Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1–5): The following graphs show the production level (‘000 units) and the price per unit (Rs. lakhs) of a famous car company. Refer to the graphs to answer the questions that follow

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Ⅰ – Price per car (Rs. lakhs)
Ⅱ – Production level (‘000 units)
1). If the excise duty rate was 13.75% on the total output in 1998, find the excise outgo for the company.
a)    Rs. 27.5 cr
b)    Rs. 59 cr
c)    Rs. 78.7 cr
d)    Rs. 79.5 cr
e)    None of these

2). Find the gain / loss on a car bought in 1996 and sold at a discount of 40% on the current marked price in 2001.
a)    Rs. 25000 gain
b)    Rs. 30000 gain
c)    Rs. 32000 gain
d)    Rs. 35000 gain
e)    None of these

3). Numbers of cars produced = (Cost of production + profit margin) / Price per car
If during 1997, the total cost of production was Rs. 1150 cr, find the profit margin.
a)    Rs. 50 cr
b)    Rs. 251 cr
c)    Rs. 438 cr
d)    Rs. 549 cr
e)    None of theses

4). Assuming the data of question 143, If the cost of production declines by 2.5%, find the profit margin.
a)    Rs.26.3 cr
b)    Rs. 28 cr
c)    Rs. 39.78 cr
d)    Rs. 78.75 cr
e)    None of these

5). If the government charges excise duty at the rate of 15% on the total output of a year in Rs. crores, find the excise outgo for the company in 1999.
a)    Rs. 105 cr
b)    Rs. 200 cr
c)    Rs. 202.3 cr
d)    Rs. 207 cr
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): Study the following bar – graph and pie – chart carefully to answer the following questions
6). What is the difference of time taken by boat A and boat B to travel 200 km upstream?
a)    68 hours
b)    72 hours
c)    71 hours
d)    75 hours
e)    84 hours

7). What is the time taken by Shyam to reach his destination upstream?
a)    272 hours
b)    245 hours
c)    240 hours
d)    232 hours
e)    268 hours

8). If the speed of boat C is increased by 40% and the speed of stream decreases by 20% then what is the difference between the time taken by the boat now and that taken previously to travel  200 km? (Assume opposite direction of stream)
a)    28(6 / 23)hours
b)    22(4 / 5) hours
c)    20(4 / 5) hours
d)    18(5 / 6) hours
e)    35(5 / 6) hours

9). If the speed of boat D increases by 10% then what is the approximate time taken by Shyam to reach 500 km by boat D?(Assume opposite direction of stream)
a)    88 hours
b)    92.6 hours
c)    68 hours
d)    78 hours
e)    44 hours

10). What is the ratio of the time taken by boat C to that taken by boat D? (Assume same direction of stream)
a)    9 : 7
b)    7 : 5
c)    5 : 3
d)    4 : 3
e)    3 : 2

Answers:                         
1). a) 2). a) 3). a) 4). d) 5). a) 6). d) 7). b) 8). a) 9). b) 10). e)

Solution:

1). Production in 1998 = 40,000 units
Price per car in 1998 = Rs. 50000
Sale of the company in 1998 = RS. 40000 × 50000
= Rs. 2000000000
= Rs. 200 cr
Excise outgo = 13.75% of 200 cr = Rs. 27.5 cr
Answer:  a)

2). CP of the car bought in 1996 = Rs. 1.25 lakh
SP of the car sold in 2001 = 60% of 2.5 lakh  =  Rs. 1.5 lakh
Profit = 25 thousand
Answer: a)

3). For 1997, by using the given formula as
60000 = [(1150 cr + Profit Margin) / 2 lakh]
Or, profit margin = 60,000 × 2 – 1150 cr
= 1200 cr – 1150 cr = Rs. 50 cr
Answer: a)

4). Cost of production = 1150 cr – 2.5% of 1150  cr
= Rs. 1121.25 cr
Profit margin =  60000 × 2 lakh – 1121.25 cr
= 1200 cr – 1121.25 cr = Rs. 78.75 cr
Answer: d)

5). Production in 1999 = 70000 units
Price per car in 1999 = 1.0 lakh
Sale of the company in 1999 = 70000 × 1 lakh
= Rs. 700 cr
Excise outgo = 15% of 700 cr = Rs. 105 cr
Answer: a)

6). Time taken by boat A to travel 200 km = [200 / (18 – 10)] = 25 hrs
Time taken by boat B to travel 200 km = [200 / (14 – 12)[ = 100 hrs
:. Reqd difference = (100 – 25) = 75 hours          
Answer: d)

7). Total distance travelled by Shyam = 100 km
Distance covered by boat A = 1000 × (40 / 100)
= 400 km
Time taken by boat A = [400 / (18 – 10)[ = 50 hours
Time taken by boat B = {[1000 × (18 / 100)] / (14 – 12)} = 90 hours
Time taken by boat C = {[1000 × (16 / 100)] / (10 – 6)} = 65 hours
Time taken by boat D = {[1000 × (16 / 100)] / (14 – 10)} = 40 hours
:.Total time taken by Shyam = (50 + 90 + 65 + 40) = 245 hours
Answer: b)

8). Speed of boat C after 40% increase in its speed = [10 × (140 / 100)] = 14 kmph
Speed of stream after 20% decrease = [6 × (80 / 100)] = 4.8 kmph
Now, time taken by boat C = [200 / (14 – 4.8)] = (200 / 9.2) = 21(17 / 23) hours
Time taken by boat previously = 200 (10 – 6)
= (200 / 4) = 50 hours
:.Difference = [50 – 21(17 / 23)[ = [28 (6 / 23)] hours
Answer: a)

9). New speed of boat D = [14 × (110 / 100)] = 15.4 kmph
Time taken to travel 500 km = [500 / (15.4 – 10)] = 92.54 ≈ 92.6 km
Answer: b)

10). Time taken by boat C = [x km / (10 + 6)]
Time taken by boat D = [x km / (10 + 14)]
Reqd ratio = (x / 16) : (x / 24) = 3 : 2
Answer: e)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews