SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern

    SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern Set-35:

    Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


    QUANTITATIVE APTITUDE
    Directions (1 – 5): Study the table given below and answer the questions followed:
    Power Generations across 5 sectors (in MW) over a 6 years period
    2008
    2009
    2010
    2011
    2012
    2013
    Thermal
    2300
    2800
    3500
    4300
    5000
    5600
    Nuclear
    1200
    1400
    1600
    1800
    2000
    2800
    Hydro
    600
    700
    800
    1000
    1200
    1500
    Solar
    1500
    2000
    2100
    2200
    2700
    3000
    Tidal
    200
    220
    240
    380
    420
    480
    1). What is the total power generation across all the 5 sectors from 2008 to 2012?
    a)  41620    
    b)  42160
    c)  46210    
    d)  21460
    e)  46510
    2). What percentage of power was made up Nuclear Power in 2013?
    a)  21.5%
    b)  20.4%
    c)  20.9%
    d)  21.8%
    e)  23.2%
    3). The percentage contribution of Thermal Power in overall Power generation from 2009 to 2011 and Hydro Power contribution from 2011 to 2013 in overall power generation respectively:
    a)  42.3%, 10.7%
    b)  34.5%, 11.4%
    c)  42.3%, 11.4%
    d)  34.5%, 10.7%
    e)  42.8%, 11.4%
    4). If Hydra power shows a 20% increase in 2014 compared to 2013, and Nuclear power shows a 10% increase in 2014 compared to 2013 and other sectors show 30 % increase in 2014 compared to 2013, what is the total power generation in 2014?
    a)  14486
    b)  18765
    c)  16900
    d)  16684
    e)  15874
    5). In which year did Power generation across all 5 sectors show the 2nd highest percentage increase in power generation compared to the previous year?
    a)  2013 compared to 2012
    b)  2010 compared to 2009
    c)  2012 compared to 2011
    d)  2011 compared to 2010
    e)  2009 compared to 2008
    REASONING
    Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions:
    In a certain code “facing problems with health” is written as “mlp hit ngisnk”. “health problems on rise” is written as “hit sartvmlp”, “rise with every challenge” is written as “snkrtvlneriy” and “facing challenge each day” is written as “ngiriynophus”
    6). “riysnkmlp” could be a code for which of the following?
    a)  problem every day
    b)  challenge with health
    c)  with health day
    d)  every challenge facing
    e)  challenge facing with
    7). Which of the following is code for “day”?
    a)  riy
    b)  nop
    c)  ngi
    d)  hus
    e)  can’t be determined
    8). What does the code “lne” stands for?
    a)  facing
    b)  with
    c)  every
    d)  rise
    e)  challenge
    9). “riyrtvroi” could be a code for which of the following?
    a)  rise above challenge
    b)  rise health challenge
    c)  day rise challenge
    d)  with rise challenge
    e)  challenge every rise
    10). Which of the following is the code for “facing”?
    a)  nop
    b)  rtv
    c)  ngi
    d)  snk

    e)  sa
    ENGLISH LANGUAGE
    Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
    (A) Ram owes ` 400 to Shyam, and to repay this amount, Ram draws (issues) a cheque in favour of Shyam.
    (B) Here, Shyam’s banker is the collecting bank and Ram’s bank, ie Ideal Bank Ltd, is the paying bank.
    (C) Ram has an account with Ideal Bank Ltd and the bank has issued him a cheque book to withdraw money from the account.
    (D) He can go straight to Ram’s bank (Ideal Bank Ltd) and collect cash against the cheque if it is not crossed or he can deposit the cheque in his account with his banker, who would send the same to Ram’s banker (Ideal Bank Ltd) and collect the amount.
    (E) Shyam has two ways to obtain payment of the cheque.

    11). Which of the following should be theFIRSTsentence after rearrangement?
    a)  A
    b)  C
    c)  D
    d)  E
    e)  B
    12). Which of the following should be theSECONDsentence after rearrangement?
    a)  B
    b)  D
    c)  C
    d)  E
    e)  A
    13). Which of the following should be theTHIRDsentence after rearrangement?
    a)  E
    b)  A
    c)  B
    d)  D
    e)  C
    14). Which of the following should be theFOURTHsentence after rearrangement?
    a)  C
    b)  B
    c)  D
    d)  A
    e)  E
    15). Which of the following should be theLAST (FIFTH) sentence after rearrangement?
    a)  D
    b)  A
    c)  E
    d)  B
    e)  C
    Answers:
    1)b   2)c   3)a   4)d   5)a   6)b   7)e   8)c   9)a   10)c 11)b  12)e   13)a   14)c   15)d
    Solutions:
    1). b)Total = 5800 + 7120 + 8240 + 9680 + 11320 = 42160
    2). c)Required Percentage = 2800 x 100/13380 = 20.9%
    3). a)Thermal Power 2009 to 2011 = 10600
    Overall Power generation from 2009 to 2011 = 25040
    Power contribution = 10600 x 100/25040 = 42.3%
    Hydra power from 2011 to 2013 = 3700
    Overall from 2011 to 2013 = 34380
    Percentage contribution = 10.76
    4). d)Hydro = 1500 x 1.2 = 1800
    Nuclear = 2800 x 1.1 = 3080
    Tidal + Solar + Thermal = 1.3 x (5600 + 3000 + 480) = 11804
    Total = 1800 + 3080 + 11804= 16684
    5). a)2nd highest increase was in 2013 compared to 2012 (18.2%)
    2008
    2009
    2010
    2011
    2012
    2013
    Total
    5800
    7120
    8240
    9680
    11320
    13380
    Increase
    22.76%
    15.3%
    17.48%
    16.94%
    18.20%
    (6– 10): Based on the codes given,
    Word
    facing
    with
    rise
    on
    challenge
    every
    health problems
    each day
    Code
    ngi
    snk
    rtv
    Sa
    Riy
    lne
    mlp hit
    nophus
    6). b)
    7). e)
    8). c)
    9). a)
    10). c)

    Direction (11-15)- Correct Order: CAEDB


    For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here