Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams Set-46:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1 – 5): Study the following graph carefully and answer accordingly:

The following graph shows the percentage of different types of cars produced by the company during five years. Total no. of cars produced by the company in 1996, 1997, 1998, 1999 and 2000 are 20000, 18000, 25000, 22000, and 28000 respectively.

1). What was the difference between the production of A type cars in 1999 and that of C type in 1998?
a) 2050
b) 2940
c) 2190
d) 1500
e) None of these

2). No. of D type cars produced in 1996 is equal to that of which type of cars produced in 1998?
a) C
b) A
c) B
d) E
e) D

3). In the case of which of the following types of cars was the percentage increase from 1999 to 2000 the maximum?
a) D
b) E
c) A
d) B
e) C

4). If the number of B type cars manufactured in 1999 were the same as that in 1998 , what would be the approximate percentage share of B type in the total production of 1999?
a) 30%
b) 25%
c) 35%
d) 40%
e) 45%

5). If 90% of B type cars produced in all the given years are being sold by the company, then how many B type cars are left unsold by the company?
a) 3010
b) 2890
c) 3270
d) 2990
e) None of these

Directions (Q. 6 10): Following bar graph shows the ratio of export to import of two companies A and B during the period of 1990 – 1995.

6). If export of Company A in 2005 and 2007 together is Rs. 80 lakhs then what is the total import of A in 2005 and 2007 together?
a) Rs. 110 lakhs
b) Rs. 60 lakhs
c) Rs. 100 lakhs
d) Rs. 120 lakhs
e) Cannot be determined

7). What is the ratio of number of year in which export is less than import for Company A and number of years in which export is more than import for Company B?
a) 2 : 3
b) 3 : 4
c) 2 : 5
d) 3 : 5
e) 1 : 1

8). In which year, the difference of export and import for Company B is minimum?
a) 2005
b) 2006
c) 2009
d) 2010
e) Can’t say

9). If the difference between import and export of Company A in year 2010 is Rs. 15 lakhs then what is the export of Company A in the same year?
a) 60 lakhs
b) 75 lakhs
c) 40 lakhs
d) 50 lakhs
e) None of these

10). For company A if in year 2006 export is decreased by 20% and import is increased by 20% then what will be the new ratio between export and import?
a) 5 : 4
b) 3 : 4
c) 3 : 5
d) 3 : 4
e) 1 : 1

Answers:
1). e)2). d)3). a)4). c)5). d)6). e)7). c)8).b)9). a)10). e)

Solution:

1). Reqd difference = 27% of 22000 – 16% of 25000
= 5940 – 4000 = 1940   
Answer:  e)

2). No. of D type cars produced in 1996 = 25% of 20000 = 5000
No. of different type cars produced in 1996 is: 
A = 2500, B = 7500, C = 4000, D = 6000 and E = 5000 
Answer: d)

3). From 1999 to 2000, there is a 100% increase in the percentage in the D type of cars, whereas in other cases it is less than 100%
Answer: a)

4). No. of B type cars produced in 1998
 = 30% of 25000 = 7500
% share of B type cars in 1999 = (7500 / 22000) × 100  35%
Answer: c)

5). Reqd no. of unsold B type cars
= [20% of 20000 + 25% of 18000 + 30% of 25000 + 
25% of 22000 + 30% of 28000] × (10 / 100) = 2990
Answer: d)

6). Answer can not be found by given data
Answer: e)

7). For A in 2007 and 2010 import > export and for B in (2005, 2007, 2008, 2009 and 2010) export > import
Answer: c)

8). Answer: b)

9). In 2010, (exp / imp) = 0.8
Import = (15 / 0.2) = 75 lakhs
Export = 0.8 × import = 0.8 × 75 = 60 lakhs
Answer: a)

10). In 2005, (E / I) = 1.5
Export decreased by 20%
E1 = (4E / 5)
And import increased by 20%
Import = I= (6I / 5)
(E / I1) = (4E / 5) × (5 / 6I) = (2 / 3) × (E / I) = (2 / 3) × 1.5 = 1.0
Answer: e)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here 

/ 5. Reviews