Aptitude Questions (Data interpretation) – IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Data interpretations)
Aptitude Questions (Data interpretation) – IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (1-5): Refer to the graph below andanswer the questions thatfollow:


Vibha and Monika wrote two different books in a span of 9 months. The monthly records of the number of pages written by them are shown below in the graph.

1).What is the difference between the number of pages written by Vibha and Monika for the first four months?
a)   40
b)   35
c)   30
d)   45
e)   None of these

2).In which month was the difference between the no. of pages written by Monika and that by Vibha the maximum and how much?
a)   September, 50 pages
b)   July, 20 pages
c)   February, 40 pages
d)   June, 30 pages
e)   None of these

3).Find the average number of pages written by Monika in the last six months.
a)   50
b)   75
c)   65
d)   70
e)   None of these

4).Had Vibha increased her speed of writing pages per month by 20%, then the increase in the average of the first three months would have been
a)   54
b)   34
c)   27
d)   18
e)   None of these

5).Find the difference between the percentage change in the number of pages written by Vibha from May to June and that in the number of pages written by Monika.
a)   37.5%
b)   34%
c)   32.5%
d)   40.75%
e)   None of these

Directions (6-10): Refer to thebar graph below and answerthe questionsthat follow:

The bar graph represent the percentage of total expenditure incurred by the state during the year2005-09 and 2010-14 for different items. The total expenditure for both the five-year terms is constant.

6).Which of the following items accounts for minimum expenditure during 2010-14?
a)   Clothes
b)   Education
c)   Allowance
d)   Housing
e)   Salary

7).If the total expenditure on Housing is Rs.500 crore during 2010-14, then the total expenditure on Housing during 2005-09 would be
a)   Rs.1500 crore
b)   Rs.1000 crore
c)   Rs.1300 crore
d)   Rs.1250 crore
e)   None of these

8).What is the percentage decrease in the expenditure on Machinery from 2005-09 to 2010-14?
a)   33.33%
b)   62.33%
c)   66.33%
d)   50%
e)   None of these

9).What is the percentage change from 2005-09to 2010-14 for the expenditure on Clothes and Salary put together?
a)   10%
b)   No change
c)   15%
d)   5%
e)   20%

10).The amount of expenditure on Education is approximately what fraction of the expenditure on Machinery during 2010-14?
a)   2/3
b)   4/3
c)   1/2
d)   1/5
e)   None of these
Answers:
1). c) 2). a) 3).b ) 4).d ) 5).a)  6). c) 7).b ) 8). a) 9). b) 10). c)
Solutions:
1).Total no. of pages written by Vibha in first four months=100+90+80+60=330
Total no. of pages written by Monika in first four months=120+50+60+70=300
∴ Reqd difference=330-300=30
Answer: c)
2).Answer: a)
3).Total number of pages written by Monika in last six months
=70+60+80+90+80+70=450
∴ Average=(450/6)=75
Answer: b)
4).Increase in average= [20/ (100×3)] (100+90+80) =(54/3)=18
Answer: d)
5).%increase in the number of pages written by Monika=(100/8) %
%increase in the number of pages written by Vibha= (40/80) ×100=50%
Hence difference= [50- (100/8)] %=(300/8)%=37.5%
Answer: a)
6).On Allowance
Answer: c)
7).Expenditure during2010-14 =30-20 =10%
10%=500 crore
20%= (500×20) /10 =Rs.1000 crore
Answer: b)
8).Percentage decrease= (10/30) ×100=33.33%
Answer: a)
9).Expenditure on Clothes and Salary in 2005-2009=10+20=30%
In 2010-2014=10+20=30%
% change=30-30=0=No change
Answer: b)
10).Let the total expenditure be Rs. x.
Expenditure on Education during 2010-14=10% of x=(x/10)
Expenditure on Machinery during 2010-14= (50-30) % of x=20% of x=(x/5)
∴ Reqd fraction= (x/10) × (5/x) =(1/2)
Answer: c)
 For More Aptitude Questions – Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos