Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016

Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016
Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016 Set-52:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (1-5): Study the following graph carefully to answer the questions given below it:

Proportion of Income of seven companies
In a state, during a financial year
 
1).What was the ratio of the expenditure of company ‘A’ to that of company “C”?
a)  6:1
b)  24:5
c)  25:4
d)  Can’t be determined
e)  None of these


2).If the difference between the incomes of companies ‘A’ and ‘E’ was Rs. 240 cr, what was the total expenditure of both the companies?
a)  Rs.840 cr
b)  Rs.700 cr
c)  Rs.740 cr
d)  Can’t be determined
e)  None of these


3).Which of the following companies has recorded maximum profit (in terms of Rs) in this financial year if the combined income of these companies is Rs.3000 cr?
a)  A
b)  C
c)  D
d)  E
e)  F


4).If in the given financial year income ‘D’ was Rs.535 cr, what was the approximate expenditure of company ‘B’ in that year?
a)  Rs.275 cr
b)  Rs.350 cr
c)  Rs.280 cr
d)  Rs.250 cr
e)  Rs.270 cr


5).The expenditure of company ‘F’ was Rs.750 cr. What was the total income of all the given companies together?
a)  Rs.3720 cr
b)  Rs.3240 cr
c)  Rs.3680 cr
d)  Can’t be determined
e)  None of these


Directions (Q. 6-10): Study the following graph to answer the given questions:

Export of software and textiles over the years (in Rs.cr) 

6).Which year has the highest per cent increase/decrease in exports for textiles as compared to the preceding year?
a)  1997
b)  1998
c)  1999
d)  2001
e)  None of these


7).If the export of textile and software together was 60% of the total  export in 1999,what per cent  was the contribution of textile alone in 1999 with respect to the total export in that year?
a)  14%
b)  13%
c)  12%
d)  11%
e)  None of these


8).What is the approximate per cent increase in exports for software from the lowest to the highest over the given years?
a)  200%
b)  185%
c)  180%
d)  190%
e)  195%


9).If the total exports in 2001 was Rs.12322 cr, what is the ratio of percentage contribution of software in that year?
a)  1:7
b)  11:76
c)  1:9
d)  10:23
e)  None of these


10).Software export in 1998 is approximately what  per cent of the textile export in 2001?
a)  400%
b)  350%
c)  405%
d)  370%
e)  385%


Answers:
1). c)  2). b)  3). e)  4). c)  5). a)  6). b)  7). c)  8). e)  9). a)  10). e)

Solutions:

1.Ratio of income (A’s:C’s) = 18:3 = 6:1
:. Ratio of their exp. = {[6x × (100/120)] / [x × (100/125)] = 25:4
Answer: c)

2. Answer: b)

3.Profit of these Cos. In Rs.cr
A
C
D
E
F
90
18
64.3
50
145
Answer: e)

4.Rs.280 cr
Answer: c)

5.Income of Co. ‘F’ = 750 × (124/100) cr
:. Total income of all the Cos.
= 750 × (124/100) × (100/25) = Rs.3720cr
Answer: e)

6.The steepest slope between two consecutive years is the answer.
From 1997 to 1998, % increase
= [((1219 – 647.3 =) 571.7) / 647.3] × 100 ≈ 88%
Answer: b)

7.1848.3 + 7393.2 = 60% of x
9241.5 = 60% of x
:. X = [(9241.5 × 100) / 60 =) 15402.5
:. Required answer = (1848.3 / 15402.5) × 100 = 12%
Answer: c)

8.Lowest export and highest export for software over the given years are 3217 and 9487.94 respectively.
:. % increase = [(9487.94 – 3217) / 3217] × 100 ≈ 195%
Answer: e)

9.% contribution of textile = (1355.42/12322) × 100% = 11%
% contribution of software = (9487.94 / 12322) × 100 = 77%
:. Required ratio = (11:77) = 1:7
Answer: a)

10.Required answer = (5235 / 1355.42) × 100 ≈ 385%
Answer: e)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews