Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q.1-5): Following bar-graph shows the percentage of passed girls with respect of total passed students of two colleges A and B.

1). If the number of boys passed from College A and College B is 220 and 175 respectively in the year 2002, then what is the difference between number of girls passed from A and B in year 2002?
a)    100
b)    95
c)    80
d)    75
e)    105

2). If the number of girls passed from College A and College B in year 2001 is equal to 70, and then what is the sum of total number of passed students of College A and College B in the same year?
a)    385
b)    405
c)    415
d)    445
e)    375

3). If the numbered of girls passed from College A in year 2004 is equal to the number of boys passed from College B in year 2002 and it is 105, then what is the difference between total number of students passed from College A in 2004 and College B in year 2002?
a)    25
b)    45
c)    40
d)    35
e)    30

4). If total number of students passed from College A and College B in year 2005 is 400 and 500 respectively, then number of girls passed from College B is how much percent more than the number of girls passed from College A in the same year?
a)    13(1/7)%
b)    1(1/7)%
c)    2(3/11)%
d)    17(1/2)%
e)    12(1/2)%

5). If the number of girls passed from College A and College B in year 2003 is 200 and 240 respectively, then number of boys passed from College B is what percent of number of boys passed from College A in same year?
a)    125%
b)    120%
c)    110%
d)    80%
e)    130%

Directions (Q.6-10): Following line graph shows the percentage growth of population of six cities in the period of 2004-2005 and 2005-2006.
6). If the population of City B is 10 lakhs in 2004, and then what is its population in 2006?
a)    21 lakhs
b)    18.75 lakhs
c)    16.5 lakhs
d)    12.50 lakhs
e)    17.5 lakhs

7). If population of City D is 31.2 lakh in year 2006, and then what was its population in 2004?
a)    16 lakhs
b)    22 lakhs
c)    21 lakhs
d)    18 lakhs
e)    None of these

8). Population of City A in 2004 was what percentage of its population in 2005?
a)    67(1/7)%
b)    64(3/4)%
c)    62(1/2)%
d)    71(3/7)%
e)    None of these

9). If the population of City C and City F in 2004 is in the ratio 6:5 and the population of City C in 2005 is 18 lakhs then what is the population of City F in 2006?
a)    20.4 lakhs
b)    22.6 lakhs
c)    21.6 lakhs
d)    24.2 lakhs
e)    None of these

10). Population of City E in 2006 was what fraction of its population in 2004?
a)    40/39
b)    35/24
c)    16/15
d)    49/25
e)    None of these

Answers:                         
1). e) 2). e) 3). a) 4). c) 5). e) 6). b) 7). a) 8). d) 9). c) 10). d)

Solution:

1. Total number of passed students of College A = [(100×220) / 55] = 400
Number of girls passed = 45% of 400 = 180
Total number of passed students of College B = [(100×175) / 70] = 250
Number of girls passed = 30% of 250 = 75
Difference = 180 – 72 = 105
Answer: e)

2. For College A, 35% of girls = 70
Total student = [(70×100) / 35] = 200
For College B, 40% of girls = 70
Total student = [(70×100) / 40] = 175
Sum = 200+175 = 375
Answer: e)

3. Total students passed of College A in 2004 = 175
Total students passed of College B in 2002 = 150
Difference = 175 – 150 = 25
Answer: a)

4. Number of girls passed of College A
= [(44×400) / 100] = 176
Number of girls passed of College B
= [(36×500) / 100] = 180
Difference = [(180-176) / 176] × 100 = (400/176)
= 2(3/11)%
Answer: c)

5. Number of girls passed from College A = Number of boys passed from College A = 200
Number of girls passed from College B = 48% = 240
Total passed = [(240×100) / 48] = 500
Number of passed boys = 52% of 500 = 260
% = (260 / 260) × 100 = 130%
Answer: e)

6. Population in 2006 = 10 × (150/100) × (125/100) = 18.75 lakhs
Answer: b)

7. Population in 2004 = 31.2 × (100/130) × (100/150) = 16 lakhs
Answer: a)

8. Let its population in 2004 is x.
Population in 2005 is x × (140/100) = (7x / 5)
%= (x/1) × (5/7x) × 100 = (500/7) = 71(3/7)%
Answer: d)

9. Population of City C in 2004 is 18 × (100/150) = 12 lakhs
Population of City F is 10 lakhs.
Its population in 2006 is 10 × (160/100) × (135/100)
= 21.6 lakhs
Answer: c)

10. Let the population of City E is 100 in 2004.
Its population in 2006 is 100 × (140/100) × (140/100) = 196
Fraction = (196/100) = (49/25)
Answer: d)


For More Aptitude Practice Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: