Aptitude Questions (Arithmetic) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Arithmetic) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
1).Letters of the word “GINGER” are arranged in such a way that all the vowels come together. Find out the total number of ways for making such an arrangement.
a)   120
b)   240
c)   60
d)   720
e)   None of these
2).How many terms of the series 1 + 5 + 9 + 13 + … must be taken in order so that the sum may be 190?
a)   14
b)   18
c)   6
d)   10
e)   None of these
3).16 men can do 50% of a piece of work in 10 days. 10 women can do 75% of the same work in 15 days. Then in how many days can 80% of the same work be done by 8 men and 5 women?
a)   20 days
b)   24 days
c)   15 days
d)   16 days
e)   None of these
4).25% of the employees of department A and 16% of the employees of department B took part in a function. Participants from department A were 500 in number but 252 employees of department B did not take part in the function. Find the total no. of employees in A and B.
a)   2200
b)   2300
c)   2000
d)   2500
e)   None of these
5).A square sheet of paper is converted into a cylinder by rolling it along its length. What is the ratio of the base radius of cylinder to the side of the square?
a)   7√2 : 22
b)   7 : 22
c)   7 : 44
d)   22 : 7
e)   None of these
6).A passenger train covers the distance between stations X and Y 50 minutes faster than a goods train. Find this distance if the average speed of the passenger train is 60 kmph and that of goods train 20 kmph.
a)   20 km
b)   24 km
c)   45 km
d)   40 km
e)   None of these
7).In a certain locality 55% are females. Of these 32% are illiterate. If male literacy is 64% find the ratio of illiterate males to literate women.
a)   9 : 8
b)   81 : 88
c)   81 : 187
d)   88 : 81
e)   None of these
8).Total age of Ram and Shyam is 15 years more than that of Shyam and Mohan. While the average age of Ram, Shyam and Mohan is equal to that of Ram and Shyam. Then what is the difference between the ages of Ram and Shyam?
a)   15
b)   30
c)   10
d)   20
e)   None of these
9).If 6x – 9 = (1 / N) – x2 = 16x – 23, what is the value of N?
a)   6(13 / 25)
b)   6(2 / 5)
c)   11(3 / 5)
d)   2(3 / 25)
e)   None of these
10).Pipe A usually fills a tank in 2 hours. On account of a leak at the bottom of the tank, it takes pipe A 30 minutes more to fill the tank. How long will the leak take to empty a full tank if pipe A is shut?
a)   12 hrs
b)   15 hrs
c)   5 hrs
d)   10 hrs
e)   None of these
Answers:                         
1). a) 2). d) 3). d) 4). b) 5). c) 6). e) 7). c) 8). b) 9). e) 10). d)
Solution:
1).No. arrangements = 2! × (5! / 2!) = 120  
Answer:  a)

2).Sum = (n / 2) [2a + (n – 1)d]
            Or, 190 = (n / 2) [2 + (n – 1)4]
            Or, 190 = n(2n – 1) ∴ n = 10
Answer: d)

3).16 men do the whole (100 %) work in 10 × 2 = 20 days
            10 women do the whole (100 %) work in (15 × 100) / 75 = 20 days
            16 men + 10 women do the whole work in
            (20 × 20) / (20 + 20) = 10 days
            ∴ 8 men + 5 women do the whole work in 20 days
            ∴ required days = 20(80 / 100) = 16 days
Answer: d)

4).Total employees of A = 500 × (100 / 25) = 2000
            Total employees of B = 252 × [100 / (100 – 16)] = 300
            ∴ Total strength of A and B = 2300
Answer: b)

5).Let the side of the square be x.
            ∴ circumference of base of cylinder = x
            ∴ radius = x × (7 / 44) = 7x / 44
            Ratio = 7x / 44x = 7 : 44
Answer: c)

6).Distance = [(60 × 60) / (60 – 20)] × (50 / 60) = 25 km
Answer: e)

7).Required ratio = (45 × 36) / (55 × 68) = 81 : 187
Answer: c)

8).R + S = S + M + 15
            R – M = 15                             …(i)
            And, (R + S + M) / 3 = (R + S) / 2
            Or, 3R + 3S = 2R + 2S + 2M
            ∴ M = (R + S) / 2                    …(ii)
            Putting (ii) in (i),
            R – [(R + S) / 2] = 15
            R – S = 30
Answer: b)

9).6x – 9 = 16x – 23
            Or, 10x = 14
            ∴ x = 7 / 5
            Now, ∵ (1 / N) – x2= 6x – 9
            Or, (1 / N) – (49 / 25) = (42 / 5) – 9 = -3 / 5
            Or, (1 / N) = (49 / 25)  – (3 / 5 )
            = (49 – 15) / 25 = 34 / 25
∴N = 25 / 34
Answer: e)

10).Time taken by the leak to empty a full tank
            = xy / (y – x) = [2 × (5 / 2)] / [(5 / 2) – 2] = 10 hrs
Answer: d)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews