

^{3}= 7yx

^{3}/ y = 7 / 3Thus, the given data is insufficient

**Answer: e)**

**5).**Let the two numbers be x and y

Then,

(40 / 100) × x = (3 / 4) × y

x / y = 15 / 8

x : y = 15 : 8

**Answer: a)**

**6).**Let the ages of Ram, Rohan and Raj be 3x, 4x and 5x, respectively

Then, (3x + 4x + 5x) / 3 = 28

4x = 28

x = 28 / 4 = 7 yr

So, the present age of Ram and Rohan together

= 3x + 4x = 7x

=7 × 7 = 49 yr

Hence, the sum of the ages of Ram and Rohan together after 5 yr

= 49 + 5 × 2 = 49 + 10 = 59 yr

**Answer: d)**

**7).**Let the earnings of A and B be 3x and 5x

Then, new ratio of earnings = (120 / 100) × 3x : (80 / 100) × 5x = 9 : 10

Thus, the given data is insufficient to find A’s earning

**Answer: d)**

**8).**Let the shares of A, B, C and D be 2x, 7x, 11x and 12x, respectively

Then, B + D = (7x + 12x) = 19x = 6650

x = 350

Now, D – A = (12x – 2x) = 10x

= 10 × 350 = RS. 3500

**Answer: b)**

**9).**Let the number of 25 paise and 50 paise coins be x

Then, sum of their values

= (50x / 100) + (25x / 100) = Rs. 45

75x / 100 = 45

x = 60

**Answer: a)**

**10).**The value of 25 paise coins = Rs. 5

i.e 20 coins

The value of 50 paise coins = Rs. 8

i.e 16 coins

The value of Rs. 1 coins = Rs. 20

i.e 20 coins

The ratio of coins = 20 : 16 : 20 = 5 : 4 : 5

Hence, the number of 25 paise coins = (5 / 14) × 140 = 50 coins

**Answer: b)**