Aptitude Questions (Simplification) for AAO/SO Exams

Aptitude Questions (Simplifications) for Upcoming AAO/SO Exams Set-8:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming AAO/SO Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
Directions ( Q. 1 -5): What Value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1). (3 / 5)  of  (2 / 7)  of  (35 / 18) of ? = 405
a)    1375
b)    1275
c)    1285
d)    1215
e)    1325

2). 24 % of 6550 – 175 % of ? = 697
a)    500
b)    475
c)    675
d)    825
e)    975

3). (1/7)  of  254  of  (1/8)  =  ? ÷ 21
a)    96(1 / 4)
b)    95(1 / 7)
c)    98(2 / 7)
d)    96 (3 / 7)
e)    95(1 / 4)

4). (2892 ÷12) × 13 = ? % of 2410
a)    241
b)    342
c)    230
d)    130
e)    150

5). [(√(81 × 64) / (4.5)] × 18 = (?)2 – 153
a)    21
b)    23
c)    17
d)    19
e)    22

Directions (Q. 6 -10): What approximate value should come in place of question mark (?)  in the following questions ? (Note: you are not expected to calculate the exact value.)

6). 799.99 ÷ 12.492 = ? – 323.469
a)    380
b)    382
c)    388
d)    378
e)    372
7). (√728.68 ÷ 2.7) + 224 = (18)?
a)    2
b)    – 2
c)    4
d)    – 5
e)    – 4

8). (4429 ÷ 44.3) × 18.75 – 289.59 = ?
a)    1485
b)    1585
c)    1425
d)    1685
e)    1365

9). (1 / 8) of 2768 + 2835.42 = ? –  297
a)    3528
b)    3478
c)    3472
d)    3078
e)    3178

10). 238.49 + 69 % of 791.213 = (?)2
a)    27
b)    28
c)    30
d)    31
e)    29

Answers:                         
1). d) 2). a) 3). e) 4). d) 5). a) 6). c) 7). a) 8). b) 9). b) 10). b)

Detailed Explanation:

1. (3 / 5) × (2 / 7) × (35 / 18) × ? = 405
Or, ? = [(405 × 5 × 7 ×18) / (3 × 2 × 35)] = 1215
Answer: d)

2. 24 % of 6550 – 175 % of  ? = 697
Or, [(24 × 6550) / 100 ] – [175 × ?/ 100] = 697 
or, [(1572 – 697) × 100] / 175 = ?
:. ? = (87500 / 175) = 500
Answer: a)

3. 254 × (1 / 7) × (1 / 8) = ? ÷ 21
Or, ? = [(254 × 21) / 56] = 95 (1 / 4)
 Answer: e)

4.  [(? × 2410) / 100] = (2892 ÷ 12 ) × 13
= 241 × 13 = 3133
:.? = [(3133 × 1000) / 2410] = 130
Answer: d)

5. [(√(81 × 64) ÷ (4.5))] × 18 = (?)2 – 153
Or, (9 × 8 ÷ 4.5) × 18 = (?)2  – 153
Or, 16 × 18 + 153 = (?)2
:. ? = √(288 + 153) = √441 = 21
Answer: a)

6. ? – 323.5 ≈ 800 ÷ 12.5
Or, ?  ≈ 64 + 323.5 = 387.5 ≈ 388
Answer: c)

7. (18) ≈ (27 ÷ 2.7)2 + 224
=100 + 224 = 324 ≈ (18)2
Or, (18)? ≈ 182
:. ? ≈ 2
Answer: a)

8. ? ≈ (4430 ÷ 44. 3) × 18.75 – 290
=100 × 18.75 – 290
= 1875 – 290 = 1585
Answer: b)

9. ? – 297 = (1/8) × 2768 + 2835.42
≈ 346 + 2835 = 3181
:. ? = 3181 + 297 = 3478
Answer: b)

10. (?)2 ≈ 69 % of 791 + 238.5
= [(69 * 791) / 100] + 238.5
= 546 + 238.5 = 784.5 ≈ 784
:. ? = √784 = 28
Answer: b)


 For More Aptitude Practice Questions- Click Here

/ 5. Reviews