SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)Based on Exam Pattern Set-57:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1).15 – 2 + 4 / (1 / 2) × 8 = ?
a)  272
b)  77
c)  168
d)  56
e)  None of these
2).48 / 12 + 4 × 25 / 5 = ?
a)  24
b)  21
c)  18
d)  15
e)  None of these
3).23 × 19 × ? / 19 / 17 = 115
a)  65
b)  75
c)  85
d)  95
e)  None of these
4).[(3 / 2) / (1 / 2) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) / (3 / 2)] = ? 
a)  6
b)  8
c)  10
d)  12
e)  None of these
5).[(3 + 3 + 3 + 3) / 3 ] / [(5 + 5 + 5 + 5) / 5] = ?
a)  1
b)  1 / 2
c)  1 / 4
d)  1 / 8
e)  None of these
6).(5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6
a)  4
b)  4.5
c)  5
d)  5.5
e)  None of these
7).35 – [23 – {19 – (15 – ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)
a)  32
b)  34
c)  36
d)  38
e)  None of these
8).261 / ? × 15 + 270 = 405
a)  24
b)  25
c)  27
d)  28
e)  None of these
9).3(1 / 2)  + 5(1 / 5)  +  ?  + 2(1 / 4) = 11(1 / 3)
a)  11 / 60
b)  13 / 60
c)  23 / 60
d)  29 / 60
e)  None of these
10).8500 + (1600 / ?) of (1 / 5) = 8501
a)  310
b)  315
c)  320
d)  325
e)  None of these
Answers:                    
1). b) 2). a) 3). c) 4). e) 5). a) 6). c) 7). a) 8). e) 9). c)  10). c)
Solution:

1).15 – 2 + 4 / (1 / 2) × 8 = 15 – 2 + 4 × 2 × 8
= 15 – 2 + 64 = 77
Answer:  b)

2).48 / 12 + 4 × 25 / 5 = 4 + 4 × 5 = 4 + 20 = 24
Answer: a)

3).23 × 19 × ? / 19 / 17 = 115
(23 × 19 × ?) / (19 × 17) = 115
? = (115 × 19 × 17) / (23 × 19) = 85
Answer: c)

4).[(3 / 2) / (1 / 2) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) / (3 / 2)] = ?
 = [(3 / 2) × (2 / 1) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) × (2 / 3)]
= (9 / 2) / (1 / 2)
= (9 / 2) × (2 / 1) = 9 
Answer: e)

5).? = (12 / 3) / (20 / 5) = 4 / 4 = 1
Answer: a)

6).(5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6
(?× 19 – 17) / (169 – 156) = 6
? × 19 – 17 = 13 × 6 = 78
? × 19 = 78 +  17 = 95
? = 95 / 19 = 5
Answer: c)

7).35 – [23 – {19 – (15 – ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)
= 35 – 23 + (19 – 15 + ?) = 48
12 + 4 + ? = 48
48 – (4 + 12) = 32
Answer: a)

8).261 / ? × 15 + 270 = 405
261 / ? × 15 = 405 – 270 = 135
(261 × 15) / ? = 135
? = (261 × 15) / 135 = 29
Answer: e)

9).3(1 / 2)  + 5(1 / 5)  +  ?  + 2(1 / 4) = 11(1 / 3)
3 + 5 + 2 + [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)] + ? = 11 + (1 / 3)
? = 11 – 10 + (1 / 3) – [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)]
= 1 + (1 / 3) – (19 / 20) = (60 + 20 – 57) / 60 = 23 / 60
Answer: c)

10).8500 + (1600 / ?) of (1 / 5) = 8501
8500 + (1600 / ?) × (1 / 5) = 8501
(1600 / ?) × (1 / 5) = 8501 – 8500 = 1
? = 1600 / 5 = 320

Answer: c)

 



More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here