Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams Set-21
Aptitude Questions (Data Interpretation) for Upcoming AAO/SO Exams Set-21:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Q. 1-5: Study the following graph carefully and answer the questions give below:

    The number of recruited soldiers in three different forces in six different years.

 1).What is the average number of soldiers recruited in Navy in all years together?
a)   25,000
b)   28,000
c)   2,400
d)   24,000
e)   None of these
2).The number of soldiers recruited in Navy in year 2011 is how much percent of number of soldiers recruited in Army in year 2008?
a)   180
b)   150
c)   160
d)   140
e)   None of these
3).If in the year 2012, 30 percent of the soldiers recruited in Air force were female then what is number of males recruited in Air force in that year?
a)   63,000
b)   6,300
c)   61,000
d)   6,100
e)   None of these
4).What is ratio between the numbers of soldiers recruited in Air force in year 2007 to the number of soldiers recruited in Army in year 2011 respectively?
a)   15:4
b)   2:17
c)   5:13
d)   2:5
e)   None of these
5).What is the percentage decrease in the number of soldiers recruited in Army in year 2010 as compared to last year?
a)   30
b)   38
c)   23
d)   20
e)   25

    Q: 6-10: Read the following graph carefully and answer the questions given below:

    Number of M1 and M2 T.V models produced by a company in different years.
6).What is the total number of M1 and M2 model T.V sold in 2006?
a)   60250
b)   62280
c)   61360
d)   63180
e)   None of these
7).What is the respective ratio between the number of M1 model T.V sold in 2010 and M2 model T.V sold in 2005?
a)   3:2
b)   9:7
c)   15:13
d)   17:12
e)   None of these
8).The number of M2 model T.V sold in 2009 is approximately what percent more than that of same model in 2007?
a)   51
b)   65
c)   47
d)   59
e)   55
9).What is total number of M2 model T.V sold in all the year together?
a)   239012
b)   201530
c)   217980
d)   223520
e)   None of these
10).What is the difference between the numbers of M1 and M2 model T.V sold in 2008?
a)   6720
b)   6410
c)   6620
d)   6550
e)   None of these

Answers:                                 
1). a)   2). c)   3). a)   4). e)   5). e)   6). b)   7). d)   8). a)   9). c)   10). e)

1). Average number = 150000/6 = 25000
Answer: a
2). Required percentage = 40/25×100 = 160
Answer: c
3). Number of males = 90×70/100=63,000
Answer: a
4). Ratio = 10: 75 = 2:15
Answer: e
5). Percentage decrease = 10/40×100=25
Answer: e
6). Number = 28080+34200=62280
Answer: b
7). Ratio = 24480:17280 = 17:12
Answer: d
8). Percentage increase = 13140/25920×100 = 51 (app.)
Answer: a
9). Total number = 217980
Answer: c
10). Difference = 33480-26880 = 6600
Answer: e

 For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews