**:**

__SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Profit& Loss) Set-51__Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

**1).**Among the goods purchased by a trader, two-fifth were sold at 20% loss, and the remaining were sold at a profit. If on the whole 10% profit is made, what per cent of profit did the trader make on the remaining goods?

a) 15%

b) 20%

c) 30%

d) 40%

e) None of these

**2).**If Mohan’s profit on selling a pen is 20% of the selling price, what is his real profit percent?

a) 20%

b) 10%

c) 15%

d) 25%

e) None of these

**3).**If the total profit is 26% of selling price, then what percent of selling price is equal to the 34% of the purchasing price?

a) 20.36%

b) 25.16%

c) 17.16%

d) 24.76%

e) None of these

**4).**Priya purchased two mixers for Rs. 1500 and made a profit of 9% on one and loses 6% on the other. But overall there is no profit or loss, then the cost price of mixers are in the ratio:

a) 5 : 3

b) 2 : 3

c) 3 : 2

d) 3 : 5

e) None of these

**5).**An article is sold at 10% loss. Had it been sold for Rs 30 more, the loss would have been 5% only. What is the cost price of the article?

a) Rs. 500

b) Rs. 300

c) Rs. 200

d) Rs. 600

e) None of these

**6).**X sells a TV to Y at the gain of 10% who again sells it to Z at a loss of 10%. If Z pays Rs. 9900 to Y, then the cost price of the TV for X is :

a) Rs. 9900

b) Rs. 10000

c) Rs. 11000

d) None of these

e) Cannot be determined

**7).**A dishonest dealer defrauds, by false balance, to the extent of 12% in buying as well as in selling his goods. Find his gain percentage.

a) 12 2/3%

b) 12 7/25%

c) 25 11/25%

d) 12 1/2%

e) None of these

**8).**A lamp is marked with a sale price of Rs. 23.80. Which is 15% off of the regular price. What is the regular price?

a) Rs. 26

b) Rs. 28

c) Rs. 30

d) Rs. 32

e) None of these

**9).**If 3 mangoes are sold for the cost price of 4, the profit is

a) 62 1/3%

b) 33 1/4%

c) 33 1/3%

d) 40 1/2%

e) None of these

**10).**400 tomatoes were bought at Rs.125 per hundred and sold at a total profit of Rs.100. The selling price of dozen tomatoes is

a) Rs. 20

b) Rs. 18

c) Rs. 25

d) Rs. 19

e) None of these

__Answers__**:**

**1). c) 2). d) 3). b) 4). b) 5). d) 6). b) 7). c) 8). b) 9). c) 10). b)**

__Solution:__

**1).**Let number of goods = 100

C.P. of each article = Rs 1.

S.P. of 2/5 × 100

= 40 articles = Rs. [40 × (80/100)] = Rs. 32.

Total S.P. of remaining 60 articles

= Rs. (110 – 32) = Rs. 78

Required percentage gain

= (18 / 60) × 100 = 30 %

**Answer: c)**

**2).**S.P. of pen = Rs. 100

Profit = Rs. 20

C.P. = 100 – 20 = 80

Actual profit per cent

= (20 / 80) × 100 = 25 %

**Answer: d)**

**3).**S.P. = Rs.100

Gain = 100 × (26 / 100) = Rs. 26

C.P. = 100 – 26 = Rs. 74

If the required percent be x, then

x = (74 × 34) / 100 = 25.16%

**Answer: b)**

**4).**C.P. of first mixer = Rs. x

C.P. of second mixer

= Rs. (1500 – x)

x × (9 / 100) = (1500 – x) 6 / 100

⇨ x / (1500 – x) = 6 / 9 = 2 / 3 = 2 : 3

**Answer: b)**

**5).**If the C.P. of article be Rs. x, then

S.P. = Rs.( 9x / 10)

Class – II

(9x / 10) + 30 = 95x / 100

⇨ 5x / 100 = 30 ⇨ x = (30 × 100) / 5

= Rs. 600

Short – Cut Method

⇨ 30 = 5 / 100 C.P. ⇨ C.P. = 3000 / 5

= Rs. 600

**Answer: d)**

**6).**C.P. of TV for X = Rs. x.

x × (110 / 100) × (90 / 100) = 9900

x = 100 × 100 = Rs. 10000

**Answer: b)**

**7).**Gain per cent

= [12 + 12 + (12 × 12 / 100)] %

= 24 + (36 / 25) = 25 (11 / 25) %

**Answer: c)**

**8).**If the regular price be Rs. x, then

85x / 100 = 23.80

⇨ x = (23.80 × 100) / 85 = Rs. 28

**Answer: b)**

**9).**Gain per cent = [(4 – 3) / 3] × 100

= 100 / 3 = 33 1/3%

**Answer: c)**

**10).**C.P. of 400 tomatoes

= 4 × 125 = Rs 500

S.P. = Rs 600

400 tomatoes = Rs 600

12 tomatoes = 600 / 400 × 12

= Rs. 18

**Answer: b)**