Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016

Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016
Aptitude Questions (Data Interpretation) for AAO and Upcoming Exams 2016 Set-50:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q.1-5): Study the following table carefully and answer accordingly:

The following tables shows the marks obtained by seven students in six subjects

Subjects→
Students↓
Phy
(150)
Bio
(125)
Maths
(200)
Hist
(150)
Eng
(200)
Hindi
(100)
Aatif
75
85
165
86
140
65
Akshay
90
78
155
80
100
75
Satya
135
90
110
105
150
80
Alex
114
90
140
120
124
72
Renu
78
60
150
72
125
65
Vidhan
72
64
130
84
140
80
Saheen
84
94
160
90
12
40
The marks within brackets shows the total marks.

1).Which of the following students has secured the maximum marks in all subjects taken together?
a)  Vidhan
b)  Renu
c)  Aatif
d)  Satya
e)  None of these

2).In which of the following two subjects has Alex secured the same percentage of marks?
a)  Biology, Hindi
b)  Maths, Hindi
c)  Biology, English
d)  Physics, Maths
e)  None of these

3).For getting grade A, students have to secure at least 56% marks in History. How many of them have secured grade A?
a)  Three
b)  Five
c)  Two
d)  Four
e)  None of these

4).Which of the following students has secured the least percentage of marks in Maths and Hindi together?
a)  Aatif
b)  Alex
c)  Saheen
d)  Akshay
e)  None of these

5).Find the maximum percentage difference in the marks obtained in Physics by taking any two students.
a)  3%
b)  42%
c)  40%
d)  87.5%
e)  None of these

Directions (Q.6-10): Study the following table to answer the given questions.

Center wise and Post wise number of candidates

Post→
Centre ↓
Officer
Clerk
Field
Officer
Supervisor
Specialist
Bangalore
2000
5000
50
2050
750
Delhi
15000
17000
160
11000
750
Mumbai
17000
19500
70
7000
900
Hyderabad
3500
20000
300
9000
1150
Kolkata
14900
17650
70
1300
1200
Lucknow
11360
15300
30
1500
650
Chennai
9000
11000
95
1650
500
6).In Kolkata, number of Specialist Officers isapproximately what per cent of Officers?
a)  6.5
b)  9
c)  8.7
d)  8
e)  6.9

7).What is the difference between total number of Officers and Clerks?
a)  28680
b)  34180
c)  32690
d)  34180
e)  29680

8).In Chennai, the number of Clerks isapproximatelyhow much per cent more than of Officers?
a)  20
b)  22
c)  18
d)  2
e)  13

9).Which centre has 300% more number of Clerks as compared to those in Bangalore?
a)  Chennai
b)  Mumbai
c)  Hyderabad
d)  Lucknow
e)  None of these

10).Which centre has the highest number of candidates?
a)  Hyderabad
b)  Kolkata
c)  Delhi
d)  Mumbai
e)  None of these

Answers:                    
1). d)  2). a)  3). b)  4). c)  5). b)  6). d)  7). c)  8). b)  9). c)  10). d)

Solutions:

1. Answer: d)

2.% of marks obtained by Alex in Bio
= (90/125) × 100 = 72%
= % of marks obtained by Alex in Hindi.
Answer: a)

3.56% of 150 = 84. Hence, five students will get grade A.
Answer: b)

4. Quicker Method:Here, no need to calculate the % marks obtained by each student in Maths and Hindi together. Just check which two students have secured the least marks in Maths and Hindi together.
Therefore, our answer is Saheen.
Answer: c)

5.Maximum percentage difference in the marks obtained means: subtract the student’s marks who secured the minimum marks from the one’s who secured the maximum marks.
So, required % = (135 – 72) / 150 × 100 = 42%
Answer: b)

6.Required % = (1200 / 14900) × 100 = 8%
Answer: d)

7.Total no. of Officers
= 2000 + 15000 + 17000 + 3500 + 14900 + 11360 + 9000 = 72760
Total no. of Clerks = 17650 + 15300 + 11000 = 105450
Required difference = 105450 – 72760 = 32690
Answer: c)

8.Required more %= [(11000 – 9000) / 9000] × 100 ≈ 22%
Answer: b)

9.300% more means four times the number of Clerks in Bangalore, which is in Hyderabad.
Answer: c)

10.No. of candidates in different centers:
Bangalore=9850;
Mumbai = 44470;
Delhi = 43910;
Hyderabad = 33950;
Kolkata = 35120
Answer: d)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: