Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1–5): Study the following pie – charts carefully and answer accordingly:
The following pie – charts show the number of students appearing in IIT examination from different states in two successive years. The total no. of students appearing in 2001 and 2002 was 2.50 lakhs and 2.40 lakhs respectively.


1). In the case of which of the following states we get to see the maximum difference between the number of students appearing in 2001 to that in 2002?
a)    UP
b)    TN
c)    Rest
d)    Bihar
e)    None of these

2). The number of students appearing from Bihar in 2002 was what percent of that from WB in 2001?
a)    96%
b)    90%
c)    111%
d)    94%
e)    None of these

3). The total number of students appearing from Bihar and UP together in 2001 is approximately equal to that from which of the following pairs of states in 2002?
a)    Delhi, Tamilnadu
b)    Delhi, Rest
c)    UP, WB
d)    UP, Rest
e)    UP, Delhi

4). If there were 30000 students appearing in the examination from Delhi in 2002, find the percentage no. of students appearing from Delhi in 2002
a)    10%
b)    18%
c)    12%
d)    15%
e)    None of these

5). The no. of students who appeared in 2001 from Bihar is approximately what per cent of that in 2002 from WB?
a)    75%
b)    80%
c)    85%
d)    70%
e)    90%

Directions (Q. 6–10): Study the following table carefully and answer accordingly :
The following table shows the average marks of boys (B) and Girls (G) of five schools M, N, P, Q and R. Full marks of each subject is 100. No. shows the number of students in the respective category

M
N
P
Q
R
B
G
B
G
B
G
B
G
B
G
No.
60
40
70
30
80
20
75
25
60
35
Eco
70
75
72
70
80
85
73
68
75
70
Comp
80
70
82
80
82
25
85
82
80
76
Eng
72
60
65
60
60
55
50
40
65
65
Maths
57
65
65
62
57
57
60
50
57
58
Science
65
62
67
78
62
60
60
50
63
60
6). What is the difference between the marks of all the subjects average the girls of N and that for Q?
a)    8
b)    9
c)    4.6
d)    5.2
e)    None of these

7).What is the difference between the total marks of the boys and that of girls of Q?
a)    3470
b)    7.6
c)    87350
d)    17350
e)    None of these

8). In which of the following subjects have students from school R scored the least total marks?
a)    Science
b)    English
c)    Maths
d)    Economics
e)    None of these

9). What is the difference between the total percentage marks of Computer and Economics taken together for P and that for Q?
a)    9.25%
b)    4.87%
c)    7.6%
d)    Can’t say
e)    None of these

10). Regarding Computer, when we compare the average marks of each school individually with the average marks of all the schools taken together, what is the ratio of the schools above average to those below average?
a)    3 : 2
b)    2 : 3
c)    1 : 4
d)    4 : 1
e)    None of these

Answers:                         
1). c) 2). a) 3). d) 4). e) 5). b) 6).a ) 7). d) 8). c) 9). c) 10). a)

Solution:

1). In 2001, from the Rest states there were 19% of the total students appearing whereas in 2002, 13% of the total students appearing. And also, the total no. of students in 2001 was more than that in 2002. So, the difference between two years of Rest states represents the maximum difference.
Answer: c)

2). No. of students appearing from Bihar in 2002 = 20%
Of 2.40 = 48000
No. of students appearing from WB in 2001
= 20% of 2.50 = 50000
Reqd% = (48000 / 50000) × 100 = 96%
Answer: a)

3). Total no. of students appearing from Bihar and UP together in 2001 = 30% of 2.50 lakhs ≈ x% of 2.40 lakhs in 2001 of two states. As far as the value of ‘x’ in concerned it must be more than 30%. On this basis we eliminate options a) and b). Now, we can eliminate option c) also because it is giving a very large value. In the remaining two options, we find that d) is satisfying the criteria
Answer: d)

4). Reqd % = (30000 / 240000) × 100 = 12.50%
 Answer: e)

5). Reqd % = [(18% of 2.50) / (23% of 2.40)] × 100 ≈ 80%
Answer: b)

6). Avg marks of girl students in school N
= (70 + 80 + 60 + 62 + 58) / 5 = (330 / 5) = 66
Avg marks of girl students in school Q
= (68 + 82 + 40 + 50 + 50) / 5 = (290 / 5) = 58
Reqd difference = 66 – 58 = 8
Answer: a)

7). Total marks of the boys from school Q = 75(73 + 85 + 50 + 60 + 60)
= 75 × 328
Total marks of the girls from school Q = 25(68 + 82 + 40 + 50 + 50)
= 25 × 290
Reqd difference = 25(3 × 328 – 290)
= 25 × 694 = 17350
Answer: d)

8). Answer: c)

9). Total marks obtained by school P students in Computer and economics
= (80 + 82) × 80 + (85 + 85) × 20 = 16360
Percentage marks obtained by school P students in Computer and economics
= (16360 / 20000) × 100 = 81.8%
Total marks obtained by school Q students in Computer and Economics
= (73 + 85) × 75 + (68 + 82) × 25 = 11850 + 3750 = 15600
Percentage marks obtained by school Q students in Computer and Economics
= (15600 / 20000) × 100 = 78%
Reqd difference = 81.8 – 78 = 3.8%
Answer: c)

10). Average marks from school M in computer
= (80 × 60 + 70 × 40) / 100 = 76
Similarly, N = 81.4, P = 82.6, Q = 84.25, R = 78.52
Average of all school taken together = (76 + 81.4 + 82.6 + 84.25 + 78.52) / 5 ≈ 80.55
Reqd ratio = 3 : 2
Answer: a)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: