Aptitude Questions (Simplification) for AAO and Upcoming Exams 2016

Aptitude Questions (Simplification) for AAO and Upcoming Exams 2016 Set-48:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions (Q. 1-10): What approximate value will come in place of question mark (?) in the given questions? (You are not expected to calculate exact value.)

1).105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99
a)  500
b)  240
c)  310
d)  550
e)  960

2).0.98% of 7824 + 4842 ÷ 119.46 – ? = 78
a)  30
b)  60
c)  40
d)  50
e)  70

3).(42.992 – 18.042) – ? = 13.112 – 138.99
a)  4004
b)  1200
c)  1720
d)  8432
e)  1410

4).24.962 / (34.11 + 20.05) + 67.96 + 89.11 = ?
a)  884
b)  546
c)  252
d)  424
e)  170

5).√(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √(?) = 33.98 × 40.11
a)  1682
b)  1024
c)  1582
d)  678
e)  1884

6).(2/7) of 3693.83 ÷ 2.061 = (?)2
a)  23
b)  19
c)  24
d)  25
e)  29

7).79.03 × 13.899 ÷ 10.1 = ?
a)  111
b)  109
c)  132
d)  121
e)  212

8).3√(103823.068) + (47.02)2
a)  226
b)  2794
c)  2256
d)  2166
e)  2846

9).121.38 × 121.63 = (? ÷ 12-1) × 12
a)  2197
b)  1728
c)  1828
d)  12321
e)  1928

10).(13.08% of 7439) × (4.23% of 323) = ? ÷ 35
a)  362
b)  392
c)  400
d)  340
e)  320

Answer:
1) d)  2) c)  3) e)  4) e)  5) b)  6) a)  7) b)  8) c)  9) b)  10) a)

Solutions:

1.105.27% of 1200.11 + 11.80% of 2360.85 = 21.99% of ? + 1420.99
=> 105% of 1200 + 12% of 2360 = 22% of ? + 1421
=> 1260 + 283.2 = 0.22 × ? + 1421
=> 0.22 × ? = 122.2 => ? = (122.2 / 0.22) = 555.45 ≈ 550
Answer: d)

2.0.98% of 7824 + 4842 ÷ 119.46 – ? = 78
=> 1% of 7824 + 4842 ÷ 120 – 78 = ?
=> ? = 78.24 + 40.35 – 78 = 40.59 ≈ 40
Answer: c)

3.(41.992 – 18.042) – ? = 13.112 – 138.99
=> (422 – 182) – ? = (13)2 – 139
=> {(42 + 18) (42 – 18)} – ? = 169 – 139
=> {60 × 24} – ? = 30
=> 1440 – ? = 30 => ? = 1410
Answer: e)

4.24.962 / (34.11 + 20.05) + 67.96 + 89.11
= (252/54.16) + 67.96 + 89.11 = (625/54) + 67.96 + 89.11
= 11.5 + 68 + 89 = 168.5 ≈ 170
Answer: e)

5.√(2025.11) × √(256.04) + √(399.95) × √(?) = 33.98 × 40.11
=> √(2025) × √(256) + √(400) × √? = 34 × 40
=> 45 × 16 + 20 × √? = 34 × 40
=> 720 + 20 × √? = 1360
=> 20 × √? = 1360 – 720 => 20 × √? = 640
? = (32)2 = 1024
Answer: b)

6.(?)2 = (2/7) of 3693.83 ÷ 2.061
≈ (2/7) × 3694 × (1/2) = 528
:. ? = √528 ≈ √23 × 23 = 23
Answer: a)
7.? ≈ 79 × (14/10) = 109
Answer: b)

8.? ≈3√103823 + (47)2
=3√(47 × 47 × 47) + 2209 = 47 + 2209
= 2256
Answer: c)

9.121.38 × 121.63 = (? ÷ 12-1) × 12
0r, 123.01 ≈ 123 = ?
:. ? = 1728
Answer: b)

10.× 35 = (13.08% of 7439) × (4.23% of 323)
= [(13 × 7450) / 100] × [(4 × 325) / 100]
= 13 × 74.5 × 13 = 169 × 74.5 = 12590.5
:. ? = (12590.5/35) ≈ 360 ≈ 362
Answer: a)

For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews