Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams Set-38:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1 – 5): Study the following graph carefully and answer accordingly:


1).If the difference between the income of company B in 2002 and that of A in 1997 was Rs. 405 lakhs, what was the difference between the expenditure of company B in 2002 and that of A in 1997?
a)   Rs. 325 lakhs
b)   Rs. 350 lakhs
c)   Rs. 300 lakhs
d)   Can’t be determined
e)   None of these

2).In which of the following years is the ratio of expenditure to income for company B the least?
a)   1999
b)   1996
c)   2001
d)   1998
e)   2000

3).If the income of company A in 2000 was equal to the expenditure of company B in 1997, find the ratio of the income of company B in 1997 to the expenditure of company A in 2000.
a)   8 : 15
b)   5 : 6
c)   6 : 5
d)   15 : 8
e)   None of these

4).If the income of company A in 2002 was Rs. 660 lakhs, find the expenditure of company A in the same year.
a)   Rs. 600 lakhs
b)   Rs. 450 lakhs
c)   Rs. 400 lakhs
d)   Data inadequate
e)   None of these

5).If the income of company B in 1998 was Rs. 450 lakhs, find the expenditure of company B in 2000.
a)   Rs. 300 lakhs
b)   Rs. 400 lakhs
c)   Rs. 675 lakhs
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Directions (6 – 10): The given pie – chart shows the percentage distribution of employees among different departments of a Company and the line graph shows the percentage of graduate employees among them, Answer the following questions based on these graphs.

6).What is the total number of graduate employees working in Department A?
a)   540
b)   270
c)   135
d)   1080
e)   730

7).What is the total number of employees working in the Company who are non – graduates?
a)   3780
b)   3940
c)   4360
d)   4730
e)   5730

8).The total number of graduate employees working in Department E is what per cent of the total number of employees of the Company?
a)   7.2%
b)   6.4%
c)   4.9%
d)   4.3%
e)   None of these

9).The total number of graduate employees working in Department D is approximately what per cent more or less than the total number of non – graduate employees working in that department?
a)   18% more
b)   22% more
c)   24% more
d)   27% more
e)   32% more

10).What is the average number of graduate employees working in the Company in all departments together?
a)   535
b)   545
c)   555
d)   565
e)   575

Answers:                         
1). c) 2). a) 3). d) 4). c) 5). d) 6). b) 7). d) 8). c) 9). b) 10). b)

Solution:

1).i02(B) – i97(A) ­= 405
e02(B) – e97(A) ­= i02(B)× (100 / 135) –  i97(A)× (100 / 135)
= (i02(B) – i97(A) ­) × (100 / 135)
= 405 × (100 / 135) = Rs. 300 lakhs
Answer:  c)

2).Ratio of expenditure to income for company B is the least when the percentage profit is maximum. Hence, in 1999 the ratio was least.
Answer: a)

3).i00(A) =  e97(B) ­= Rs. x lakhs
i97(B) / ­ e00(A) = [e97(B)× (125 / 100) ] / [i00(A) × (100 / 150)]
= [(125 × 150) / (100 × 10] = 15 : 8
Answer: d)

4).Expenditure of A in 2002 = 660 × (100 / 165) = Rs. 400 lakhs
Answer: c)

5).Without knowing the income for different years, the expenditure value can’t be determined
Answer: d)

6).Total number of graduate employees working in Department A
= 8000 × (12.5 / 100) × (27 / 100) = 270
Answer: b)

7).Total number of non – graduate employees
= [8000 / (100 × 100)] {12.5 × 73 + 16 × 55 + 22 × 67.5 + 18.5 × 45 + 14 × 65 + 17 × 52.5 }
= 0.8 {912.5 + 880 + 1485 + 832.5 + 910 + 892.5} = 0.8 × 5912.5 = 4730
Answer: d)

8).Total number of graduate employees working in Department E
= 8000 × (14 / 100) × (35 / 100) = 392
Reqd % = (392 / 8000) × 100 = 4.9%
Answer: c)

9).Total number of graduate employees working in Department D
= 8000 × (18.5 / 100) × (55 / 100) = 814
Total number of non – graduate employees working in Department D
= 8000 × (18.5 / 100) × (45 / 100) = 666
Reqd % = [(814 – 666) / 600] × 100
= (14800 / 666) = 22.22% mores
Answer: b)

10).Total number of non – graduate employees = 4730
Total number of graduate employees = 8000 – 4730 = 3270
:. Average = (3270 / 6) = 545
Answer: b)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

Online Mock Tests 2019: