SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-49:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).The index form of9√(4/5)3 is
a)  (4/5)1/3
b)  (4/5)3                   
c)  (4/5)1/2
d)  (4/5)1/27
e)  (4/5)

2).The radical form of (13/25)3/4 is
a)  3√(13/25)4
b)  4√(13/25)3
c)  4√(25/13)3
d)  3√(25/13)4
e)  None of these

3).The value of 5/(121)-1/2 is
a)  -55
b)  1/55
c)  –(1/55)
d)  55
e)  60

4).The value of (512)-3/9 is
a)  1/4
b)  8
c)  1/8
d)  -(1/8)
e)  –(3/7)

5).The value of 3 × 9-(3/2) × 91/2 is
a)  1/3
b)  3
c)  27
d)  -(1/3)
e)  None of these

6).The value of(2162/3)1/2 is
a)  3
b)  9
c)  12
d)  6
e)  None of these

7).The value of 27-1/3 × [(27)2/3/ (27)1/3] is
a)  4
b)  3
c)  2
d)  1
e)  None of these

8).The value of (6.25)-1/2 is
a)  0.25
b)  25
c)  1/2.5
d)  2.5
e)  1.5

9).The value of (√63 × √7) / (3√27) is
a)  7
b)  9
c)  21
d)  18
e)  None of these

10).If √3 = 1.732, then the value of (√3 + 1) / (√3 – 1) is
a)  3.732
b)  1/3.732
c)  0.732
d)  2.732
e)  None of these

Answers:                    
1). a) 2). b) 3). d) 4). c) 5). a) 6). d) 7). d) 8). c) 9). a) 10). a) 

Solution:

1).9√(4/5)3 = (4/5)3/9 = (4/5)1/3
Answer: a)

2).The radical form of (13/25)3/4 =4√(13/25)3
Answer: b)

3).5 / (121)-1/2 = 5 × (121)1/2= 5 × (112)1/2
= 5 × 11 = 55
Answer: d)

4).(512)-(3/9) = (29)-(3 / 9) = 29 × (- 3 / 9)
= 2-3 = (1 / 2)3 = (1/2) × (1/2) × (1/2) = (1/8)
Answer: c)

5).3 × 9-(3 / 2) × 91/2 = 3 × [32 × (- 3 / 2)] × ( 32 ×(1 / 2))
= 3 × (3)-3 × 3 = 3 × (1/3)3 × 3
= 3 × (1 / 27) × 3 = 1/3
Answer: a)

6).(2162 / 3 )1/2 = (63 × (2 / 3))1 / 2= 62 × (1 / 2 ) = 61= 6
Answer: d)

7).271 / 3 × (272/3/ 271/3) = 33 × – (1/3)× [(33)2/3 / (33)1/3]
= 3-1 × (32/ 3)  
= (1/3) × ( 9 / 3 ) = (1 / 3) × 3 = 1
Answer: d)

8).(625)-(1/2) = (625 / 100)-1/2 = (25 / 4)-1/2
= (4 / 25)1/2 = (22 / 52)1/2 = (2 / 5)2 × ½ 
= (2 / 5) or (1 / 2.5)
Answer: c)

9).(√63 × √7) /3√27 = √(63 × 7) /3√33 = √(441) / 33 ×1/3
= (21 / 3) = 7
Answer: a)

10).(√3 + 1) / (√3 – 1)
Rationalising, we have
= [(√3 + 1) / (√3 – 1)] × [(√3 + 1) / (√3 + 1)] = (√3 + 1)2 / [(√3)2– (1)2 ]
[(x + y)2 = x2 + y2 + 2 xy and (x – y) (x + y) = (x)2– (y)2 ]
= (3 + 1 + 2√3) / (3 – 1) = ( 4 + 2√3) / 2 = [2 (2 + √3)] / 2 = 2 + √3
= 2 + 1.732 = 3.732
Answer: a)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk –Click Here