SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19

    SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-19:

    Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


    QUANTITATIVE APTITUDE
    Directions (1 – 5): Study the table carefully to answer the questions that follow:
    Number of athletes (in hundreds) who participated in a sports event from five different countries over the years


    1).In which of the following years was the total number of participants (athletes) the second highest from Country C?
    a) 2005
    b) 2006
    c) 2007
    d) 2008
    e) None of these

    2).What was the average number of female athletes who participated from Country B over all the years together?
    a) 1200
    b) 400
    c) 600
    d) 1800
    e) 3600

    3).What was the approximate percentage decrease in the number of male athletes who participated from Country C in the year 2007 as compared to the previous year?
    a) 21
    b) 30
    c) 35
    d) 39
    e) 25

    4).The number of female athletes who participated from Country E in the year 2009 was approximately what percentage of the total number of athletes who participated from Country B in the year 2008?
    a) 40
    b) 46
    c) 50
    d) 56
    e) 60

    5).In which of the following countries is the difference between the number of male and female participants second highest in the year 2006?
    a) A
    b) B
    c) C
    d) D
    e) E
    REASONING QUESTIONS
    Directions (6 – 10): Study the following information and answer the questions below:
    Seven friends namely L, M, N, O, P, Q and R like different animated movies, namely Finding Nemi, Rio, Frozen, Up, Lion King, Sherk and Cars, but not necessarily in the same order. Each friend also has a presentation on topics of different subjects, namely Civics, History, English, Geography, Chemistry, Physics and Biology but not necessarily in the same order.
    Q has a presentation on Civics and Firozen nor Up. The one who likes Finding Nemo has a presentation on History. L likes Rio and has a presentation neither on Geography nor on Chemistry. The one who likes Cars has a presentation on Biology. M has a presentation on Physics and does not like Up. The one who likes Up does not have a presentation on Chemistry. O likes Lion King. R does not have a presentation on History and does not like Up. P does not like Up.

    6).On which of the following subjects does P have a presentation?
    a) Chemistry
    b) English
    c) Biology
    d) Other than those given as options
    e) Geography

    7).Four of the following five form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group?
    a) R— Cars
    b) Q—Shrek
    c) N—Up
    d) M – Frozen
    e) P—Rio

    8).Which of the following combinations is definitely correct?
    a) N—Chemistry
    b) R— History
    c) L — English
    d) All the given combinations are definitely correct
    e) P — Geography

    9).Which of the following combinations of movie and subject is definitely correct with respect to N?
    a) Up — Chemistry
    b) Other than those given as options
    c) Shrek — Geography
    d) Up — Geography
    e) Finding Nemo — History

    10).Four of the following five form a group as per the given arrangement. Which of the following does not belong to that group? –
    a) Biology—Cars
    b) Chemistry – Lion-King
    c) Civics — Shrek
    d) English — Frozen
    e) Geography — Up

    11).Which of the following movies does Q like?
    a) Shrek
    b) Other than those given as options
    c) Finding Nemo
    d) Lion King
    e) Cars

    ENGLISH
    Directions (Q. 12-16): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e) i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation, if any).
    12). I live on a top floor a)/ of an old house andb)/ when the wind blowsc)/ all the windows rattled)/ No errore).
    13). Had he not reached in timea)/ he would have missedb)/a golden opportunity which comesc)/ once in a while.d)/ No errore).
    14). The Ministry of Labour conducts its basic surveya)/ on trade unions every yearb)/ gathering information with allc)/ labour unions as of June 30.d)/ No errore).
    15). Stories have always been used a)/ as a powerful tool forb)/ communicating vital information from c)/ one generation to otherd)/ No errore).
    16). We all are indebted to hima)/ for holding not only high moral valuesb)/ but also rendering dedicated servicesc)/ for the betterment of human race.d)/ No errore).
    Answers:
    1)e   2)c   3)b   4)b   5)e   6)d   7)e   8)c    9)d   10)d   11)a  12)a   13)e   14)c   15)e   16)b

    Solutions:

    1). e)No. of athletes from country C
    In the year 2006 => (6.9 + 3.3) × 100 = 1020
    In the year 2008 => (6.6 + 4.2) × 100 = 1080
    In the year 2009 => (7.9 + 6.3) × 100 = 1420
    In the year 2010 => (10.8 + 6.9) × 100 = 1770
    2). c)Required average number of female athletes = (4.2 + 6.2 + 4.8 + 8.4 + 5.2 + 7.2)/6 × 100 = 36 × 100/6 = 600
    3). b)Required decrease = (6.9 – 4.8)/6.9 × 100 ≈ 30
    4). b)Required percentage = 9.2/(11.4 + 8.4) × 100 = 9.2 × 100/9.8 ≈ 46%
    5). e)Difference between the number of male and female participants:
    Country A: (6.6 – 4.2) × 100 = 240
    Country B: (8.4 – 6.2) × 100 = 220
    Country C: (6.9 – 3.3) × 100 = 360
    Country D: (8.4 – 6.3) × 100 = 210
    Country E: (7.8 – 5.2) × 100 = 260

    (6 – 11):
    Person
    Subject
    Movie
    L
    English
    Rio
    M
    Physics
    Frozen
    N
    Geography
    Up
    O
    Chemistry
    Lion King
    P
    History
    Finding Nemo
    Q
    Civics
    Shrek
    R
    Biology
    Cars

    6). d)
    7). e)
    8). c)
    9). d)
    10). d)
    11). a)

    Directions (Q. 12-16)
    12). a)Replace ‘a’ with ‘the’
    13). e)
    14). c)Replace ‘with’ with ‘about’
    15). e)

    16). b)change the order from ‘for holding not only’ to ‘for not only holding’

     

    For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here