SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-22

    SBI /IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-22:

    Dear Readers, SBI PO/IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


    QUANTITATIVE APTITUDE

    Directions (1 – 5):Study the data given below to answer the questions:
    Number of Units of Music Player’s Sold
    2001
    2002
    2003
    2004
    2005
    LG
    30000
    38000
    36000
    42000
    40000
    Samsung
    17000
    28000
    33000
    32000
    27000
    Sony
    12500
    20000
    35000
    40000
    50000
    Panasonic
    30000
    25000
    22000
    20000
    15000
    Toshiba
    15725
    18625
    13275
    14375
    16000
    1).The average annual sale of which brand is the highest?
    a)  LG
    b)  Sony
    c)  Panasonic
    d)  Toshiba
    e)  Samsung

    2).Which of the following statements is/are true?
    I. LG is showing an increase in sales every year.
    II. Samsung has recorded a fall in sales thrice during the given five years period.
    III. The percentage increase in the number of units sold from 2001 to 2005 is the highest for Sony.
    IV. The average annual sale of Samsung is more than that of Sony.
    a)  III alone
    b)  I and II
    c)  III and IV
    d)  III and II
    e)  None of these

    3).The installed capacity of each company is 75000 units and all the units produced by each company are sold. Then, the least and the highest values for annual capacity utilization for any company are respectively.
    a)  16.67% and 66.67%
    b)  17.5% and 72.5%
    c)  14.28% and 75.5%
    d)  5.24% and 95.34%
    e)  None of these

    4).If  for 2006 there is a 25% increase in the total sale of Music player’s and there is a 10% decrease in the sale of Toshiba Music player’s in comparison from 2005, then what percentage of the total sales in 2006 is for Toshiba Music player’s ?
    a)  17%
    b)  8.2%
    c)  9.3%
    d)  6.3%
    e)  7.8%

    5).The brand which showed a decrease of 50% during the given five-year period registered maximum percentage decrease during the period ?
    a)  2001–02
    b)  2002–03
    c)  2003–04
    d)  2004–05
    e)  None of these
    REASONING
    Directions (6 – 10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer:
    a) if only conclusion I is true. 
    b) if only conclusion II is true
    c) if either conclusion I or II is true. 
    d) if neither conclusion I nor II is true.
    e) if both conclusion I and II are true.
    6). Statements:P ≥ Q ≤ R; R< S; S> T
    Conclusion: I. T> Q II. P> S
    7). Statements:A ≤ B< C; D = B; C< R
    Conclusion: I. R> A II. R< D
    8). Statements: K> L; K ≤ J< I; J ≤ M
    Conclusion: I. M< I II. L< M
    9). Statements: R> T; Q> S; R = Q< P
    Conclusion: I. T> S II. T< P
    10). Statements: K> I = F; H = G< F< E
    Conclusion: I. E< K II. K> H


    ENGLISH
    Directions (Q. 11 – 15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) into a meaningful paragraph and then answer the questions below it.
    (A)     The history of that system is, however, a warning that a stimulus to reorganize a similar scheme.
    (B)     However, we can’t resign ourselves merely because there are not data.
    (C)     One of the commonest risk which agricultural life is exposed to in this country is famine or failure of crops.
    (D)     There are however, no reliable data on which such scheme of insurance can be based.
    (E)     A kind of Famine Insurance System was attempted by the British Government of India in the last century.
    (F)     Still, the need for such a scheme to cover the losses due to famine, cattle plague, crop pests, etc. can’t be undermined.
    (G)     It is obviously because of failure of rain and the consequence is starvation.

    11). Which of the following should be thefourthsentence after rearrangement?
    a)  A
    b)  B
    c)  C
    d)  D
    e)  E

    12). Which of the following should be thesixthsentence after rearrangement?
    a)  E
    b)  D
    c)  B
    d)  C
    e)  A

    13). Which of the following should be thethirdsentence after rearrangement?
    a)  B
    b)  C
    c)  D
    d)  E
    e)  F

    14). Which of the following should be thefirstsentence after rearrangement?
    a)  A
    b)  B
    c)  C
    d)  D
    e)  E

    15). Which of the following should be the secondsentence after rearrangement?
    a)  B
    b)  G
    c)  D
    d)  E
    e)  F

    Answers:
    1)a   2)a   3)a   4)e   5)d   6)d   7)a   8)b   9)b   10)b 11)a   12)b   13)d   14)d   15)b 

    Solutions:
    1).a) Average annual sale of LG = 186000/5 = 37200
    Sony = 157500/5 = 31500
    Panasonic = 112000/5 = 22400
    Toshiba = 78000/5 = 15600
    Samsung = 137000/5 = 27400

    2).a)
    I. LG shows increase and decrease in sales during 5 years
    II. Samsung has recorded a fall in sales only twice
    III. Per cent increase in the number of units sold for Sony (2001 – 2005) is highest = (50000 – 12500)/12500 x 100 = 300%
    IV. The average annual sale of Samsung is less than that of Sony

    3).a) Sony:
    Least annual capacity utilization = 12500/75000 x 100 = 16.67%
    Least annual capacity utilization = 50000/75000 x 100 = 66.67%
    Similarly,
    LG => Least = 40%; Highest = 56%
    Samsung => Least = 22.67%; Highest = 44%
    Panasonic => Least = 20%; Highest = 40%
    Toshiba => Least = 17.7%; Highest = 24.83%

    4).e) Total sale of Music players in 2005 = 148000
    Total sale of Music players in 2006 = 148000 x 1.25 = 185000
    Sale of Toshiba in 2005 = 16000
    Sale of Toshiba in 2006 = 16000 x 0.9 = 1440
    Required percent = 14400/185000 x 100 = 7.8%

    5).d) Panasonic shows a decrease of sale by 50%
    (30000 – 15000)/30000 x 100 = 50%
    Per cent decrease in 2002 = (30 – 25)/30 x 100 = 16.6%
    Per cent decrease in 2003 = (25 – 22)/25 x 100 = 12%
    Per cent decrease in 2004 = (22 – 20)/22 x 100 = 9.09%
    Per cent decrease in 2005 = (20 – 15)/15 x 100 = 25%
    Maximum per-cent decrease is shown during (2004 – 2005)

    6. d)
    7. a)
    8. b)
    9. b)
    10. b)

    Direction (11 to 15): CGEAFDB

     

     

    For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here