Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016

Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016
Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016 Set-62:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions.
The adult population of a town in the year 2000 was 25450, of which 52% were females while 60% were illiterate. Of the females, the number above the age 45 in that year was 18%. In the census 2010, it was found that the adult population had reached 30650. 48% of which were females. Of the total female population in 2010, 72% were below the age of 45. And the total illiterates (both male and female) were 8000. (In reality you can’t have population in fraction. But Q.1-5 you may have to calculate on the basis of fractional values.)

1).What is the ratio of the total adult illiterates in 2000 to the total adult females below 45 in year 2010?
a)  38170:264816
b)  378175:264168
c)  1:2
d)  378075:264816
e)  None of these

2).If every adult female above 45 was given special annual allowance of Rs.25000 in the year 2000, which was increased to Rs.30000 by the year 2010, by what per cent has the quantum of this annual allowance increased from 2000 to 2010?
a)  187.5%
b)  107.5%
c)  115%
d)  125%
e)  None of these

3).What is the percentage increase in the male population in 2000 with respect to the literate population in 2010?
a)  75%
b)  99%
c)  80%
d)  65%
e)  Other than given option

4).What is the difference between the number of adult females in 2010 and that in 2000?
a)  1528
b)  1478
c)  1568
d)  1878
e)  1978

5).The number of illiterate population in 2000 is approximately what per cent of the total female population in 2010?
a)  104%
b)  108%
c)  95%
d)  110%
e)  118%

Directions (Q. 6-10): The following bar-graph shows the number of bikes produced by six companies in 2013 and the tables shows the ratio of sold to unsold bikes among them. Answer the following questions based on these graphs.

Company
Company
Ratio of sold to unsold bikes
A
7:2
B
5:2
C
5:1
D
9:2
E
3:2
F
5:3
6.What is the average number of bikes produced by all six companies in 2013? (in thousand)
a)  67.48
b)  69.32
c)  71.22
d)  73.42
e)  None of these

7).What is the total number of bikes by company D?
a)  62850
b)  64350
c)  67250
d)  69000
e)  None of these

8).The total number of unsold bikes of company A is approximately what per cent of the total number of unsold bikes of company E?
a)  35%
b)  45%
c)  55%
d)  65%
e)  33%

9).What is the difference between the total number of sold bikes and that of unsold ones of company F?
a)  21480
b)  22340
c)  23720
d)  24180
e)  20980

10).The total number of bikes sold by all six companies is approximately what per cent of the total number of bikes produced by all these companies together?
a)  84%
b)  72%
c)  67%
d)  63%
e)  56%

 Answer:
1) e)  2) b)  3) c)  4) b)  5) a)  6) c)  7) b)  8) a)  9) c)  10) b)

Solutions:

Question (1-5):

Census
2000
2010
Adult population
25450
30650
Females
25450×(52/100)=13234
30650×(48/100)=14712
Illiterate
25450×(60/100)=15270
8000
Females below age 45 years
13234×(82/100)=10851.88
72×(14712/100)=10592.64
Females above age 45 years
13234×(18/100)=238.12
14712×(28/100)=4119.36
1.Reqd ratio = (15270/1059264) = (1527000/1059264)
= (763500/529632) = (381750/264816) = 190875 : 132408
Answer: e)

2.Quantum of annual allowance in 2000 = 2382.12 × 25000 = Rs.59553000
Quantum of annual allowance in 2010
= 4119.36 × 30000 = Rs.123580800
Reqd % increase = [(123580800-5955300)/5955300]
= 107.51% (approx)
Answer: b)

3.Number of male population in 2000 = 25450 – 13234 = 12216
Number of population in 2010 = 30650 – 8000 = 22000
Reqd % = [(22000-12216)/12216] × 100
= [(9784×100)/12216] = 80%
Answer: c)

4.Reqd difference = 14712 – 13234 = 1478
Answer: b)

5.Reqd % = (15270/14712)×100 = 103.79 = 104%
Answer: a)

6.Total number of bikes = 43470 + 84560 + 56760 + 78650 + 69000 + 94880 = 427320
:. Average = (427320/6) = 71220
= 71.22 thousand
Answer: c)

7.Total number of bikes sold by company D = 78.65×(9/11) = 64.35 thousand = 64350
Answer: b)

8.Total number of unsold bikes of company A = 43470×(2/9) = 9660
Total number of unsold bikes of company E = 69000×(2/5) = 27600
:. Reqd % = (9660/27600)×100 = 35%
Answer: a)

9.Difference = 94880 × [(5-3)/8] = 94880 × (2/8) = 23720
Answer: c)

10.Total number of bikes produced by all companies together = 427320
Total number of bikes sold by all companies together
= 43470 ×(7/9) + 84560 × (5/7) + 56760 × (5/6) + 78650 × (9/11) + 69000 × (3/5) + 94880 × (5/8)
= 33810 + 606400 + 47300 + 64350 + 41400 + 59300 = 306560
Reqd % = (306560/427320) × 100 = 71.74% = 72%
Answer: b)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews