Aptitude Questions (Arithmetic) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Simplification) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Arithmetic) for Upcoming AAO/SO Exams Set-12:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

1).Shashi had a sum of money. Two – Third of the total money he invested in scheme A for 6 years and rest of the money he invested in scheme B for 2 years. Scheme A offers simple interest at a rate of 12% per annum and scheme B offers compound interest (compound annually) at a rate of 10% per annum If the total sum obtained from both the schemes is Rs. 2805, what was the total amount invested by him in scheme A and Scheme B together?
a)   Rs. 1500
b)   Rs. 5100
c)   Rs. 1000
d)   Rs. 2000
e)   Rs. 1464
2).The radius of a cylinder is 5 m more than its height. If the curved surface area of the cylinder is 792 m2. What is the volume of the cylinder? (in m3)
a)   5712
b)   5244
c)   5544
d)   5306
e)   5462
3).A started with an investment of Rs. 28000. After 2 months, B joins with Rs. 20000 and after another two months C joins with Rs. 180000. At the end of 10thmonth from start of the business, if B withdraws Rs. 2000 and C withdraws Rs. 2000 what is the respective ratio in which profit should be distributed among A, B, and C at the end of the year?
a)   12 : 7 : 5
b)   12 : 9 : 5
c)   12 : 6 : 3
d)   14 : 7 : 5
e)   11 : 9 : 7
4).A dealer marked the price of an item 40% above the cost price. Once he gave successive discounts of 20% and 25% to a particular customer. As a result, he incurred a loss of Rs. 448. At what price did he sell the item to the mentioned customer?
a)   Rs. 2416
b)   Rs. 2352
c)   RS.2268
d)   Rs. 2152
e)   Rs. 2578
5).The respective ratio between Parul’s present age and Rohit’s present age is 7 : 5. The sum of their ages 5 years from now will be 94. After how many years, Rohit’s age will be equal to Parul’s present age?
a)   21
b)   7
c)   14
d)   18
e)   24
6).35 kg of a type of sandal powder (type A) which costs Rs. 614 per kg was mixed with certain amount of another type of sandal powder (type B), which costs Rs. 695 per kg. Then the mixture was sold at Rs. 767 per kg and 18% profit was gained. What was the amount of type B sandal powder in the mixture?
a)   24 kg
b)   28 kg
c)   32 kg
d)   36 kg
e)   20 kg
7).Ashok left from place A (towards place B) at 8 am and Rahul left from place B (towards place A) at 10 am The distance between place A and place B is 637 km. If Ashok and Rahul are travelling at a uniform speed of 39 km/h and 47 km/h respectively, at what time will they meet?
a)   5 : 30 pm
b)   4 : 30 pm
c)   5 : 00 pm
d)   4 : 00 pm
e)   3 : 30 pm
8).The speed of the boat in still water is 5 times the speed of the current. It takes 1.1 hours to row to point B from point A downstream. The distance between point A and point B is 13.2 km. How much distance will it cover in 312 minutes upstream?
a)   43.2 km
b)   48 km
c)   41.6 km
d)   44.8 km
e)   40 km
9).24 men can complete a piece of work in 15 days. 2 days after the 24 men started working, 4 men left the work. How many more days will the remaining men now take to complete the remaining work?
a)   15(3 / 5)
b)   16(4 / 5)
c)   11(2 / 5)
d)   10(4 / 5)
e)   14(1 / 5)
Answers:                         
1). b) 2). c) 3). a) 4). b) 5). c) 6). b) 7). b) 8). c) 9). a)
Solution:
1).Let Shashi had sum of Rs. P
Then, [ (2 / 3)P ] × [ (12 × 6) / 100 ] + [(1 / 3)P] [ 1 + (10 / 100) ]2 – 1 / 3)P = 2805
            = (48P / 100) + [(1 / 3)P] (121 / 100) – 1 / 3P = 2805
= (48P / 100) + [ (121P – 100P) / 300] = 2805
= (144P + 21P) / 300 = 2805
= 165P / 300 = 2805
P = (2805 × 300) / 165
P = 17 × 300
P = Rs. 5100
Answer:  b)
2).Let height be x m
Then, Radius = (x + 5)m
Curved surface area of cylinder = 2rh
792 = 2 × (22 / 7) × (x + 5) × x
(396 × 7) / 22 = x2 + 5x
126 = x2+ 5x
x2 + 5x – 126 = 0
x2 + 14x – 9x – 126 = 0
x(x + 14) – 9(x + 14) = 0
(x – 9)(x + 14) = 0
x = 9, x = -14m
We have to take height, x = 9m because height can’t be negative.
So leaving the value x = -14m
Hence, volume =r2h = (22 / 7) × 14 × 14 × 9 = 44 × 126 = 5544m3
Answer: c)
3).
A
B
C
Ratio
28000 × 12
28 × 12
12 :
20000 × 8 + 18000 × 2
196
7  :
18000 × 6 + 1600 × 2
140
5
Answer: a)
4).Let the cost price of the item be 100.
       40%↑        20%↓            25%↓
100    ⇒        140        ⇒      112     ⇒        84
CP                 MP                                    SP
∴ Loss = 16% and Loss = Rs. 448
∴ CP = (448 × 100) / 16 = Rs. 2800
SP = (2800 × 84) / 100 =  RS. 2352
Answer: b)
5).Let present age of Parul = 7x
And present age of Rohit = 5x
Total age after 5 years from now, 7x + 5x + 10 = 94
12x = 84
x = 7
Therefore, Paurl’s present age = 7 × 7 = 49 yr and rohit’s present age = 5 × 7 = 35 yr
Hence, after 14 yr, Rohit’s age will be equal to thr Parul’s present age.
Answer: c)
6).

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Answer: b)
7).

 

Time taken = Total distance to cover / Relative velocity = 559 / 86 = 6.5 h
∴ Meeting time = 10 am + 6.5h = 4.30 pm
Answer: b)
 
8).Let speed of current be x.
Then, speed of boat be 5x.
Total speed in downstream = x + 5x = 6x
Total speed in upstream = 5x – x = 4x = 8km

 

1.1 × 6x = 13.2
x = 2
Required distance covered = Time × Speed
= (26 / 5) × 8 = 52 × 8  = 41.6 km
Answer: c)
 
9).Work / (man × days)  = Remaining work / (men × days)
            W / (24 × 13) = W / (20  × D)
            20 × D = 24 × 13
            D = (24 × 13) / 20 = 78 / 5  = 15(3 / 5) days
Answer: a)

 

  For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos