Aptitude Questions (Simplification) Based on Today’s Pattern for IBPS Clerk Mains

Aptitude Questions (Simplification) for IBPS Clerk Mains
Aptitude Questions (Simplification) Based on Today’s Pattern for IBPS Clerk Mains:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming IBPS Clerk V Mains Exam was given here with Explanations. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now


Directions (1-10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?
1) . 145× 34/17 +98=?
a)    356
b)    378
c)    388
d)    376
e)    382
 2)..26/24 of 408+ 25/46% of 41400=?
a)    547
b)    447
c)     467  
d)    647
e)    667
3). √12544  ÷ 64 × ? = 43.75
a)   30
b)   15
c)   25
d)   40
e)   None of these
4). (5 / 3242) × ? = 45
a)   29178
b)   25936
c)   35662
d)   22694
e)   None of these
5). √7744 × √? = 15488
a)    29843
b)    30975
c)    42102
d)    39086
e)    50807
6). 4/9 of 3/5 of 4500-2/3 of 1/7 of 2/9 of 1890=?
a)    1160  
b)    11980
c)    1240
d)    1460
e)    1280
7). 4/5 of 1875+69% of 2300= ?-1867
a)    1220
b)    3954
c)    4904
d)    4954
e)    1920
8). 32% 0f 6375-19% of 5700= (31)²-?
a)    4
b)    105
c)    204
d)    108
e)    None of these
9). 77112 ÷ √? = 54 × 34
a)   2304
b)   2116
c)   1936
d)   1764
e)   1444
10).110% of 4400 + 510% of 9600 = ?
a)    43800
b)    53800
c)    43800
d)    52800
e)    59800
Answers:
1). c)  2). e)  3). c)  4). a)  5). b)  6). a)  7). d)  8). a)  9). d)  10). b) 
1). ?=145×34/17+98
145×2+98=290+98=388
Answer: c)
2). ?=26/24 × 408 + 25/4600 × 41400
=442+225=667
Answer: e)
3). √12544  ÷ 64 × ? = 43.75
112/64 × ? = 43.75
7/4 × ? = 43.75
? = (43.75× 4) / 7 = 25
Answer: c)
4).(5/ 3242) × ? = 45
? = (45 × 3242) / 5 = 29178
Answer: a)
5). ? = √7744 × √? = 15488
Or, 88 × √? = 15488
Or, √? = 15488/88 = 176
Or, ? = 30976
Answer: b)
6).?=4/9 × 3/5 × 4500 – 2/3 × 1/7 × 2/9 ×1890
=1200-40=1160
Answer: a)
7). ?-1867=(4/5)×1875+ (69×2300/100)=1500+1587=3087
Or, ? =3087+1867=4954
Answer: d)

8). (31)²-? = (32×6375/100) – (19×5700/100) =2040-1083=957
Or, ? =961-957=4
Answer: a) 
9).√? = 77112 / (54 × 34) = 42
? = (42)2 = 1764
Answer: d)
10).? = (110 / 100) × 4400 + (510 / 100) × 9600 = 4840 + 48960 = 53800

Answer: b)


For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews