Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretation) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1–5) Read the following graph carefully and answer the question given below. 

Ratio of export and import of two companies in different years


1). If export of company B in 2010 and export of company A in 2008 are Rs. 56.7 and Rs. 58.8 respectively, what is the respective ratio of import of company B in 2010 and import of company A in 2008?
a)    6 : 5
b)    9 : 5
c)    6 : 7
d)    5 : 3
e)    None of these

2). If  export of company A in 2007 and import of company B in 2011 are Rs. 79.5 lakhs and Rs. 98.7 lakhs respectively, what is the approximate difference between export of company A in 2007 and export of company B in 2011
a)    Rs. 88 lakh
b)    Rs. 84 lakh
c)    Rs. 81 lakh
d)    Rs. 94 lakh
e)    None of these

3). If import of company A in 2006 and import of company B in 2007 is equal to Rs. 45 lakhs each, the export of company B in 2007 is approximately what percent more than export company A in 2006?
a)    27
b)    38
c)    22
d)    43
e)    33

4). If export of company B in 2009 was Rs. 58.3 lakh, what was import of the same company in the same year?
a)    Rs. 51 lakh
b)    Rs. 53 lakh
c)    Rs. 55 lakh
d)    Can not be determined
e)    None of these

5). If import of company A in 2008 was Rs. 76.2 lakh what was export of the same company in 2010?
a)    Rs.53.34
b)    Rs.51.28
c)    Rs.55.28
d)    Can not be determined
e)    None of these

Directions (Q. 6–10): Study the following pie – chart and the table and answer the question given below.
 Data of different states regarding population of states in the year 2010

Total population of the given states = 3276000
6). What was the number of males in Uttar Pradesh in 2010?

a)    238963
b)    511875
c)    813332
d)    178516
e)    None of these

7). What was the total number of illiterate people in Tamil Nadu and Delhi?
a)    353808
b)    380035
c)    500286
d)    454808
e)    None of these

8). What is the ratio of the number of female in Jammu& Kashmir to the number of females in Bihar?
a)    5 : 11
b)    3 : 4
c)    9 : 16
d)    16 : 9
e)    None of these

9). What is the percentage of total number of males in Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Tamil Nadu together to the total population of all the given states? (upto two decimal places)
a)    35.13%
b)    48.06%
c)    45.62%
d)    58.36%
e)    None of these

10). What was the total number of females in Bihar in 2010?
a)    138650
b)    199250
c)    399280
d)    299520
e)    None of these

Answers:                         
1). c) 2). a) 3). e) 4).b ) 5). d) 6).b ) 7). a) 8).c ) 9). a) 10). d)

Solution:
1). For company B
(E / I) = 0.9, (56.7 / I) = 0.9
I = 63, (E / I) = 0.8
(58.8 / I) = 0.8
I = 73.5
Ratio = 63 : 73.5 = 6 : 7
Answer: c)

2). For company A
(E / I) = 0.75, (E / 79.5) = 0.75,
E = Rs. 59.625 lakh
For company B
(E / I) = 1.5, (E / 98.7) = 1.5,
E = RS. 148.05 lakh
Difference = Rs. 148.05 lakh (Approx)
Answer: a)

3). For company A
(E / I) = 0.6, (E / 45) = 0.6
E = 27
For company B
(E / I) = 0.8, (E / 45) = 0.8
E = 36
Percent increase = (9 / 27) × 100 =33 (Approx)
Answer: e)

4). (E / I) = 1.1,
(58.3 / I) = 1.1
I = Rs. 53 lakh
Answer:b )

5). Can’t be determined
Answer:d)

6). Req. number of males = 2376000 × (25 / 100) × (5 × 8) = 511875
Answer: b)

7). Total illiterate people in Delhi and Tamil Nadu = 196560 + 157248 = 353808
Answer: a)

8). Number of females of Jammu& Kashmir = 168480
Number of females in Bihar = 299520
Ratio = 168480 : 299520 = 9 : 16
Answer: c)

9). Male in UP + male in M.P + male in Tamil Nadu = 511875 + 491400 + 147420 = 1150695
Req % = (1150695 / 3276000)  × 100 = 35.13%
Answer:a)

10). Number of females in Bihar = 299520
Answer: d)

 For More Aptitude Questions – Click Here 

Online Mock Tests 2019: