Aptitude Questions (Arithmentic) for AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Arithmetic) for Upcoming AAO/SO Exams Set-6:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


1). It is known that 6% of the mangoes are rotten. If the number of rotten mangoes is 54, then the total number of mangoes is
a)    900
b)    1080
c)    1040
d)    1010
e)    950

2). If 75% of students in a school are boys and the number of girls is 310, the number of boys is
a)    720
b)    650
c)    860
d)    930
e)    None of these

3). 720 sweets were distributed equally among children in such a way that number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How many sweets did each child receive?
a)    9
b)    10
c)    8
d)    12
e)    None of these

4). Rajesh decided to donate 16% of his salary. On the day of donation he changed his mind and donated Rs. 4320, which was three-fifths of what he had decided earlier. How much is the salary of Rajesh?
a)    Rs. 45000
b)    Rs. 46400
c)    Rs. 46000
d)    Rs. 45800
e)    None of these

5). Deepa decided to donate 8% of her salary to an orphanage. On the day of donation, she changed her mind and donated Rs. 2240 which was 80% of what she had decided earlier. How much is Deepa’s salary?
a)    Rs. 45000
b)    Rs. 42000
c)    Rs. 35000
d)    Rs. 36000
e)    None of these

6). A student has to secure 36% mark to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. The maximum marks are
a)    620
b)    600
c)    500
d)    540
e)    None of these

7). In a college, 2000 students is there in which 36% are girls. Each boy’s monthly fees are Rs. 480 and each girl paid 25% less monthly fees in comparison to boy.  What is the total monthly fees amount paid by boys and girls?
a)    Rs. 876300
b)    Rs. 867300
c)    Rs. 873400
d)    Rs. 873600
e)    None of these

8). Raman scored 456 marks in an exam and Seeta got 54% marks in the same exam which is 24 marks less than Raman. If the minimum passing marks in the examination is 34%, then how much more marks did Raman score than the minimum passing marks?
a)    184
b)    180
c)    190
d)    196
e)    None of these

9). In an examination 90% of the students passed and 240 failed. How many students appeared for the examination?
a)    2450
b)    2400
c)    2360
d)    2520
e)    2580

10). In a class of 60 students, each student got sweets that are 15% the total number of students. How many sweets were there?
a)    540
b)    510
c)    580
d)    550
e)    520

Answers:                         
1). a) 2). d) 3). d) 4). a) 5). c) 6). c) 7). d) 8). a) 9). b) 10). a)

Solution:

1. Let the total number of mangoes = x
Then, 6% of x=54
=> (6 / 100) × x = 54
=> x = (54 / 6) × 100 = 900
Hence, total number of mangoes = 900
Answer: a)

2. Let the total number of students in the school = x
Then, 25% of x = 310
=> (25 / 100) × x = 310
=> x = [(310×100) / 25] = 1240
:. Number of boys = 1240-310 = 930
Answer: d)

3. Let the total number of children = x
Then, (720 / x) = 20% of x = (20 / 100) × x = (x / 5)
=> x² = 720 × 5 = 3600
=> x = 60
Thus, number of sweets each child received = (720 / 60) = 12
Answer: d)

4. Let the salary of Rajesh be Rs. x
Then, (3 / 5) of (16% of x) = 4320
=> (3 / 5) × (16 / 100) × x = 4320
=> x = [(4320 × 100 × 5) / (16 × 3)] = 45000
Hence, the salary of Rajesh is Rs. 45000.
Answer: a)

5. Let the salary of Deepa be Rs. x
Then, 80% f 8% of x = 2240
=> (80 / 100) × (8 / 100) × x = 2240
=> x = [(2240 × 100 × 100) / (80 × 8)] = 35000
Hence, the salary of Deepa = Rs. 35000
Answer: c)

6. Let the maximum marks be x.
Then, 36% of x = 150 + 30 = 180
=> (36 / 100) × x = 180
=> x = [(180 × 100) / 36] = 500
Answer: c)

7. Number of girls in a college = 2000 × (36 / 100) = 720
Then, boys = 2000 – 720 = 1280
Each girl’s monthly fees = 480 × (75 / 100) = Rs. 360
Hence, total amount of fees both boys and girls
=(1280 ×4 80 + 720 × 360)
= Rs. 873600
Answer: d)

8. Let the total marks of the exam be x
Then, x × (54 / 100) = 456 – 24
= x × (54 / 100) = 432
X = [(432 × 100) / 54] = 800
Minimum passing marks
= 800 × (34 / 100) = 272
Hence, required more marks get by Raman = 456 – 272 = 184
Answer: b)

9. Let the total number of students=x
Then, (100 – 90)% of x = 240
=> (10 / 100) × x = 240
=> x = [(240 × 100) / 10] = 2400
Answer: b)

10. Number of sweets each student gets
= 15% of 60 = (15 / 100) × 60 = 9
Hence, the total number of sweets = 60 × 9 = 540

Answer: a)

 For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests