Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1–5): Study the following diagrams carefully and answer the given questions.
Dengue cases reported from various states during three different years

The Pie – chart shows the total number of Dengue cases in three different years in India

1). What is the average difference between the number of Dengue cases in the given five states in 2011 and that in 2012?
a)    35
b)    38
c)    36
d)    37
e)    None of these

2). In which state is the difference between Dengue cases in 2011 and 2012 is 5 and has zero incidence in 2010?
a)    UP
b)    MP
c)    Haryana
d)    Bihar
e)    None of these
3). Approximately what per cent of Dengue cases were reported in Bihar in 2011 with respect to total cases reported in India in that year?
a)    7.15%
b)    8.51%
c)    8.19%
d)    9.02%
e)    None of these

4). The number of Dengue cases reported in Haryana in 2012 and that in Bihar in 2010 together is what per cent of the dengue cases reported in Delhi in 2011?
a)    110%
b)    140%
c)    137.5%
d)    165%
e)    155%

5). Find the ratio of the number of Dengue cases reported in the given five states in 2010 to that in the rest of the country in 2010.
a)    1 : 3
b)    2 : 5
c)    39 : 268
d)    51 : 329
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): Study the graph carefully to answer the questions that follow:
Profit (in lakh) made by three companies over the years
6). The profit earned by Computer A in the year 2010 was approximately what percent of the total profit by all three companies in that year?
a)    15%
b)    18%
c)    21%
d)    25%
e)    36%

7). If the income of Company A in the year 2013 was Rs. 2354300, what was its expenditure in that year?
a)    Rs. 1805600
b)    Rs. 1506700
c)    Rs. 1800000
d)    Rs. 1704300
e)    None of these

8). What is the approximate average profit earned by Company C in all the years together?
a)    Rs. 15 lakh
b)    Rs. 6 lakh
c)    Rs. 12.5 lakh
d)    Rs. 8.75 lakh
e)    Rs. 10.6 lakh

9). What is the percentage decrease in the profit of Company A in the year 2013 from the previous year?
a)    8.25%
b)    7.14%
c)    6.75%
d)    10.5%
e)    8.75%

10). The average profit of the three companies can be put in which of the following orders?
a)    A> B> C
b)    A> C> B
c)    C> B> A
d)    C> A> B
e)    None of these

Answers:                         
1). c) 2). b) 3).c ) 4). c)  5). c) 6). c) 7).d ) 8).e ) 9). b) 10). c) 
     
Solution:

1). The average dengue cases in 2011 = [(35 + 41 + 131 + 18 + 24) / 5]
= (249 / 5) = 49.8
The average dengue cases in 2012 = [(6 + 32 + 15 + 13 + 3) / 5] = (69 / 5) = 13.8
∴ Difference = 49.8 – 13.8 = 36  
Answer:  c)

2). From the given graph, in MP the difference between the dengue cases in 2011and 2012 = 18 – 13 = 5
And there is zero incidence in 2010
Answer: b)

3). Required percentage = (131 / 1600) × 100 ≈ 8.19%
Answer: c)

4). Required percentage = (33 / 24) × 100 = 137.5%
Answer: c)

5). Total number of dengue cases reported in the given five states in 2010 = 39
Total number of dengue cases reported in India in 2010 = 268
Required ratio = 39 : 268
Answer: c)

6). Required % = (5.5 / 26) × 100 ≈ 21%
Answer: c)

7). Required expenditure = 2354300 – 650000 = Rs. 1704300
Answer: d)

8). Required average = (11 + 13 + 9 + 8 + 11 + 12) ÷ 6 = 64 ÷ 6 ≈ Rs.10.6
Answer: e)

9). Required % = [(7 – 6.5) / 7] × 100
= (0.5 / 7) × 100 ≈ 7.14%
Answer: b)

10). Average profit of Company A
= (4 + 5.5 + 6 + 7 + 6.5 + 4) ÷ 6
= 33 ÷ 6 = Rs.5.5 lakh
Average profit of Company B
= (6 + 7.5 + 7 + 8 + 5 + 5) ÷ 6
= 38.5 ÷ 6 ≈ 6.41 lakh
Average profit of company C = 11 + 13 + 9 + 8 + 11 + 12 ÷ 6 = 64 ÷ 6 = 10.6
Hence C> B> A
Answer: c)


For More Aptitude Practice Questions- Click Here
Online Mock Tests 2019: