SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-5

    SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1
    SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-5:
    Dear Readers, UIIC and SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.
    REASONING ABILITY
    1).Among P, Q, R, S and T, each having different weight, R is heavier than S but lighter than T. P is lighter than S. Who among them is the heaviest?
    a)  T
    b)  Q
    c)  T or Q
    d)  Data inadequate
    e)  None of these
    2).A school bus driver starts from the school, drives 2 km towards North, takes a left turn and drives for 5 km. He then takes a left turn and drives for 8 km before taking a left turn again and driving for 5 km. The driver finally takes a left turn and drives 1 km before stopping. How far and towards which direction should the driver drive to reach the school again?
    a)  3 km towards North
    b)  7 km towards East
    c)  6 km towards South
    d)  6 km towards West
    e)  5 km towards North
    3).If the following numbers are arranged in descending order, then which will be the middle digit of the middle term?
    421, 729, 514, 652, 413, 641, 509
    a)  2
    b)  4
    c)  1
    d)  0
    e)  5
    Directions—(Q. 4 and 5) Study the following information to answer the given questions:
    In a five letter English word (which may or may not be a meaningful English word), there are two letters between L and P. S is not placed immediately next to L. There is only one letter between S and A. S is towards the right of A. S is not placed immediately Next to E.
    4).Which of the following is correct with respect to the word thus formed?
    a)  E is at one of the extreme ends of the word
    b)  P is not placed immediately next to A
    c)  There are two letters between A and E in the word thus formed
    d)  P is placed second to the right of E
    e)  None is correct
    5).Which of the following words will be formed based on the given conditions?
    a)  SPAEL
    b)  PEALS
    c)  LEAPS
    d)  SEPAL
    e)  LAPSE

    QUANTITATIVE APTITUDE
    6).Six-eleventh of a number is equal to twenty two per cent of second number. Second number is equal to the one-fourth of third number. The value of the third number is 2400. What is the 45% of first number?
    a)  109·8
    b)  111·7
    c)  117·6
    d)  123·4
    e)  None of these
    7).The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate at the end of two years?
    a)  16,908
    b)  5,724
    c)  28,224
    d)  8,586
    e)  None of these
    Directions—(8 – 10): Study the given information carefully to answer the questions that follow.
    An urn contains 4 green, 5 blue, 2 red and 3 yellow marbles.
    8).If four marbles are drawn at random, what is the probability that two are blue and two are red?
    a)  10/1001
    b)  9/14
    c)  17/364
    d)  2/7
    e)  None of the above
    9).If eight marbles are drawn at random, what is the probability that there are equal numbers of marbles of each colour?
    a)  4/7
    b)  361/728
    c)  60/1001
    d)  1
    e)  None of the above
    10).If three marbles are drawn at random, what is the probability that at least one is yellow?
    a)  1/3
    b)  199/364
    c)  165/364
    d)  3/11
    e)  None of the above

    COMPUTER APTITUDE
    11).UNIVAC is
    a)  Universal Automatic Computer
    b)  Universal Array Computer
    c)  Unique Automatic Computer
    d)  Unvalued Automatic Computer
    e)  None of the above


    12).The basic operations performed by a computer are
    a)  Arithmetic operation
    b)  Logical operation
    c)  Storage and relative
    d)  All the above
    e)  None of the above


    13).The two major types of computer chips are
    a)  External memory chip
    b)  Primary memory chip
    c)  Microprocessor chip
    d)  Both b and c
    e)  Both a and c


    14).Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?
    a)  Terminal
    b)  Light pen
    c)  Digitizer
    d)  Mouse
    e)  Modem


    15).Which of the following is not an output device?
    a)  Scanner
    b)  Printer
    c)  Flat Screen
    d)  Touch Screen
    e)  None of the above


    GENERAL/FINANCIAL AWARENESS

    16).Who has been appointed as the first-ever chief executive officer of Board of Control for Cricket in India (BCCI)?
    a)  Rahul Johri
    b)  Shashank Manohar
    c)  Anil Kumble
    d)  John Dwyer
    e)  None of these


    17).What is the rank of India in the 2016 World Press Freedom Index?
    a)  134
    b)  136
    c)  125
    d)  133
    e)  108


    18).Which district has been awarded for excellence in implementation of priority programmes, PMJDY by PM Narendra Modi?
    a)  Kohima
    b)  Jorhat
    c)  Aizwal
    d)  Nagaon
    e)  None of these


    19).The P-Notes investment climbed to Rs 2.23 lakh cr in Mar 2016. P-Notes are used to invest in the Indian capital markets through registered FPIs which is short form of
    a)  Forward Portfolio Investors
    b)  Foreign Preferential Investors
    c)  Financial Portfolio Investors
    d)  Foreign Portfolio Investors
    e)  None of these


    20).The govt recently increased the minimum wage for contract workers to __________ per month.
    a)  Rs 6,000
    b)  Rs 75,000
    c)  Rs 9,000
    d)  Rs 10,000
    e)  Rs 12,000



    ENGLISH LANGUAGE
    Directions (21-25): Each question below has two blanks, each blanks indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

    21).Supply chain is about managing a network of several interconnected businesses that are _______ in the process of ______ the product to the end customer.
    a)  Busy, making
    b)  Engaged , processing
    c)  Expert, giving
    d)  Involved, delivering
    e)  Accustomed, sending
    22).The country’s mutual-fund industry has the scope to ______ simple products ______ then come out with sophisticated offerings for customers
    a)  Manufacture, other
    b)  Constitute, better
    c)  Construct, far better
    d)  Frame, more
    e)  Introduce, rather
    23).In recent times, the SEBI, which ______ mutual funds and other _______ of capital market, has announced a raft of measures for the benefit of mutual-fund industry.
    a)  Makes, products
    b)  Control, parts
    c)  Regulated, segments
    d)  Purchases, sections
    e)  Governs, departments
    24).He said that misspelling of products has become _______ with the financial ______.
    a)  Synonymous, sector
    b)  Synonyms, reforms
    c)  Special, products
    d)  Proportional, market
    e)  Popular, reports
    25).We do not _______ responsibility for the recommendations ______ from third party.
    a)  Own, given
    b)  Assume, sourced
    c)  Give, coming
    d)  Take, asked
    e)  Counter, received 

    Answers:

    1)d   2)e   3)c   4)d   5)c   6)d   7)b   8)a   9)c   10)b   11)a   12)d   13)d   14)a   15)d   16)a   17)d   18)d   19)d   20)d  21)d  22)e  23)c  24)a  25)b

    Solutions:
    1). d) T> R> S> P
    No any statement is given about Q.
    2). e)
    Reqd. distance = 8 – (2 + 1) = 5 km and direction = North
    3). c) On writing the given numbers in descending order we get—
    729, 652, 641, 514, 509, 421, 413
    Here the middle term is 514 whose middle digit is 1.
    (4- 5): The word formed is LEAPS.
    4). d)
    5). c)
    7). b) Rate of SI = (10800 x 100)/(22500 x 4)% = 12%
    Required CI = 22500[(1 + 12/100)2 – 1] = 22500 x 0.2544 = Rs. 5724
    8). a) n(S) =14C4= 1001; n(E) =5C2 x2C2 = 10; Therefore Required Probability = 10/1001
    9). c) Required Probability=14C8/4C2x5C2 x2C2 x3C2= 180/3003 = 60/1001
    10). b) Required Probability= 1 – [(11!/8!3!)/14C3] = 1 – 165/364 = 199/364

    For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here