Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1–5): Read the following carefully and answer the questions given below-
Percentage profit of company A and Company B in different years

1). If income of company A in 2012 is Rs. 154.7 lakhs then what was the expenditure of the company in the same year

a)    Rs. 115 lakh
b)    Rs. 110 lakh
c)    Rs. 122 lakh
d)    Rs. 119 lakh
e)    None of these

2). In which year was the percent increase in percent profit of company B from the previous year the maximum?
a)    2011
b)    2009
c)    2010
d)    2012
e)    None of these

3). The percent profit of company B in 2009 is approximately what percent of the percent profit of company a in 2008?
a)    120%
b)    150%
c)    180%
d)    250%
e)    300%

4). If income of company A in 2010 is equal to the expenditure of company B in the same year, what is the ratio between their profit?
a)    1 : 1
b)    4 : 5
c)    2 : 5
d)    2 : 1
e)    1 : 2

5). If income of company A in 2009 is equal to the expenditure of company B in 2013 and each is Rs. 96 lakhs, what is the difference between the profit of company A in 2009 and profit of company B in 2013?
a)    Rs. 1.2 lakh
b)    Rs. 1.4 lakh
c)    Rs. 1.6 lakh
d)    Rs. 1.8 lakh
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): Read the following pie – chart carefully and answer the questions given below.
Percentage of students studying in Science and Art discipline in seven different institutes

Total number of students             Total number of students studying in Art = 5200
studying in science = 4800

6). What is the average number of students studying in both the discipline in institute F?
a)    648
b)    650
c)    645
d)    642
e)    None of these

7). The number of students studying in Science discipline in institute B is approximately what percentage of the number of students studying in art discipline in institute G?
a)    62
b)    70
c)    58
d)    73
e)    67

8). The number of students studying in science discipline in institute D is approximately what percentage more than the number of students studying in Art discipline in institute C?
a)    29
b)    32
c)    25
d)    37
e)    42

9).What is the difference between the number of students studying in science discipline in institute C and number of students studying in institute F studying in Art discipline?
a)    132
b)    136
c)    140
d)    138
e)    None of these

10). What is the respective ratio between the number of students studying in science discipline in institute A and number of students studying in Art discipline in institute D?
a)    89 : 92
b)    87 : 91
c)    89 : 95
d)    90 : 91
e)    None of these

Answers:                         
1). d) 2).a ) 3).d ) 4).a ) 5).c ) 6).b ) 7). e) 8). a) 9). c) 10). d)

Solution:

1). Expenditure = 154.7 × ( 100 / 130 ) = Rs. 119 lakh
Answer:  d)

2). 2011
Answer: a)

3). Percentage = (30 / 12) × 100 = 250%
Answer: d)

4). Income of company A
Rs. 100 lakh
Expenditure = 100 × (100 / 125) = Rs.80 lakh
Profit = Rs. 20 lakh
Income of company B
Rs. 100 lakh
Income = 100 × (120 / 100) = Rs.120 lakh
Profit = 120 – 100 = Rs. 20 lakh
Ratio = 20 : 20 = 1 : 1
Answer: a)

5). Profit of company A in 2009 = 96 – 96 × (100 / 120) = Rs. 16 lakh
Profit of company B in 2013 = 96 × (115 / 100) = 96
= 110.4 – 96 = Rs.14.4 lakh
Diff = 16- 14.4 = Rs. 1.6 lakh
Answer: c)

6). Average number = (1300 / 2) = 650
Answer: b)

7). Percentage = (384 / 572) × 100 = 67(approx)
Answer: e)

8). Percentage increase = (228 / 780) × 100 = 29(approx)
Answer: a)

9). Diff = 816 – 676 = 140
Answer: c)

10). Ratio = 720 : 728 = 90 : 91
Answer: d)

For More Aptitude Questions – Click Here 

/ 5. Reviews