Aptitude Questions (Number Series) for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Number Series)

Aptitude Questions (Number Series) for IBPS Clerk Mains:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following number series?

1). 796   199   50   13   4   ?
a)    4
b)    1
c)    5
d)    2
e)    3

2). 445   534   631   736   849  ?
a)    961
b)    965
c)    970
d)    958
e)    968

3). 7   9.21   16.05   29.94   53.3   ?
a)    88.55
b)    90.58
c)    92.48
d)    91.68
e)    94.78

4). 6   10   28   68   138   ?
a)    246
b)    236
c)    238
d)    232
e)    242

5). 16   9   6   5   ?   5.5
a)    5
b)    4
c)    3
d)    1
e)    2

6). 24   12   ?   18   36   90
a)    15
b)    12
c)    10.5
d)    11
e)    18

7). 7   20   59   ?   215   332
a)    120
b)    155
c)    165
d)    124
e)    None of these

8). ?   17   29   59   115   205
a)    14
b)    16
c)    15
d)    13
e)    11

9). 10   30   68   130   ?   350
a)    225
b)    250
c)    242
d)    222
e)    None of these

10). 170   196   248   ?   560   976
a)    350
b)    352
c)    452
d)    380
e)    None of these

Answer:
1) d)  2) c)   3) a)   4) a)   5) a)  6) b)  7) d)  8) c)   9) d)  10) b)

Detailed Explanation:

1). The series is ÷ 4, + 1 ÷4, + 2 ÷ 4, + 3 ÷4,…
:. ? = (4 + 4) ÷ 4 = 2
Answer: d)

2). The series is (21)2 + 4, (23)2 + 5, (25)2 + 6, (27)2 + 7,….
:. ? = (31)+ 9 = 961 + 9 =970
Answer: c)

3). The series is +1 + (1.1)2, + 2 + (2.2)2, + 3 + (3.3)2,…
:. ? = 53.3 + 5 + (5.5)2 = 88.55
Answer: a)

4). The series is + 32 – 5, + 52 – 7, + 72 – 9, + 92 – 11, ….
:. ? = 138 + 121 – 13 =246
Answer: a)

5). The series is + 2 ÷ 2, + 3 ÷ 2, + 4 ÷ 2, + 5 ÷ 2,…..
:. ? = (5 + 5) * (1 / 2) = 5
Answer: a)

6). The series is × 0.5, ×1, × 1.5, × 2, × 2.5, ….
Answer: b)

7). The series is + (1 × 13), + (3 × 13), + (5 × 13), + (7 × 13),….
Answer: d)

8). The series is 15 + 1 × 2 = 17, 17 + 3 × 4 =29, 29 + 5 × 6 = 59, 59 + 7 × 8 = 105, 105 + 9 × 10 = 205, ….
Answer: c)

9). The series is 23 + 2, 33 + 3 , 43 + 4 , 5+ 5, 63 + 6 , 7+ 7,…..
Answer: d)

10). The series is + 26, + 52, + 104, + 208, + 416,…
Answer: b)


   For More Aptitude Questions – Click Here  

/ 5. Reviews