SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series) Set-59:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (01-05): Find out the number in place of question mark (?) in the following number series.

1).  13 11 19 53 207 ? 6167
a)  1029
b)  1129
c)  729
d)  1219
e)  None of these

2).2197 3375 4913 6859 ? 12167
a)  9361
b)  10648
c)  9216
d)  9261
e)  None of these

3).27 32 59 91 ? 241 391
a)  110
b)  130
c)  145
d)  160
e)  150

4).6  8 10 13 16 ? 24
a)  19
b)  18
c)  21
d)  20
e)  None of these

5).15 16 19 18 ? 20 27 22
a)  23
b)  20
c)  21
d)  22
e)  None of these

Directions (06-10): In each of these questions a number series is given. In each series only one number is wrong. Find out the wrong number.

6).729 1331 2497 3375 4913
a)  729
b)  1331
c)  3375
d)  2497
e)  4913

7).8 8.5 11.5 14 17
a)  8
b)  8.5
c)  11.5
d)  14
e)  17

8).7 16 27 40 46
a)  7
b)  16
c)  27
d)  40
e)  46

9).439 778 1456 2812 5624
a)  439
b)  778
c)  1456
d)  2812
e)  5624

10).80 119 166 221 223
a)  80
b)  119
c)  166
d)  192
e)  223
 Answers:          
1). a) 2). d) 3). e) 4). d) 5). a) 6). d) 7). b) 8). e) 9). e)  10). e)

1).The series is: × 1 – 2, × 2 – 3, × 3 – 4, × 4 – 5, ….
Answer: a)

2).The series is: (13)3, (15)3, (17)3, (19)3, …
Answer: d)

3).The series is:
27 + 32 = 59; 32 + 59 = 91; 59 + 91 = 150;
91 + 150 = 241; 150 + 241 = 391
Answer: e)

4).The series is: +2, +2, +3, +3, +4, +4, …
Answer: d)

5).The series is a combination of two
Series:
Series I: 15 + 4 = 19; 19 + 4 = 23; 23 + 4 = 27
Series II: 16 + 2 = 18; 18 + 2 = 20; 20 + 2 = 22
Answer: a)

6).The series is 93, 113, 133, 153, 173, …
Hence, there should be 2197 in place of 2497.
Answer: d)

7).The series is 8 + 1.5 = 9.5, 9.5 + 2
= 11.5, 11.5 + 2.5 = 14, 14 + 3 = 17
Hence, there should be 9.5 in place of 8.5.
Answer: b)

8).The series is 5 × 1 + 2 = 7, 6 × 2 + 4 =
16, 7 × 3 + 6 = 27, 8 × 4 + 8 = 40, 9 × 5 + 10
= 55. Hence, there should be 55 in place of 46.
Alternate Method: +9, +11, +13, +15 …
Answer: e)

9).The series is +339, +678, +1356, +2712, …
Hence, there should be 5524 in place of 5624.
Answer: e)

10).The series is 92 – 1, 112 – 2, 132 – 3,
152– 4, 172 – 5, …
Hence, there should be 284 in place of 223.
Answer: e)

 



More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here