Aptitude Questions (Arithmetic) for LIC AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Arithmetic) for IBPS/SBI SO Exams Set-4:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS/SBI SO/ Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
1). My grandfather counted the mangoes of 241 mango trees of his garden. The average no. of mangoes was 1710. if the counting of mangoes of one tree was written as 1873 instead of 1783 then find the correct average no. of mangoes upto two decimal places
a)    1708.84
b)    1708.76
c)    1709.63
d)    1709.89
e)    Cannot be determined

2). A number is greater than the cube of 35 but smaller than the cube of 36. If two factors of the number are the squares of 5 and 7, and the number is a multiple of 3, then find the number.
a)    44175
b)    44100
c)    44004
d)    Cannot be determined
e)    None of these

3). Abhinav can hit a target 4 times in 5 shots; Limba, 3 times in 4 shots; and Kalpana twice in 3 shots. They fire one each. What is the probability that all three shots hit the target?
a)    3 / 5
b)    1 / 2
c)    8 / 15
d)    2 / 5
e)    None of these

4). The surface area of a spherical part of a bowl with a flat circular detachable cover, excluding the cover, is 616 sq cm. The area of the cover is 38.5 sq cm. What is the volume of the bowl?
a)    1339 cm3
b)    1430 cm3
c)    1570 cm3
d)    Cannot be determined
e)    None of these

5). How many numbers of four digits greater than 2500 can be formed with the digits 0, 1, 2, 3, 4, 5 and 6; no digits being repeated in any number?
a)    560
b)    580
c)    540
d)    520
e)    None of these

6). At a simple interest Rs. 609 becomes Rs. 812 in four years. If the interest rate were increased by 4%, how much would Rs. 750 become in four years?
a)    Rs. 1330
b)    Rs. 909
c)    Rs. 1120
d)    Data inadequate
e)    None of these

7). If by selling 186 mobile phones, the seller earns profit equal to the selling price of 31 mobile phones, what is his percentage profit?
a)    20%
b)    17 (2 / 3)%
c)    19 (1 / 3)%
d)    Data inadequate
e)    None of these

8). There are 6 boys and 6 girls in a class. They sit in a row randomly. What are the chances that all the girls do not sit together?
a)    41 / 42
b)    1 / 42
c)    1 / 32
d)    131 / 132
e)    13 / 14

9). In a function 18 players are there, out of them 7 are cricketers, 6 are footballers, and 5 are boxers. In how many ways they can sit in a row so that all players of same sports sit together?
a)    3! 7! 6! 5!
b)    7! 6! 5!
c)    3! 18!
d)    17!
e)    None of these

10). If the rate % increase by 2%, the simple interest will increase by Rs. 108. If the time period is increased by two years the simple interest will be Rs.180 more. Find the principal amount.
a)    Rs.5400
b)    Rs.3600
c)    Rs.1800
d)    Data inadequate
e)    None of these

Answers:                         
1). c) 2). b) 3). d) 4). d) 5). d) 6). c) 7). a) 8). d) 9). a) 10). d)

Solution:

1). Correct average = [ (241 × 1710) + (1783 – 1873) / 241]
= 1710 – 0.37 = 1709.63   
Answer:  c)

2). Let the number be x
353 ≤ x 363 <  = 42875< x< 46656    ……..(i)
Since two factors of the nos. are the squares of 5 and 7, and 3 is another factor
∴ LCM of 25, 49 and 3 = 3675
∴ Number will be multiple of 3675, ie 3675 × 12 = 44100, the only value which satisfies equation (i)
Answer: b)

3). For Abhinav, n(s) = 5, n(A) = 4;
∴ P(A) = n(A) / n(S)  = 4 / 5
Similarly P(L) = 3 / 4 and P(K) = 2 / 3
∴ P(A ∩ L ∩ K) = P(A). P(L). P(K)
= (4 / 5) × (3 / 4) × (2 / 3) = 2 / 5 [ All are independent event]

Answer: d)

4). 

The radius of the spherical part of the bowl can’t be determined. Hence volume cannot be calculated.
Answer: d)

5). Case I : When 2 occurs at thousand’s place
2
5,  6
                                      
  1   way                 2 ways                             5P2 ways
Thousand’s place can be filled up by 2 in 1 way and hundred’s place can be filled up by any one of the two digits 5 and 6 in 2 ways. Remaining two places can be filled up by remaining five digits in 5P2 ways.
∴ No . of nos. formed = 1 × 2 × 5P2 = 2 × (5! / 3!) = 40
Case II : When anyone of 3, 4, 5 and 6 occurs at thousand’s place
3 or 4 or 5 or 6
                                      
  4  ways                                                6Pi3 ways
∴ No . of nos. formed = 4 ×P3 = 4 × (6! / 3!) = 480
Required no = 480 + 40 = 520
Answer: d)

6). Rate of interest = [ (812 – 609) / (4 × 609) ] × 100
= 25 / 3% = 8 (1 /3) %
∴ Amount = 750 + [ ( 750 × 37 × 4) / (100 × 3) ]
= 750 + 370 = Rs. 1120
Answer: c)

7). Percentage profit = [31 / (186 – 31) ] × 100  = 20%
Answer: a)

8). Total number of arrangements = 12P12 =  12! =  n(S)
Taking 6 girls as one unit then total people = 6 + 1 = 7
∴ Number of arrangements = 7P = 7!
The 6 girls sit in 6P6 = 6! ways among themselves.
∴ n(E) = 7! × 6!
P(E) = n(E) / n(S) = (7! × 6!) / 12! = 1 /132
All the girls not sitting together = 1 – P
= 1 – (1 / 32) = 131 / 132
Answer: d)

9). If we treat same sports player as one unit then total numbers is 1 + 1 + 1 = 3, they can sit in 3! ways. Now players among themselves can sit in n! ways. Where n = number of players in each sports.
∴ Total arrangements = 3! 7! 6! 5!
Answer: a)

10). If p, r and t be the principal, rate per cent and time period respectively, then
[ pt(r + 2) / 100 ] – (ptr /100) = 108 
pt => 5400
And [ pr(t+ 2) / 100 ] – (ptr /100) = 180 
pr => 9000
With the help of above equations, the value of p can’t be determined.
Answer: d)


For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews