Aptitude Questions (Data Interpretatios) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Number Series) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Data Interpretations) for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Direction (1 – 5) Read the following graph carefully and answer the questions given below- Percent profit earned by three companies in different years

1).The expenditure in 2006 of company B was Rs. 7.5 lakhs which was equal to the income in 2005 of company C. what was the respective ratio of income in 2006 of company B and expenditure in 2005 of company C?
a)   12 : 5
b)   2 : 1
c)   8 : 3
d)   10 : 7
e)   None of these
2).If expenditure of all the three companies in 2008 was equal, what was the respective ratio of income of the three companies in the same year?
a)   25 : 27 : 24
b)   16 : 17 : 13
c)   35 : 37 : 34
d)   37 : 35 : 36
e)   None of these
3).If income of company C in 2006 was Rs. 136000, what was expenditure of that company in the same year?
a)   Rs.75000
b)   Rs.80000
c)   Rs.108000
d)   Rs.105000
e)   None of these
4).The income of company A in 2008 was Rs. 9.5 lakh, what was income of the same company in 2010?
a)   Rs. 10.5 lakhs
b)   Rs. 10.15 lakhs
c)   Rs. 10.35 lakhs
d)   Can’t be determined
e)   None of these
5).The income of company A in 2004 and 2008 was equal, what was the respective ratio of expenditure of the same company in both the same years?
a)   37 : 35
b)   31 : 27
c)   37 : 31
d)   35 : 33
e)   None of these
Directions (6 – 10) Read the following pie – chart carefully and answer the questions given below.
Percentage distributed of total marks obtained by two students A and B and maximum marks in each subject is 200.

Total Marks of student A = 850                          Total marks of student B = 750





6).What is the respective ratio between the marks obtained by student A in Biology and marks obtained by students B in Hindi?
a)   31 : 33
b)   30 : 37
c)   32 : 39
d)   34 : 35
e)   None of these
7).How many percentage marks did student B obtain in Physics, Maths and English?
a)   72.5
b)   75
c)   70.8
d)   74.2
e)   None of these
8).What is the average marks obtained by students A and B in Biology?
a)   83
b)   85
c)   79
d)   77
e)   None of these
9).The marks obtained by student A in Physics is what percent more than the marks obtained by him in Chemistry
a)   148
b)   140
c)   142
d)   146
e)   None of these
10).What is the total marks obtained by student A in Hindi , Maths and English?
a)   458
b)   454
c)   459
d)   461
e)   None of these
Answers:                         
1).a ) 2).d ) 3).b ) 4). d) 5).c ) 6).d ) 7).a ) 8). e) 9). b) 10). c)
Solution hint:

1).Income of company B in 2006 = 7.5 × ( 160 / 100 ) = Rs. 12Lakhs
            Expenditure of company C in 2005 = 7.5 × ( 100 / 150 ) = Rs. 5Lakhs
            Ratio = 12 : 5
Answer: a)

2).Ratio = 185 : 175 : 180 = 37 : 35 : 36
Answer: d)

3).Expenditure = 136000 × (100 / 170) = Rs. 80000
Answer: b)

4).Can’t be determined
Answer: d)

5).Let the income be Rs.100
            Ratio = 100 × ( 100 / 155 ) : 100 × ( 100 / 185 )
            = 37 : 31
Answer: c)

6).Ratio = 102 : 105 = 34 : 35
Answer: d)

7). Req percent = ( 435 / 600 ) × 100 = 72.5
Answer: a)

8).Average marks = 162 / 2 = 81
Answer: e)

9).Percentage increase = (119 / 85) × 100 = 140%
Answer: b )

10).Total number = 459
Answer: c)
  For More Aptitude Questions – Click Here 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos