Aptitude Questions (Data Interpretation) – IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Arithmetic)
Aptitude Questions (Data Interpretation) – IBPS Clerk Mains:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

 

 

Directions (1-5): Refer to the table below and answer the questions that follow:
The table shows the number of employees working in various departments of a company in different years.
Year
Department
Manufacturing
Marketing
Accounts
HR
Analysis
2008
170
65
30
50
60
2009
245
60
52
60
55
2010
470
63
80
93
44
2011
490
60
95
100
42
2012
510
64
132
105
45
2013
525
65
120
95
46
1).In which of the following years had each department more number of employees than it had in the immediate preceding year?
a)   2013
b)   2010
c)   2011
d)   2012
e)   None of these
2).What is the percentage increase in the number of employees in the accounts department from 2008 to 2012?
a)   240%
b)   33.33%
c)   340%
d)   140%
e)   None of these
3).What is the average no. of employees in 2011 in all the departments together? (Round off to integer)
a)   157
b)   180
c)   176
d)   177
e)   197
4).In which year did the total no. of employees reach twice the total no. of  employees in the company in the year 2008?
a)   2009
b)   2010
c)   2013
d)   2012
e)   2011
5).What is the percentage decrease in the number of employees in HR department in 2012 compared to the number of employees in Accounts department in the same year?
a)   19%
b)   20.45%
c)   23%
d)   25%
e)   None of these
Directions (6-10): Refer to the following table and answer the given questions:
Number of five different newspapers (in thousand) sold in five different cities in a month.
The price of Hindu is Rs.8, that of Dainik Jagarn is Rs.5 that of the Times of India is Rs.5, that of Dainik Bhaskar is Rs.5 and that of Hindustan Times is Rs.5.
City→
Paper↓
Delhi
Patna
Ranchi
Jaipur
Noida
The Hindu
525
315
345
425
575
Dainik Jagran
325
495
390
550
325
The Times of India
675
350
450
625
490
Dainik Bhaskar
425
175
350
525
520
Hindustan Times
215
125
75
325
210
 
 
6).The average monthly sales of The Hindu in all five cities is
a)   Rs.37.28 lakh
b)   Rs.34.96 lakh
c)   Rs.32.12 lakh
d)   Rs.33.43 lakh
e)   Rs.42.92 lakh
 
7).The sales of Dainik Bhaskar in Ranchi is what per cent of that of Hindustan Times in Jaipur?
a)   108.83%
b)   117.61%
c)   111.24%
d)   109.13%
e)   107.69%
 
8).Find the difference between the sales of Dainik Jagran and Dainik Bhaskar for all the cities in a month.
a)   95000
b)   48000
c)   90000
d)   45000
e)   55000
 
9).The average no. of newspaper sold in Patna in a month is
a)   496000
b)   292000
c)   282000
d)   382000
e)   461000
 
10).Find the radio of the sales of newspapers in Ranchi to that in Noida in a month.
a)   161:212
b)   49:53
c)   149:153
d)   25:49
e)   151:463
 
Answers:
1).d ) 2).c ) 3). a) 4). b) 5). b) 6).b ) 7).e ) 8). c) 9).b ) 10). a)
Solution:
1).By observing the table
Answer: d)
2).Reqd %income= (132-30/30) ×100 = (102/30) ×100=340%
Answer: c)
3).Reqd average =(490+60+95+100+42)/ 5=(787/5)=157.4
≈157
Answer: a)
4).Total no. of employees in 2008=375
Twice the no. of employees=750
In 2010 the total no. of employees is 750.
In 2011 the total no. of employees is 787.
Hence in 2010 the no. of employees is double that in 2008.
Answer: b)
5).Reqd %= (132-105/132) ×100 = (27/132) ×100 =20.45%
Answer: b)
6).The average sales of The Hindu=(525+315+345+425+575)/5 =(2185/5) =437
Average monthly income=437×8×1000 =3496000 =Rs.34.96 lakh
Answer: b)
7).Reqd per cent= (350/325) ×100 =107.69%
Answer: e)
8).Sale of Dainik Jagran in all cities=325+495+390+550+325=2085
Sale of Dainik Bhaskar in all cities=425+175+350+525+520=1995
∴ Reqd difference = (2085-1995) ×1000 =90×1000=90000
Answer: c)
9).Reqd average=(315+495+350+175+125)/ 5 =(1460/ 5) =292000
Answer: b)
10).Reqd ratio= (345+390+450+350+75) / (575+325+490+520+210)
=1610/2120 =161:212
Answer: a)
 
   For More Aptitude Questions – Click Here

 

Online Mock Tests 2019: