Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams
Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams Set-34:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q.1-5): Study the following bar-diagram carefully and answer the questions.

Currently Active US combat battalions.
1 battalion = 1000 troops

1).What per cent of Active US combat battalions belonging to infantry is deployed in Iraq?
a)   42.2%
b)   41.8%
c)   44.2%
d)   40.5%
e)   None of these

2).What is the total number of Active US combat troops deployed elsewhere abroad in all types?
a)   18000
b)   1800
c)   19000
d)   19
e)   None of these

3).What is the ratio of total Artillery troops to total Infantry troops among the Active US combat troops.
a)   8:11
b)   11:8
c)   11:9
d)   9:11
e)   None of these

4).What is the percentage of Artillery troops deployed in Iraq with respect to Armour troops available in the US combat troops?
a)   133.3%
b)   76%
c)   124.5%
d)   75%
e)   None of these

5).The no. of the total Active US combat battalions is how many times that of the total Infantry?
a)   3.2 times
b)   2.5 times
c)   2.8 times
d)   3 times
e)   None of these

Directions (Q.6-10): Study the following graph to answer the given questions:

No. of patients (in thousands) treated in different departments in two hospitals in the year 2002-03
6).What per cent of the total skin patients were treated in RML hospital?
a)   75%
b)   66%
c)   68%
d)   72%
e)   None of these

7).What per cent more Dental patients were treated than Neurology patients in LNJP hospital?
a)   28%
b)   29%
c)   25%
d)   23%
e)   None of these

8).In the case of which of the following departments the no. of patients treated in RML hospital and that in LNJP hospital the ratio is 6:5?
a)   medicine
b)   skin
c)   eye
d)   dental
e)   None of these

9).Approximately what per cent of all the patients treated in LNJP was shared by the eye department?
a)   34%
b)   30%
c)   35%
d)   29%
e)   32%

10).What per cent of all the patients treated in RML hospital and LNJP hospital was shared by medicine department and eye department together? (Up to one decimal place)
a)   50%
b)   45.7%
c)   47.9%
d)   38.8%
e)   40.%

Answers:                         
1). b)   2). c)   3). d)   4). a)   5). c)   6). d)   7). c)   8). d)   9). e)   10). e)

Solution:

1.(23 / 55) × 100
Answer: b)

2.(10 + 2 + 3 + 4) × 1000
Answer: c)

3.[((25 + 4 + 16) 1000) / ((22 + 10 + 23) 1000)] = 9 :11
Answer: d)

4.(16 / 12) × 100
Answer: a)

5.[(22 + 10 + 23 + 12 + 2 + 12 + 10 + 3 + 15 + 25 + 4 + 16) / (22 + 10 + 23)]
Answer: c)

6.Required per cent = (89.4 / 14.17) × 100 ≈ 72%
Answer: d)

7.Required per cent = [(66 – 52.8) / (52.8)] ×100 = (13.2 / 52.8) × 100
= (1/4) × 100 = 25%
Answer: c)

8.79.2:66 => 6:5 (13.2 is common factor)
Answer: d)

9.Required per cent
= (102.23 / 315) × (100 / 315) × 100 ≈ 31.7 ≈ 32%
Answer: e)

10.Required per cent
=[ (274.23) / (315 + 355 =) 670] × 100 = 40.9%
Answer: e)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here 

/ 5. Reviews